Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2016 22:12
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Do roku 2030 poletíme na Mars. Barack Obama oznámil první krok ke kolonizaci rudé planety

TECH BARACK OBAMA NASA
Uložit Uložené

Umožní to hlubší spolupráce americké vlády a soukromých inovátorů.

Po velkolepé mediální show, kterou nedávno způsobil Elon Musk a jeho plány dostat lidstvo na Mars, vybudovat automatizovaný transportní systém se Zemí a založit soběstačnou kolonii, přichází na řadu americký prezident Barack Obama. Podle jeho slov je vláda USA v bližším kontaktu se soukromými společnostmi, kam mimochodem patří i Elon Musk se SpaceX, a jejich společný cíl hovoří jasně - první člověk vstoupí na povrch stále záhadné rudé planety do konce roku 2030.
 
Vyjádření se samozřejmě shoduje s informacemi od Muska, podle kterých zrealizujeme v průběhu 40 až 100 let transport asi jednoho milionu lidí z naší planety. Po prvním příjezdu bude ještě třeba nějaký ten čas na budování nezbytné infrastruktury, aby tam noví obyvatelé měli kde žít. Rovněž je třeba nějakým způsobem vyrábět palivo pro zpáteční lety. Pokud by ho museli brát až ze Země, cestující přijdou o značné kapacity.
 
„Cesta na Mars vyžaduje pokračující kooperaci mezi vládou a soukromými inovátory, tedy to, co se momentálně i děje. Během dalších dvou let poprvé vynesou astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.“
 
„Dalším krokem je letět za oběžnou dráhu Země. Jsem poctěn oznámit, že spolupracujeme s našimi komerčními partnery na budování přepravních prostředků, které umožní transport astronautů na delších misích v hlubokém vesmíru. Tyto mise náš naučí, jak mohou lidé žít daleko od Země - něco, co potřebujeme kvůli dlouhému dobrodružství na Marsu.“

Barack Obama také prozradil, že v současnosti na těchto plánech pracuje asi přes 1 000 soukromých společností v čele se SpaceX. Konečný cíl však není pouze let na Mars a zpět, ale vybudovat rovnou malá města, která se dokáží postarat sama o sebe. Nejdříve musíme uskutečnit první fyzický kontakt člověka s rudou planetou. Elon Musk ji hodlá navštívit prostřednictvím nové vesmírné lodi poháněné metanem. Její útroby dokáží pojmout 100 cestujících a první cesta by měla trvat asi kolem tří měsíců. Postupnou technologickou inovací se čas určitě sníží, a to možná jen na 30 dní. Cena jedné letenky může stát kolem 200 tisíc dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse