Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2016 15:50
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kjeragbolten: Norský balvan nad propastí, jehož návštěva je zážitkem na celý život

ZAJÍMAVOSTI ADRENALIN NORSKO
Uložit Uložené

Pokud cestujete, tento kousek by na tvém Instagramu rozhodně neměl chybět. Ale hlavně v tvé hlavě plné zážitků!

Krkolomné jméno Kjeragbolten nese obrovský balvan zaseknutý v úzké trhlině na norské hoře Kjerag. Má přibližně pět metrů krychlových a visí ve výšce 984 metrů nad nejbližší pevnou zemí. Balvan zaseknutý mezi útesy je populární turistickou destinací - i přes nadmořskou výšku asi 1100 metrů je lokalita snadno dostupná a denně ji navštíví množství turistů. Na trase dlouhé devět kilometrů čekají jen tři strmé kopce (a navíc i krátké) a celá výprava i s cestou zpět by měla být zvládnuta do pěti hodin i s vydatným focením. I navzdory tomu, že velká část cesty vede po skalních stezkách, nemusíš se bát, že by ses ztratil. Celá cesta je totiž přehledně označena značkovými kameny s jasným pomalovaným.
 
Výstup na balvan je kromě běžné turistiky populární i kvůli BASE jumpingu, skála je na to ideální a Norsko jako na dlani máš na několik sekund pouze pro sebe. Samozřejmě nemůže chybět ani fotodokumentace - pohled na člověka stojícího na kamenu zaseknutém v trhlině, pod nímž prostě nic není, je doslova okouzlující. A i když místo vypadá na první pohled nebezpečně, určitě se pod tvou váhou neposune. Podle vědců je tam již přibližně 55 000 let, sesunula ji tam řítící se ledovcová moréna. Pozor si však musíš dát, když na balvan budeš lézt - dostaneš se na něj pouze pokud seskočíš z okraje trhliny. Sice jde asi jen o metr výšky, ale pokud je skála kluzká kvůli ledu, jsou i bezpečnější činnosti. Další hrozba číhá v podobě Slunce odrážejícího se od sněhu - pokud chceš celý výlet pohodlně stihnout, kolem oběda musíš být na cestě, a tak je nějaká pokrývka hlavy ideální ochranou vůči nepříjemným zábleskům. Balvan podle vědců za několik tisíc let spadne dolů, ledovcová trhlina, ve které leží, se totiž postupně zvětšuje, a tak se pro svůj příspěvek na Instagram zážitek vydej co nejdříve!

 

A photo posted by maria Fe (@mariafe1006) on


 

A photo posted by Ena Yoon (@eenarira) on


 

A photo posted by @nilso_foe on


Domů
Sdílet
Diskuse