Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2016 11:51
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

HUDBA
Uložit Uložené

Už tradičně jsme si pro vás připravili žebříček nejlepších rapových alb, která spatřila světlo světa v letošním roce.

Snad jste si už všichni zvykli, že náš web se každoročně neobejde ani bez sumarizace toho nejlepšího, co nám domácí hudební scéna přinesla. Rok 2016 můžeme bez pochyb označit za opravdu plodný, protože aktivitou hýřilo mnoho interpretů a my jsme rádi, že hlavně ti, od kterých jsme již albové počiny očekávali skutečně dlouho. Někteří stihli své projekty vydat ještě před létem, avšak ta nejzásadnější část z nich se nahromadila až na podzim a zimu, což se však s přihlédnutím na řadu okolností i dalo očekávat. Řekněme si ještě něco k samotnému procesu výběru, který již tradičně není výplodem jednotlivce (mě), ale té části redakce, která českou a slovenskou tvorbu pravidelně sleduje.

Samozřejmě jsme zohledňovali několik faktorů, ale v konečném důsledku je tento žebříček zrcadlem toho, jak dokázaly samotné skladby definovat rapový žánr současnosti. Také připouštíme, že každý fanoušek si dokáže vytvořit svůj vlastní seznam alb i s pořadím, který se nemusí s tím naším vůbec ztotožnit, ale to stále není důvod na osočování se například v komentářích. Je to jen rap. Pro zachování exkluzivity jsme i přes velký počet alb vybrali „jen“ desítku nejlepších tak, jako každý rok. Pojďme tedy na to.

TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

10. ?

Okej. Promiň. V top desítce bude ve skutečnosti jen devět alb, protože jsme na desáté místo nenašli vhodného adepta i přesto, že v roce 2016 spatřilo světlo světa více než 25 alb. Mnohá z nich však byla buď krokem vzad, nebo prostě nesplňovala kritéria i přesto, že laťka je dlouhodobě nastavena na nějakém tom pomyslném průměru a od raperů se očekává, že dokáží vyprodukovat alba, která budou jistým posunem, přinesou něco nového a nebudou se dokola točit jen kolem ohraných témat, stejné skupiny hostů a producentů.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

9. Logic - Ze Dna

Logic vydal sólo i v loňském roce, to nás však už po prvním zaslechnutí bavilo o něco víc než právě Ze dna. V konečném důsledku je však v současnosti interpretem, který dokáže dát dohromady dostatečný počet zajímavých skladeb, čímž se zásadně liší od zbytku kolegů v České republice. Většinou velmi chytlavé refrény a hooky fungují výborně i na koncertech, ale v konečném důsledku by bylo možná lepší nevydávat alba v takto krátkých intervalech. Možná jen připomenu, že na podobné taktice už pár interpretů pohořelo.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

8. Moja Reč - Offline

Pro mě osobně je Moja Reč srdcovka od Dema z roku 2004, na které do dnešního dne nedám dopustit. Série vynikajících real počinů plných bangrů, storytellingů a zásadních témat nastavujících velké zrcadlo společnosti pokračovala až po Dobrých chlapcov s číslem tři, ale pak přišla odmlka, po níž se vrátila tak trochu jiná, avšak určitě ne špatná Moja Reč. Už samotný název alba napovídá, že reprezentanti z Handlové budou apelovat na svět mimo smarphony a internet, který naše životy dlouhodobě ovládá. Výsledkem je méně rozmanité album, což je možná způsobeno i skutečností, že celý vznikl pod producentskou taktovkou Jožiša Engerera, avšak v konečném důsledku se poslouchá příjemně. No a například spolupráce se Sendrejovci, punkovina s Pil C-m nebo silná Duha jsou věci, kvůli kterým MR milujeme.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?
7. Vec - Domáce potreby

Hned na úvod, kdyby měly Domáce potreby alespoň 12 skladeb jako plnohodnotný počin, věřím, že by zaznamenaly ještě lepší příčku. Takto se nám hodnotí o něco hůře, ale i přesto je důkazem, že Branči má co říci i po tolika letech. Zároveň je z tohoto počinu cítit svobodu a skutečnost, že nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Přesně proto vyšel výhradně na vinylu pro ty, kteří se hudbou baví. Po prvním poslechu na mě působil retro dojmem, což je přesný opak všech aktuálních i níže zmíněných interpretů. Jednoduše výborný poslech pro každého, kdo si chce vyložit nohy v papučích a užít rap bez přetvářek.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

6. Pastor - Zpátky v bloku

Aktuální rok patřil bez pochyb i klukům z AK, kteří se však oproti tomu předchozímu rozhodli věnovat sólovým projektům. I když byl možná nějakou dobu Pastor tím o něco slabším článkem Azurit Kingdom, nyní můžeme bez výčitek prohlásit, že jeho sólo je za tím Sergeiovým pozadu jen o pár milimetrů. Tematicky se album pochopitelně nese ve znamení Hustle & Flow a je z něj cítit autenticitu, což velmi oceňujeme. Zároveň zde máme skladby jako Boží Plán či Dlouhá cesta, které jsou spíše odlehčením. Sergei Barracuda se objevuje až na čtyřech věcech, ale i přesto zůstává v posluchači pocit, že jde o sólový počin. Velmi těsné šesté místo.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?
5. Sergei Barracuda - Pouliční Ekonomicka 2.5: Notorický Hustler

Každý, kdo slyšel debutové album od AK s názvem Bída & Bolest, velmi dobře ví, co může od Sergeie očekávat. Kontroverzní témata, beaty, kterým se v našich končinách říká trapové a upřímné texty fungují výborně nejen ve sluchátkách, ale i na koncertech. Ty ti určitě doporučujeme navštívit. V konečném důsledku však nejen Sergei Barracuda, ale i Pastor obhajují svou pozici a my se už nyní těšíme, co si pro nás připraví do budoucna.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

4. H16 - Sila

Mezi čtvrtým a třetím místem je také jen velmi těsný rozdíl, ale nakonec jsme rozhodli takto, a to z jednoduchého důvodu. Jednašestka se skládá ze tří rapových členů, kteří však na skladbách nedokázali podat vyrovnané výkony a rozdíly byly často velmi viditelné. Opět se nám potvrdilo, že OTIS je nejlepším punchlinerem na slovenské scéně a s klidným svědomím můžeme prohlásit, že byl na Sile nejzásadnějším tahounem. Zpěvné flowy mohou po Brančim ostatní už jen kopírovat. Album obsahuje opravdu velké množství koncertních bangrů, které budou bez pochyb fungovat v každém československém klubu, i když možná na úkor skutečnosti, že absentují skladby na zamyšlení, s čímž však my žádný problém nemáme.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

3. Pil C - Hype

Tento počin byl pro rok 2016 jeden ze dvou nejočekávanějších, protože nám ho Lukáš sliboval již od minulého roku. S přihlédnutím ke skutečnosti, že před ním spatřilo světlo světa velké množství kvalitních singlů všichni fanoušci předpokládali, že debut bude velmi silný. A přesně tak to i bylo. Koncepčním albem, ze kterého je koncept opravdu cítit, nám Pil C dokázal, že mu nedělá problém sestavit plnohodnotné album tak, aby dokázal posluchače bavit od začátku do konce. Pochválit musíme i hosty. Delikova životní sloka nebo náklad od Fábia jsou příjemným zpestřením. Zároveň je Hype velkým oknem do života rapera, který se dokázal na vrchol dostat za dva roky a dozvídáme se o něm opravdu hodně. Pro mě osobně je největším bangrem věc Die Hard, ale o tom jindy.


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

2. Rytmus - Krstný otec

Rytmusovo sólo vznikalo od roku 2014 a výsledkem je na české a slovenské poměry neuvěřitelný počet skladeb, z nichž by mnozí klidně poskládali 3 počiny. I když jsme prvotně tento krok hodnotili jako negativum, v konečném důsledku to není vůbec špatné, právě naopak. Po delším rotování posluchač dokáže zpracovat jak všechny myšlenky, tak i samotný cíl alba, ale i přesto by se našlo pár skladeb a hostů, bez kterých bychom se dokázali obejít. Na druhé straně jsou zde bangry jako Gádže nemíňajú lóve, Nevinné, Povolanie syn, Odpusť a mnoho dalších, které jsou jasným důkazem toho, že právě Paťo jako jediný dokáže definovat nové flowy a hrát se s rytmikou a frázováním. Zároveň se věnuje tématům, které jsou pro ostatní velkým tabu. Vždyť upřímně, každý z československých interpretů má nepochybně pocit, že Nepatří nikomu, ale říct to nahlas by mohlo znamenat ztrátu fanoušků. Nebo ne?


TOP 10: Která česká a slovenská alba ovládla v roce 2016 rapovou scénu?

1. IF - Stop Play

Překvapení? Možná pro vás. Už od loňského roku tvrdíme, že Idea a Fatte zažívají životní formu, což potvrdili i v roce 2016, přičemž dokázali opět svou tvorbu posunout dál. Stop Play je dílo s jedenácti skladbami a každá z nich má dostatečnou sílu na to, aby se od ní posluchač ani na chvíli neodtrhl. Většina skladeb sice nevyznívá úplně pozitivně a je dost kritická a možná i temná, ale v konečném důsledku je každá kritika dostatečně opodstatněná. Ti, kteří měli možnost slyšet album živě ve Forbidden Spotu, mi určitě dají zapravdu, že šlo o definici uměleckého zážitku, který se však již bohužel opakovat nebude. Pevně věřím, že projekt IF bude v tvorbě aktivně pokračovat i dál a spolupracovat právě s lidmi jako je pan zpěvák Václav Rouček. Jediným rapovým hostem na albu je Boy Wonder, což nám však úplně stačí.


Děkujeme vám všem za pozornost a věříme, že vás tento žebříček nepohoršil. V komentářích nám můžete zanechat ten váš a případně i hlasovat v anketě.

Domů
Sdílet
Diskuse