Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2016 2:49
Čas čtení 0:00
call_me_andy

Justin Bieber a Kanye West vydávají desky na kazetách a nejsou sami. Vrátí se toto médium do našich hudebních kolekcí?

TECH
Uložit Uložené

Pamatujete na kazety? Je to sice k neuvěření, ale jsou zpět!

Všechno to začalo pár let zpět, kdy se vrátily na trh vinylové desky. Teď se z propadliště dějin a hlubin undergroundu probouzí kazety. Je to skoro k neuvěření, ale jsou zpět, přestože Oxfordský slovníku vyřadil slovo „kazetový přehrávač“, už v roce 2011.

Justin Bieber a Kanye West vydávají desky na kazetách a nejsou sami. Vrátí se toto médium do našich hudebních kolekcí?

Nostalgie ke starým věcem je silná a touha objevovat nové či zapomenuté je ještě větší. Proto koneckonců není divu, že dnešní generace, která vyrostla na CD a MP3 přehrávačích, ráda nachází zapomenuté přehrávače kazet či gramofony. To došlo tak daleko, že například v USA oproti minulým rokům vzrostl prodej kazet a kazetových přehrávačů o stovky procent.

Tuto vzrůstající popularitu dokládá jednoduchá statistika. V roce 2007 se ve Velké Británii prodalo 205 000 kazet, ale jejich obliba narostla do takové míry, že se jich ke konci minulého roku prodalo přes 2 100 000. A to i přesto, že Sony stoplo výrobu legendárního Walkmanu v roce 2010. Tehdy to byl zřejmě dobrý tah, protože hudební průmysl už dávno běžel na úplně jiné platformě, ale Philipsu a ostatním značkám se to nezdálo a kazetové přehrávače vyrábí dodnes, což se těmto prozíravým společnostem může nakonec vyplatit.

Celý tenhle comeback začal v hudebním undergroundu, kde se snažili vyhnout mainstreamovému poslouchání hudby, a tak si svoje oblíbené písničky začaly nahrávat na kazety a poslouchat na Walkmanech. A dopadlo to tak, že dnes na kazetách, alespoň v zámoří, vydává svá alba Justin Bieber či Kanye West. Dokonce je prý v plánu vydání alba Dookie od kapely Green Day, též na těchto malých černých krabičkách s typickými bílými vnitřními kolečky, pomocí kterých se přemotává páska.

Domů
Sdílet
Diskuse