Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. listopadu 2016 18:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Místo zvané Střed vesmíru aneb tam, kde se zvuk nechová normálně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozhovor na specifickém místě v Oklahomě může být velký zážitek.

Místo přezdívané Střed vesmíru se nachází v Oklahomě, v centru města Tulsa. Tvoří ho betonový kruh uprostřed dalšího kruhu z kočičích hlav. Nedaleko jsou obelisk a chrám, kolem kterých se váže velké množství mýtů a pověstí. No jak můžeš sám usoudit, Střed vesmíru je místo obyčejné, asi jako každé jiné.

Místo zvané Střed vesmíru aneb tam, kde se zvuk nechová normálně
Zdroj: mapio.net

Ale to jen na pohled. Pokud se totiž postavíš do nejmenšího kruhu, který vidíš na obrázku, se zvukem se stane něco divného. Jako kdyby byla na hranici toho kruhu neviditelná bariéra, která zvukové vlny narušuje. To znamená, že pokud se postavíš do Středu vesmíru a něco řekneš, uslyšíš svou ozvěnu. Člověk mimo kruhu tě však uslyší rozmazaně a nezřetelně a když mu řekneš, že slyšíš ozvěnu sama sebe, bude si myslet, že jsi zešílel. Ale stejně tak pokud mluví člověk mimo kruh na člověka v něm, ten uvnitř ho nebude slyšet jasně. Svůj hlas lidé popsali jako kovový, zvláštní či vrzající. Zvukovou anomálii však dokáží zachytit i elektronická zařízení.

Kruh má v průměru asi 75 centimetrů a vznikl při stavbě veřejného prostoru, který je pozůstatkem mostu pro pěší, dříve pro auta a ještě předtím pro železnici. V roce 1980 byl poškozen a zbourán - za tři roky ho nahradil most pro auta, který se nachází nedaleko od místa původního mostu. Hlasitost odraženého zvuku se zvyšuje, čím blíže k zemi posloucháš. Jinými slovy, pokud na zem pustíš klíče a ucho budeš mít těsně u místa dopadu, jejich dopad uslyšíš fakt nahlas. Anomálie zatím nemá oficiální vysvětlení, ale zatím existují dvě teorie. Ta první tvrdí, že jde o místo, kde se víří všechny kosmické energie. Ta relevantní zase říká, že kolem daného místa jsou všechny budovy a předměty, od kterých se zvukové vlny mají šanci odrážet, téměř stejně daleko. Když se vracejí zpět ke kruhu, tak se posrážejí přibližně na jeho hranici a člověk uprostřed slyší zvuk silnější a vracející se. Když se však vlny posrážejí, ty, které neproniknou zpět do Středu, půjdou všude možně, a proto se může člověku mimo kruhu zdát zvuk nezřetelný.

Místo zvané Střed vesmíru aneb tam, kde se zvuk nechová normálně
Zdroj: Pinterest

To zní poměrně uvěřitelně. Několik lidí se tedy vydalo teorii ověřit a našlo v ní jednu díru. Ve Středu vesmíru začali pouštět na zem věci z takové výšky, aby jejich dopad nebyl mimo kruh téměř slyšet. V kruhu to však bylo poměrně zřetelné - to vše s teorií odrážení zvuku sedí, až do momentu, kdy se projevila snaha zjistit intenzitu zvukových vln při jejich odrážení od předmětů, které teorie uvádí. V těchto místech však již žádné vlny nedokázala zachytit. Ty, kteří začali věřit původní teorii, zachránil argument tvrdící, že zvuk se nemusí odrážet jen od budov, ale přímo od zvukových vln, které se od budov již vracejí zpět ke Středu vesmíru.

Většina lidí byla připravena na to, že jejich hlas bude znít velmi zvláštně, ale i tak to označili za děsivé. Architekt nového mostu John Laur, který ho i s celým kruhem postavil, si neví rady. „Můžeme to nechat pro budoucí generace, možná si užijí řešení záhady.“ Pokud tedy budeš náhodou v Oklahomě, rozhodně si nenech ujít toto místo - zážitek z něj se podle výpovědí rozhodně vryje každému do paměti.

Domů
Sdílet
Diskuse