Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2024 v 13:45
Čas čtení 0:48
Anna Vondráková

Večery jen pro černošské diváky. Hvězda z Game of Thrones uvede svou divadelní hru neobvyklým způsobem

Večery jen pro černošské diváky. Hvězda z Game of Thrones uvede svou divadelní hru neobvyklým způsobem
Zdroj: HBO
KULTURA GAME OF THRONES RASISMUS A PRÁVA MENŠIN VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Na divadelní prkna uvádí Kit Harington svou novou hru s názvem Slave Play poměrně netradičně. Z celkově 12 naplánovaných představení vyčlenil dvě výhradně pro černošské obyvatele.

„Argumentovat tím, že jde o diskriminaci bělochů, mi přijde divné a směšné,“ uvedl herec známý z Hry o trůny pro stanici BBC. Podle svých slov nezakazují ostatním si lístky na hru pořídit. „Není to nelegální,“ upozornil. „Jen říkáme, že chceme takové diváky,“ dodal.

Doporučeno
RECENZE: Deadpool & Wolverine boří čtvrtou stěnu a berou diváka na výlet do multivesmíru. Musíš vyrazit do kina? RECENZE: Deadpool & Wolverine boří čtvrtou stěnu a berou diváka na výlet do multivesmíru. Musíš vyrazit do kina? 23. července 2024 v 23:59

Nápad už v minulosti zkritizoval bývalý premiér Spojeného království Rishi Sunak. Podle něj je toto rozhodnutí „špatné a rozdělující“. Navzdory kontroverzím si tvůrce za nápadem stojí.

Harington prohlásil, že energie na jevišti i v publiku během prvního představení „se nepodobala ničemu, co kdy zažil“. Podle svých slov došel k názoru, že jde o neskutečně pozitivní věc. „Mít místo, kam může přijít určitá skupina lidí a cítit se otevřená určitému způsobu smíchu, reagovat určitým způsobem, v jistém bezpečí, po dva večery z celého cyklu, je skvělá věc,“ sdělil.

Doporučeno
Robert Downey Jr. se vrací do světa Marvelu. V nových Avengers si zahraje padoucha Robert Downey Jr. se vrací do světa Marvelu. V nových Avengers si zahraje padoucha 28. července 2024 v 9:17

Ke chvále se přidala i herečka Olivia Washington. „Vidět černé a hnědé lidi v divadle pro 900 diváků, to jsem nikdy nezažila, ani jako divák jsem to nikdy nezažila. Cítit podporu této místnosti úplně jiným způsobem, bylo to opravdu skvělé,“ popsala.

Producenti hry Slave Play už v únoru pro BBC News uvedli, že „záměrem je oslavit hru s co nejširším publikem“ a dodali: „Nikomu nebude bráněno ani znemožněno navštívit jakékoli představení hry Slave Play.“

Domů
Sdílet
Diskuse