Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2016 13:32
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Kazetám VHS oficiálně odzvonilo. Tento měsíc bude vyrobený poslední přehrávač

TECH SONY
Uložit Uložené

40. výročí VHS kazet se stalo jejich posledním.

Je nám jasné, že asi jen málokterý obývák ještě i v dnešní době obsahuje přehrávač starých dobrých VHS kazet. Éra VCR je již delší dobu za námi a takzvaný Video Home System z ní vystupuje jako poslední. Vůbec poprvé spatřil světlo světa v roce 1976 na japonském trhu, přičemž USA následovaly pouze o rok později. První nahrávky jako například M.A.S.H se prodávaly za zhruba 62 eur, což je ve srovnání s dnešní dobou pořádná pálka. Za jediný rok se tak podařilo véháeskám překonat úspěch kazety Betamax od Sony a stát se na 2 až 3 dekády absolutním hitem, ostatně je tu snad někdo, kdo si nenahrával televizní obsah se záměrem prohlédnout si ho později?
 
V roce 2016, na 40. výročí, se však výroba kazetových přehrávačů a rekordérů pro kazety typu VHS definitivně ukončí. Vůbec poslední výrobce, japonská společnost Funai Electric Comapany, tento měsíc uzavírá jejich výrobu a tím dává definitivní tečku za těmito plastovými krabičkami, protože i neúspěšný, ale zároveň kvalitnější konkurent, kazeta Betamax od Sony, se přestala prodávat v březnu tohoto roku. Narozdíl od VHS se však výroba Betamax rekordérů ukončila ještě v roce 2002. V kterém roce jste vy přestali používat kazety jako takové?

Kazetám VHS oficiálně odzvonilo. Tento měsíc bude vyrobený poslední přehrávač
Zdroj: filmschoolrejects.com
Domů
Sdílet
Diskuse