Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2016 20:28
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V roce 1962 se vynořila z mořských vln a od té doby ji znal celý svět.

„Za svůj úspěch a naplno prožitý život vděčím bílým bikinám koupeným za pár dolarů ve výprodeji,“ takto si na začátky vlastní herecké kariéry zavzpomínala jedna z nejvíce sexy žen minulého století, která je díky svému účinkování po boku legendárního Seana Conneryho považována za první oficiální dívku agenta 007. Plážová scéna, ve které do té doby neznámá kráska s vzezřením pravé femme fatale vychází z tyrkysového moře s čerstvě vylovenými mušlemi ve svých rukou se stala kultovní a z rodilé Evropanky udělala hvězdu světového formátu.

 

K proražení v Hollywoodu jí přitom stačila jen hezká tvář, a to doslova. V bondovce byla kvůli nedostatečné znalosti anglického jazyka a silnému německému přízvuku předabovaná Nikki Van der Zyl a namísto jejího zpěvu slyšíme notování herečky Diany Coupland. Herecké kvality Ursuly Andress považované za ženu jedné role nebyly nikdy vyzdvihovány až do nebes, ale přesto získala Zlatý Glóbus a před kamerou se objevovala po boku těch nejlepších. Její fyzické přednosti byly oceňovány mnohem více než její herecké umění. A opět se tak vracíme na začátek - vše se to událo díky bílým bikinám přesně tak, jak to krásná blondýnka bez jakékoliv hanby přiznala. Mimochodem, ty levné bikiny z výprodeje se v roce 2001 v aukční síni Christie's v Londýně vydražily za 35 000 liber, přičemž nového majitele se všemi poplatky a daněmi vyšly na částku navýšenou o dalších šest tisíc.

Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo
Zdroj: cbsnews.com
Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo
Zdroj: ibtimes.co.uk

V současnosti 80letá Ursula Andress se narodila 19. března 1936 v Ostermundigene, tedy v kantonu Bern ve Švýcarsku. Jejími rodiči byli švýcarská zahradnice Anna a německý diplomat Rolf Andress, který byl z politických důvodů vyhoštěn ze Švýcarska a během druhé světové války se pod ním z nějakého, nám neznámého důvodu, slehla zem. Ursula má čtyři sestry a jednoho bratra a ze šesti potomků přišla na svět jako třetí dítě v pořadí. Přísná výchova v protestantské rodině snažící se vyhnout jakémukoliv skandálu a touha po jiném, liberálnějším životě ji přiměla k útěku do Francie, ale kvůli dokončení střední školy se vrátila. Druhý útěk ambiciózní dívky se však obešel bez návratu a poté, co se v Paříži stala slušně obsazovanou fotomodelkou, vedly její kroky do Říma. Bylo jí čerstvých osmnáct, měla hezkou tvář a postavu dospělé ženy, pohybovala se ve společnosti italských herců, kde zažila své první lásky a režiséři s lákavými nabídkami za ní podle vlastních slov přišli sami, protože se jim líbila. Co víc si mohla začínající herečka přát?

Ursuliny první tři filmy se natočily na území Itálie, na stole jí přistála smlouva s Paramount Pictures, která však pro neschopnost naučit se angličtinu nevedla absolutně nikam a v polovině 50. let se mezi její známosti zařadil i idol mnoha mužů a žen - Marlon Brando. Jak již jistě tušíte, právě Marlon měl být tím, kdo počínající 19leté herečce pomohl s cestou do světa amerického filmového průmyslu, ale v Hollywoodu ho už nahradil někdo jiný a protože Ursula si uměla vybrat, její novou známostí se stal další herecký velikán James Dean. Rebel bez příčiny se kvůli své přítelkyni dokonce učil německy, ale romantiku byste v jeho pohnutce hledali marně. „Učil se němčinu, aby se se mnou mohl lépe pohádat.“ Jejich vztah se odehrával v období, kdy nejznámější rebel přišel při tragické autonehodě o život. Marlon na nečekanou výměnu za jiného muže nezapomněl a po letech dal Ursule vtipným způsobem najevo, jakou roli sehrála v jeho životě. „Když Marlon sbíral informace pro svou biografii a chtěl se tam zmínit o Ursule, zavolal jí a zeptal se, jestli s ní někdy spal, protože si na to prý nedokáže vzpomenout a nerad by zaváděl.“

Krátce po Deanově smrti se 19letá Ursula zahleděla do hereckého kolegy Johna Dereka, který kvůli ní neváhal opustit manželku - baletku rusko-tureckého původu Pati Behrs a dvě děti a v roce 1957 se za něj v Las Vegas vdala. Není žádným tajemstvím, že právě John starší o deset let z ní udělal skutečný sexsymbol a pomohl jí dostat roli Honey Ryder v první oficiální bondovce Dr. No. Dva týdny před začátkem natáčení totiž ukázal producentům fotografii své krásné manželky (podle dostupných zdrojů se mělo jednat o fotografii ze soutěže Miss mokré tričko) a zajistil jí tak legendární roli, aniž by ji páni pracující na bondovce vůbec viděli. „Byla jsem velmi nervózní a doufala jsem, že můj start v Hollywoodu bude v nějakém neznámém filmu, o jehož existenci nebude nikdo vědět, ale byla to bondovka Dr. No,“ vyjádřila se Ursula, která se v té době o herectví příliš nezajímala a na účinkování po boku Seana Conneryho se dala přesvědčit až hercem Kirkem Douglasem.

Se Seanem Connerym a manželem Johnem Derekem

Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo
Zdroj: ibtimes.co.uk
Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo
Zdroj: pinterest.com

Za svůj americký debut inkasovala 6 000 dolarů, Zlatý Glóbus pro nováčka, titul sexsymol 60. let 20. století a přirovnání k Marlene Dietrich, se kterým však mnozí nesouhlasili a tvrdili, že jediné, co mají Ursula a Marlene společné, jsou němečtí předkové. Popularita, kterou jí přineslo její sexy tělo omývané karibskými vlnami, ji neopouštěla ani následující roky nesoucí se ve znamení hvězdných spoluprací. Po jejím boku se objevili Jean-Paul Belmondo, Elvis Presley, Frank Sinatra, Marcello Mastroianni, Alain Delon a mnozí další. V roce 1965, tedy tři roky po bondovce, si Ursula zapózovala na dvanácti stránkách a titulce pro Playboy a když se jí novináři zeptali, proč to udělala, pokaždé jim poskytla stejně stručnou odpověď: „Protože jsem krásná.“

Ve stejném roce si zahrála v Muži z Hongkongu, kde se do ní zahleděl ženatý Belmondo. Ursula byla v rozvodovém řízení s Derekem a brzy se se svou manželkou a matkou tří dětí rozváděl i Belmondo a jeho partnerkou se na několik následujících let stala všemi muži obdivovaná herečka. Hvězdný pár se po sedmi společně strávených letech a žádosti o ruku rozešel a Ursula po románku s Ryanem O'Nealem a Warrenem Beattym zakotvila v náručí italského kolegy Fabia Testiho.

Začátky 70. let se nesly ve znamení „Ursuly Undress“ - jak ji pro časté obnažování přezdívala média. Na stránky pikantního Playboye se vrátila ještě šestkrát, ve filmech se objevovala polonahá, ale nevyhýbala se ani úplné nahotě a odvážným scénám vyznívajícím spíše levně než dráždivě. Po několika filmech italské produkce a kritice pro příliš časté ukazování předností přišel Souboj titánů a seznámení se s jeho hlavní hvězdou Harrym Hamlinem. Vztah, kterému pro patnáctiletý věkový rozdíl zpočátku nikdo nevěřil, byl v podstatě ihned zpečetěn společným potomkem - synem Dimitrovem Alexandrem Hamlinem. V té době bylo Ursule čtyřiačtyřicet let, Harrymu o patnáct méně, a to že se jim podaří dítě, nepředpokládal ani jeden z nich. Náhlá nevolnost v Indii však nebyla zapříčiněna změnou prostředí, ale nečekaným těhotenstvím, které rozptýlený párek opět spojilo, ale o tři roky později se jejich cesty definitivně rozešly.

Ursula Andress: První Bond Girl, jejímuž šarmu podlehl Marlon Brando, James Dean i Jean-Paul Belmondo
Zdroj: seattlepi.com

 

S otcem svého jediného dítěte, Harrym Hamlinem

Následující roky se Ursula ocitla v náručí mužů mladších i o tři dekády, objevila se v pohádce Fantaghiro, bodovala v žebříčcích 100 Sexiest Stars in Film History a 100 Greatest Sexy Moments a věnovala se výchově svého syna, který vystudoval filozofii na Princeton University, pracoval jako model pro Abercrombie & Fitch a v současnosti se věnuje herectví.

„Měla jsem štěstí. Měla jsem tak bohatý a úžasný život, že nemohu říct nic jiného, než děkuji!“

Domů
Sdílet
Diskuse