Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2016 20:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Blíží se konec hotovosti? Švédsko je nakloněno nové digitální měně

ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Zcela nová měna má být reakcí na zmenšující se používání hotovosti.

Ve Švédsku se připravuje doslova měnová revoluce. Už i v Česku se používá hotovost stále méně - pro každého by bylo nejpohodlnější používat pouze kartu a konečně se zbavit věčně zavádějících drobných mincí. Některé podniky však dodnes nejsou schopny pochopit poptávku a zavést terminály. Ve Švédsku však tento problém lidé nemusí řešit. Místo toho mají v plánu zavést digitální menu.
 
Její název má znít ekrona a i když nemá ovlivnit oběh mincí a bankovek, postupně se je má snažit nahradit. Měna bude pouze digitální a o všem rozhoduje švédská centrální banka Riksbank, která mimochodem jako první na světě začala tisknout papírové peníze. V podstatě půjde o něco jako bitcoin. Ekrona by však měla být plně kontrolována a hlavně státem podporovaná. Vytvoření oficiální digitální měny je reakcí Švédska právě na ubývající počet hmotných peněz - za posledních 7 let bylo z oběhu staženo až 40 % z celkového počtu. Ve Švédsku se momentálně platí švédskými korunami, Ekronu by měla být drahá, ale zároveň dostupná pro každého. Riksbank si však zatím svá tajemství skrývá, ale podle jejich slov bychom se měli alternativní švédské měny dočkat do dvou let.

Blíží se konec hotovosti? Švédsko je nakloněno nové digitální měně
Zdroj: flickr.com
Domů
Sdílet
Diskuse