Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2024 v 11:05
Čas čtení 1:38
Veronika Ábelová

Tohle jsou tipy, jak být lepším turistou v nejnavštěvovanějších evropských městech. Budou se ti zaručeně hodit

Tohle jsou tipy, jak být lepším turistou v nejnavštěvovanějších evropských městech. Budou se ti zaručeně hodit
Zdroj: Flickr/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ
Uložit Uložené

Zvýšená opatření a zavedení různých poplatků nejsou v tomto roce v rámci turismu úplnou novinkou. Jak ale cestovat s respektem k těmto nejvíce navštěvovaným zemím v Evropě a být tak lepším turistou či turistkou?

Velký nával turistů zaznamenaly oblíbené letní destinace v Evropě, jako například Tenerife, Barcelona nebo Atény. Tam se ale místní i přes zavedená opatření, která by měla míru turismu utlumit, rozhodli vzít situaci do svých rukou. Někteří blokují silnice a jiní střílí po turistech vodními pistolemi. Magazín TimeOut se ale podělil o tipy, jak cestovat do těchto turistických destinací s respektem a nenaštvat místní obyvatele. Podívej se na výběr těch nejdůležitějších.

Doporučeno
 „Italové vám pomůžou, i když vás neznají.“ Veronika vyhořela a odjela žít do Itálie. Pak o tom napsala bestseller „Italové vám pomůžou, i když vás neznají.“ Veronika vyhořela a odjela žít do Itálie. Pak o tom napsala bestseller 14. srpna 2024 v 7:00

Projev úctu místním obyvatelům

Snažit se projevit respekt k místním obyvatelům je v podstatě slušností. Stačí i to, že nebudeš křičet po ulicích nebo třeba budeš s úctou navštěvovat a podporovat lokální místa. Zkrátka se snaž chovat k navštívenému městu minimálně stejně tak dobře jako ke svému vlastnímu.

Dávej si také pozor na to, koho si točíš nebo fotíš. Například obyvatelé Berlína jsou na tohle velmi hákliví. „Jeden můj kamarád nedávno přistihl turistu, jak je natáčí, a zeptal se ho, proč to dělá. ‚Vypadáš tak hezky‘" zněla odpověď. Nejsme ale zvířata v zoo – je to prostě divné,“ napsala Kate Bettes, redaktorka časopisu Time Out Berlin. Proto raději požádej o svolení.

Doporučeno
Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude 11. srpna 2024 v 8:00

Přemýšlej o dopadu své návštěvy

Někteří turisté jsou k destinaci, kterou navštíví, neohleduplní. Nechávají na ulicích odpadky, jsou zbytečně hluční a neberou v úvahu to, že by to mohlo vadit místním obyvatelům. Nejedná se jenom o chování, ale i o ekonomické dopady. Zlepšit to můžeš tím, že budeš přemýšlet o tom, kde se ubytuješ, najíš nebo jaké suvenýry si z místa odvezeš. Navíc, pokud budeš podporovat místní podniky, odvezeš si i autentický zážitek.

Barcelona
Zdroj: Flickr / Viajart Andorra / volně k užití

Odlož telefon

Taky si všechno natáčíš, fotíš nebo postuješ rovnou na Instagram? Telefony jsou pro uchovávání vzpomínek z cestování ideálním prostředkem, ale někdy je jich prostě moc. Když telefon zkusíš odložit, budeš vypadat, že jsi otevřený k novým setkáním a poznáním. A třeba si s někým i skvěle pokecáš.

Dej si pozor na podvody

Některé místní podniky se mohou zdát jako kvalitní a autentické pro danou destinaci. Opak je někdy ale pravdou a ty potom můžeš být z návštěvy otrávený*á nebo zklamaný*á. „Pokud chcete být v Lisabonu chytrým turistou či turistkou, nenaleťte do pasti rádoby tradičních restaurací, které hrdě nabízejí španělské paellas, anglické snídaně a portské francesinhas, jako by to byly místní delikatesy,“ varuje Vera Moura, redaktorka časopisu Time Out Portugal.

lisabon
Zdroj: PxHere

Vystup se své komfortní zóny

Jak jinak nejlépe poznáš místní kulturu než tím, že vystoupíš se své komfortní zóny. Vyzkoušej neznámé pokrmy na jídelním lístku, prozkoumej typické čtvrti nebo se vydej mimo turistické oblasti, které destinace nabízí.

Domů
Sdílet
Diskuse