Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 4:45
Richard Balog

TOP fashion momenty z olympiády: americké gymnastky ve třpytu od Swarovski a Pharrell s taškou za 20 milionů

TOP fashion momenty z olympiády: americké gymnastky ve třpytu od Swarovski a Pharrell s taškou za 20 milionů
Zdroj: Pharrell Williams/Instagram
MÓDA MÓDA OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Že je olympiáda jen sportovní svátek už si asi nikdo nemyslí. Svědčí o tom velkolepé hudební shows i modely celebrit, které na hry přichází fandit atletům a atletkám.

Celý svět včetně nás upírá svou pozornost na Paříž. Olympijské hry nejsou skvělou příležitostí, jak si získat publikum po celém světě, jen pro sportovce a sportovkyně. Stejnou možnost vycítily i oděvní značky, tím spíš, že letošním domovem her je metropole módy.

Propojení módy a sportu je v posledních letech stále silnější, a tak není divu, že mezi sponzory olympijských her 2024 patří například francouzské konsorcium LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) z většiny patřící Bernardu Arnaultovi. A samozřejmě také sportovci a sportovkyně nosí značkové kousky i během svých výkonů.

Do dění v Paříži se také zapojuje řada nezávislých a začínajících značek a oblečení celebrit v hledištích a na galavečerech je samostatnou kategorií. Díky tomu jsme v prvním týdnu zaznamenali řadu nezapomenutelných fashion momentů, které si teď společně shrneme. 

Pokud tě baví články o módních trendech, limitovaných edicích tenisek, outfitech nebo inspirativních lidech, kteří vynikají v oděvním průmyslu, umění a kultuře, přidej se ke klubu REFRESHER+ a získej neomezený přístup k veškerému obsahu na webu.

Céline Dion v Diorovi na zahajovacím ceremoniálu

Olympijské hry 2024 v Paříži zahájil velkolepý ceremoniál, který přinesl nejen přehlídku všech sportovců, ale také několik báječných vystoupení, včetně návratu Céline Dion na pódium, když z druhého patra Eiffelovy věže ve výšce 125 metrů nad zemí předvedla píseň Hymne à l'Amour od Edith Piaf v modelu haute couture šatů z dílen módního domu Dior.

Doporučeno
Luxusní, pohodlné a kvalitní boty? Vsaďte na modely Karl Lagerfeld Luxusní, pohodlné a kvalitní boty? Vsaďte na modely Karl Lagerfeld 18. září 2024 v 12:30

Honosné šaty navrhla kreativní ředitelka značky Maria Grazia Chiuri speciálně pro kanadskou ikonu. Jsou vyrobeny z hedvábného žoržetu, celé vyšívané flitry s více než 500 metry třásní a poseté tisíci stříbrných korálků, které se třpytily pod světly reflektorů.

Bylo to zpěvaččino první vystoupení od roku 2021, kdy byla nucena zrušit všechny plány poté, co zjistila, že trpí vzácným onemocněním. Dion vypadala božsky a my doufáme, že to nebylo její rozloučení s publikem.

Céline Dion, OH 2024
Zdroj: Olympic Broadcasting Services via AP

Pharrell Williams s taškou Louis Vuitton za 20 milionů

Kreativní ředitel značky Louis Vuitton si nenechal olympijské hry v Paříži ujít a nechyběl ani na slavnostním ceremoniálu s pochodněmi. Naši pozornost však Pharrell Williams upoutal v tomto ultraluxusním outfitu ještě před oficiálním zahájením největšího sportovního svátku, když se pochlubil taškou Louis Vuitton Millionaire Speedy s monogramem z kolekce jaro/léto 2025 a cenou kolem 850 tisíc dolarů (asi 20 milionů korun).

Kromě toho však dokonale sladil široké džíny s elegantním sakem, slunečními brýlemi inspirovanými vintage stylem a kšiltovkou Kenzo, přičemž nenápadně odhalil novou siluetu tenisek Adidas, na kterou se velmi těšíme. Z dostupných fotografií vypadá zajímavě.

Pharrell Williams, OH 2024, Louis Vuitton
Zdroj: AP Photo/Rebecca Blackwell

Reprezentační uniformy Mongolska

Mongolský národní tým okouzlil celý svět ještě před olympiádou díky svým nádherným kostýmům, které by se neztratily ani na přehlídkovém mole ve francouzské metropoli během týdne haute couture.

Doporučeno
8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 17. září 2024 v 7:00

Uniformy sportovců pro přehlídku na olympijských hrách 2024 v Paříži vzbudily rozruch díky propracovaným vzorům, které jsou inspirovány tradičním oděvem země. Jedná se o dílo sester Michel a Amazonky Choigaalaa z Ulánbátaru, které společně pracují pod značkou MichelAmazonka. Vytvořily dvě sady uniforem – jednu pro vlajkonoše a druhou pro ostatní sportovce.

Jednotlivé modely mají luxusní vzhled a zahrnují národní barvy - modrou, červenou a bílou - i různé tradiční vzory, včetně symbolu "Sojombo", který se nachází na vlajce země. Nechybí ani motivy spojené s Paříží a hrami, konkrétně Eiffelova věž a olympijský oheň.

Michel & Amazonka, Mongolsko, OH 2024
Zdroj: Michel & Amazonka

Národní kolekce České republiky

Reprezentační dresy českého týmu od designéra Jana Černého ve spolupráci se značkou Alpine Pro si také získaly celosvětový věhlas a proto na našem seznamu nemůžou chybět.

Český olympijský tým v Paříži ukázal světu odvážné a smělé kousky se složitými detaily na kabátech, botách a šálách, přičemž propracovaný trenčkot plynule spojuje české a francouzské prvky. Každý kousek je svědectvím o dědictví země, od vlajek až po originální potisk CZE, který připomíná značky na automobilech z minulosti. Kolekce také odkazuje na historické a kulturní prvky, jako je například vzor Rorschachovy skvrny na počest umělce Vladimíra Boudníka. České uniformy zařadil mezi nejlepší i časopis Time

Jan Société, Česká republika, OH 2024
Zdroj: Jan Société

Běžecké dresy jamajského národního týmu

Atletika a zejména běh je na každé olympiádě jednou z nejsledovanějších disciplín a velké sportovní značky, které dodávají dresy pro různé národní týmy, si toho jsou dobře vědomy.

Doporučeno
Jak vybrat perfektní vtipný dárek pro čerstvého důchodce?  Jak vybrat perfektní vtipný dárek pro čerstvého důchodce? 10. září 2024 v 13:00

Jamajský tým už dlouho obléká značka Puma a nejinak tomu je v Paříži, kde nejrychlejší běžci a běžkyně obléknou atraktivní dresy s výraznou barevnou kombinací černé, žluté a zelené v zajímavém rozložení.

Při představení letošních modelů generální ředitel Arne Freundt vysvětlil, že kombinují rychlost a styl: „Střihové linie byly strategicky rozmístěny tak, aby zdůrazňovaly postavu sportovce a zároveň poskytovaly úžasný vizuál, který podtrhuje krásu sportovce v pohybu.“ Při pohledu na fotografii souhlasíme.

Jamajka, OH 2024
Zdroj: Puma

LeBron James ve speciálním modelu Nike

Radost všem milovníkům tenisek na tribunách i u televizních obrazovek udělal hvězdný basketbalista LeBron James, který se v prvním zápase olympijského turnaje proti Srbsku pochlubil teniskami Nike LeBron 22 ve speciálním designu.

Nejlepší střelec v historii NBA zaznamenal 21 bodů při jasné výhře 110:84, možná i díky těmto atraktivním teniskám v národních barvách USA. Nové tenisky od Nike se vyznačují několika poutavými detaily, včetně velkého swooshe, který plynule přechází do zadní části tenisky, malého swooshe na mezipodešvi, loga s korunkou nebo potisku na modrém svršku.

Datum vydání tenisek Nike LeBron 22 v tomto olympijském schématu není známo, ale ve světě retailu budou mít velmi vysokou hodnotu – o tom nepochybujeme.

LeBron James, OH 2024, Nike LeBron 22
Zdroj: Markus Gilliar - GES Sportfoto/Getty Images

Francouzští judisté v oblečení Kenzo

Dokonalý příklad propojení sportu a módy přineslo partnerství společnosti Kenzo s francouzským národním týmem juda. Módní dům, v jehož čele stojí jako kreativní ředitel japonský návrhář Nigo, oblékl sportovce během olympijských her 2024 v Paříži do luxusních modelů, které odkazují na japonský původ tohoto sportu.

Doporučeno
Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky 4. září 2024 v 8:00

Uznávaný návrhář vymyslel obleky inspirované tradičním kimonem a jsou podobné těm, které představil během přehlídky Kenzo pro sezónu podzim/zima 2023. Oblečení judistů prošlo v posledních letech několika výraznými změnami – tradičně lehčí konstrukce byly nahrazeny silnějšími materiály pro maximální přilnavost. Kromě toho se prodloužila silueta a zvětšil objem, aby se podpořila volnost pohybu při cvičení juda. Nigo zohlednil všechny tyto aspekty a výsledkem je krásná uniforma ve stylu kimona, jejíž nošení si dokážeme představit i na ulici.

Kenzo, OH 2024
Zdroj: Kenzo

Skateboardista Yuto Horigome v úboru Nike

Japonský skateboardista, který se v Paříži zapsal do historie, nejen získal pro svou zemi zlato a nechal za sebou třeba Slováka Richarda Turyho, ale také představil to nejlepší z mainstreamové módy.

Černý oversized dres s barevnými motivy a krátkými rukávy v kombinaci s rovnými černými kalhotami s kontrastním mini swooshem a bílošedými teniskami Nike SB Dunk Low vypadal fantasticky. Horigome vnesl do tohoto pouličního sportu o něco sofistikovanější vzhled, který brzy uvidíte v místních skateparcích.

Je to dokonalý příklad toho, že skate styl nemá hranice a šatník jednotlivých jezdců se řídí svobodou a volností projevu, což je jeden z důvodů, proč tento sport už desítky let tak silně ovlivňuje oděvní průmysl.

Yuto Horigome, OH 2024
Zdroj: Stefan Matzke - sampics/Getty Images

Americké gymnastky se třpytily jako Swarovski

O nezapomenutelný módní moment se v Paříži postaraly také gymnastky Spojených států, které během soutěže odhalily nádherné dresy. Byly k vidění druhý den kvalifikace ženské gymnastiky. Trikoty z dílen společnosti GK Elite, předního výrobce gymnastického soutěžního a tréninkového oblečení, byly pokryty krystaly Swarovski. Bylo na nich více než 47 tisíc krystalů, z nichž některé byly ručně aplikovány v pensylvánském závodě společnosti, uvádí WWD.

Doporučeno
10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 22. srpna 2024 v 7:00

Společně vytvářejí hvězdný vzor připomínající noční oblohu a přinášely gymnastkám štěstí při zisku zlatých medailí pod pěti kruhy. Ve finále měly na sobě gymnastky jiný styl dresů – v barvách americké vlajky.

Simone Biles, OH 2024gk elite olympiáda dres gymnastika gymnastky usa swarovskigk elite olympiáda dres gymnastika gymnastky usa swarovskigk elite olympiáda dres gymnastika gymnastky usa swarovski
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse