Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2016 17:06
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jedinečný pohled do čínské fabriky na výrobu iPhonů. Disciplína jako v armádě a technologie pro rozpoznávání obličeje

TECH ČÍNA IPHONE
Uložit Uložené

Západní média mají vůbec poprvé příležitost navštívit přísně střežené prostředí, kde probíhá kompletace oblíbeného iOS smartphonu od Apple. A takto to tam vypadá.

Určitě jste už alespoň jednou postřehli zprávu, která obviňovala kalifornského výrobce spotřební elektroniky a jeho dodavatele z nedůstojného zacházení s čínskými pracovníky v továrnách, kde probíhá buď výroba jednotlivých komponentů nebo rovnou komplexní montáž iPhonu. A protože jejich fungování bylo dosud před očima veřejnosti oficiálně skrývané, většina těchto obvinění nemohla být žádným důvěryhodným způsobem ověřena. Média, která tyto zprávy zveřejnila, proto musela vždy vycházet pouze z amatérsky zpracovaných videí, fotografií nebo chabých informací od blíže nespecifikovaných zdrojů, protože pokud by byl někdo přistižen, jak něco v prostředí tajných čínských továren vizuálně zaznamenává, tak má zaděláno na opravdu obrovský problém.
 
Dnes je ale situace díky webu Bloomberg trošku jiná. A i když v exkluzivní a obsáhlé reportáži nelze vidět žádné náznaky po nehumánních praktikách, o kterých se v mediálních kuloárech poslední dobu mluví stále častěji, pracovat v takovém prostředí více než několik hodin rozhodně nezvládne nikdo se slabou psychikou. Pravidelné nástupy do precizních řad, skenování obličeje na identifikaci pracovníka, procházení přes detektory kovů nebo nošení stejnokroje s růžovými košilemi a modrými čepicemi je pouze malou částí toho, co všechno zahrnuje běžný pracovní den ve fabrice Pegatron na okraji Šanghaje. Montáž populárního iPhonu zde zajišťuje okolo 50 tisíc disciplinovaných zaměstnanců, kteří musí dodržovat striktní pravidla, protože Apple drží nad všemi procesy přísný dohled, jelikož jen tak dokáže zajistit nadstandardní kvalitu, jakou produkty z jeho portfolia zákazníkům nabízejí.

Domů
Sdílet
Diskuse