Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2016 16:18
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Beyoncé překvapila projektem Lemonade, který kromě neočekávaného alba zahrnuje i film se stejnojmenným názvem

HUDBA
Uložit Uložené

Lemonade není jen album, ale i film poukazující na aktuální problémy.

Královna překvapeni Beyoncé opět nezklamala a po delším napínání potěšila své fanoušky novým albem Lemonade, které je i se stejnojmenným filmem aktuálně dostupné na streamovací službě Tidal. Populární zpěvačka tak zvolila podobnou taktiku jako v roce 2013, kdy bez jakéhokoliv ohlášení vydala svoje páté studiové album s jednoduchým názvem Beyoncé. Tak jako její předchozí hudební počin, i Lemonade je vizuální záležitostí. Po skladbě Formation zpěvačka pokračovala v záhadných odkazech a před týdnem navnadila své fanoušky krátkým a v podstatě nic neříkajícím videem obsahujícím stručnou informaci v podobě času, data a odkazu na televizní stanici HBO, která měla celý projekt odhalit. Po tomto kroku pěvecké hvězdy se sociální sítě změnily na pomyslný debatní kroužek a fanoušci se v diskusích dohadovali, co velkého pro ně Beyoncé chystá. Musíme říci, že většina z nich to tipovala správně, a tak, jak se ve skutečnosti stalo, očekávali příchod nového alba. To bylo doprovázeno hodinovým filmem, který byl odvysílán prostřednictvím americké HBO.

Beyoncé překvapila projektem Lemonade, který kromě neočekávaného alba zahrnuje i film se stejnojmenným názvem
Zdroj: beyonce.tidal.com

Během speciální hodinky Beyoncé představila hudební videa, krátké klipy, podomácku natočené záběry, ale i poezii od Warsany Shire, v Anglii žvýkající somálské autorky. Celé album se tak stává vizuálně vyvedeným dějem rozděleným do pěti kapitol představujících různé fáze smutku jako Intuice, Odmítnutí, Apatie, Prázdnota a Oživení. Jedním z témat, která v dějové linii vizuálního alba figuruje, je i partnerský vztah a problémy v něm. Příběh začíná nevěrou a hněvem a končí usmířením a šťastnou dvojicí. To, zda v něm Beyoncé skutečně vypráví svůj životní příběh, nebo zda se z její strany jedná o dobrý marketingový tah, je sporné a necháváme to na tvé zvážení. Kromě partnerských neshod se na přetřes dostal i rasový problém. Ve filmu se objevily matky dvou černošských chlapců, Michaela Browna a Trayvona Martina, kteří byli zastřeleni, přičemž Browna připravil o život přímo policista z Missouri, čímž Beyoncé upozorňuje na současnou vlnu rasového napětí v americké společnosti. V písních zazněl také hlas amerického aktivisty Malcoma X bojujícího za práva černochů. Pokud jde o hudební stránku alba, ta je vcelku temná a Beyoncé se nijak neváže. Najdeme tam žánry jako funk, rock gospel a country blues. Tracklist skládá z dvanácti skladeb a na novince hostují Jack White, James Blake, The Weeknd a Kendrick Lamar. O produkce jednotlivých skladeb se postarali například Mike Dean, Mike Will Made It, Just Blaze, Diplo a také samotná Beyoncé. Pokud sis už vyslechl album, případně podíval na film, klidně se se svými dojmy z celého projektu poděl v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse