Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2016 11:17
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Od displeje bez rámečků až po umělou inteligenci. 5 důvodů, proč bude z Galaxy S8 nový král smartphonů

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Samsung kuje velké plány. Co o nich víme?

Neúspěch strategického modelu Galaxy Note7 způsobil ve vedení jihokorejské společnosti Samsung velkou paniku, která má i přesto vše své opodstatnění. Nalít do vývoje, výzkumu, výroby, montáže a prodeje či reklamy miliony dolarů, ohlásit a následně i zrealizovat výměnu několika milionů kusů za nové, stále vybuchující kusy a nakonec oznámit ukončení prodeje včetně výroby vyžaduje opravdu pevné nervy. A nejen ty. Pokud by nebyla tak velká, tak úspěšná a neměla tak dlouhou historii, zřejmě ji čekají velmi špatné časy. Samsung má však jak dostatek zdrojů, tak i dostatečně známé jméno na to, aby ho zřejmě ta největší chyba v moderních dějinách mobilního průmyslu nepoložila na lopatky. Co bude tedy dále a jak nepovedený high-end smartphone s vlastním stylusem S Pen ovlivní další strategický model?

Od displeje bez rámečků až po umělou inteligenci. 5 důvodů, proč bude z Galaxy S8 nový král smartphonů
Zdroj: www.behance.net

Jak už jistě mnozí z vás nejednou slyšeli, od Galaxy S8 jsou právě kvůli neúspěchu Galaxy Note7 obrovská očekávání. Samsung bude chtít s další generací své vlajkové lodi vykrýt alespoň část investovaných nákladů do phabletu, takže mu ani nic jiného nezbývá, než použít jen to nejlepší, čím v současnosti jeho oddělení zabývající se vývojem a výzkumem nových technologických řešení disponuje. A protože se s blížícím datem oficiálního představení stupňuje i množství důvěryhodně vypadajících úniků, nastal ideální čas na stručné shrnutí všeho podstatného, co jsme o netrpělivě očekávaném nástupci za letošní Galaxy S7 doposud mohli díky internetu slyšet.

4K displej (témeř) bez rámečků

Tech web Trusted Reviews píše, že Samsung přistoupil k integraci 5,5palcových AMOLED displejů v extrémně jemném Ultra HD rozlišení, čili jinými slovy ve 4K, které stihl ukázat ještě během března na události Society for Information Display konající se v Kalifornii. Když však vezmeme v úvahu, že už i dnešní Quad HD nabízí při zobrazování virtuálního obsahu dostatečně velkou jemnost, tak tento předvídatelný krok jihokorejského giganta ztrácí logický význam. Tedy až do momentu, kdy smartphone vložíme do kompatibilního headsetu Gear VR, kde už přes neuvěřitelných 800 pixelů na palec využijeme. K dispozici by ale měla být i verze s menší úhlopříčkou nebo nižším rozlišením. Je proto docela možné opět očekávat příchod S8 a vizuálně atraktivnějšího provedení S8 edge, přičemž oba z důvodu poklesu zájmu o klasiku nabídnou na bočních stranách zaoblené displeje.

Od displeje bez rámečků až po umělou inteligenci. 5 důvodů, proč bude z Galaxy S8 nový král smartphonů
Zdroj: www.behance.net

Nedávno jsme se dokonce dozvěděli i něco o absenci rámečků kolem zobrazovacího panelu ve stylu futuristického modelu Xiaomi Mi MIX z Číny, díky čemuž chce renomovaný výrobce získat významný náskok před zbytkem konkurence – hlavně kvůli společnosti Apple a jejímu iPhone 8. Ano, příští rok přijde hned několik podobně vypadajících smartphonů, ale jak známe Samsung, Galaxy S8 bude vyčuhovat něčím unikátním. Tím něčím může být pokročilejší AMOLED technologie, bezkonkurenční poměr mezi displejem a konstrukcí nebo již zmíněné 4K rozlišení. Možností je zde opravdu hodně.

Umělá inteligence od tvůrců Siri

Aktuální technologický pokrok na poli vývoje umělé inteligence umožňuje integrovat nejen do smartphonů pokročilého virtuálního asistenta, který nás po několika týdnech používání pozná a pak bude vědět, jaké máme návyky či preference. Jednodušeji řečeno, bude znát našeho oblíbeného hudebního interpreta nebo nám díky udělenému přístupu k e-mailové schránce zorganizuje celý pracovní den. Nyní však nemluvíme o známém asistentovi z Apple zařízení, ale o mnohem komplexnější a zároveň nesrovnatelně schopnější formě umělé inteligence, kterou by měl být podle všeho vybaven i Galaxy S8. Minulý měsíc nám to potvrdil jak blíže nespecifikovaný zdroj zřejmě z dodavatelského řetězce výrobce, tak i nedávno zrealizovaná akvizice, v rámci níž Samsung získal pod svá křídla společnost Viv Labs, kde pracují lidé, kteří se podíleli na tvorbě jedné z prvních verzí Siri. Prototyp Galaxy S8 na boku konstrukce disponuje nenápadným tlačítkem na aktivaci virtuálního asistenta se schopností neustálého učení se nových věcí nebo poznatků.

Fotoaparát bude patřit mezi špičku

Předchozí generace Galaxy S6 a i ta současná vyniká nadčasovými fotoaparáty. Hlavní se v prestižním žebříčku DxOMark pokaždé umístil na těch nejlepších příčkách a jinak tomu s největší pravděpodobností nebude ani po představení Galaxy S8. Aby však Samsung mohl doběhnout a i předběhnout modernější vlajkové lodi od jiných výrobců, které se momentálně prodávají, musí zvolit specifickou taktiku. Společnost Huawei například zvolila dual sestavu, kde jeden fotoaparát zaměřuje pozornost na barvy a druhý zase na světlo v záběru. Následně vytvoří jeden společný snímek, který vyniká jak v detailech, tak i v bohatém množství světla. Výhod je však hned několik, a proto existuje docela slušná pravděpodobnost, že podobným směrem půjde i Samsung.

Od displeje bez rámečků až po umělou inteligenci. 5 důvodů, proč bude z Galaxy S8 nový král smartphonů
Zdroj: actualapple.com

Web Trusted Reviews zmiňuje dvě možnosti. O jedné jsme pár slov již řekli a ta druhá se točí kolem vylepšeného zoomu, možná optického, jakým disponuje konkurenční iPhone 7 Plus. Naznačovala to i starší žádost o registraci patentu v domovské zemi, kde byla zmiňovaná „vylepšená funkce přiblížení záběru“. A co se týče předního fotoaparátu, tak se mluví o přidání automatického přibližování, tedy funkcionalitě, která není v této části smartphonu považována za běžný standard.

Elegantní tělo ze skla nebo keramiky

Aby měl Samsung Galaxy S8 pořádný šmrnc a dokázal tak zaujmout potenciální zákazníky, jen displej bez rámečků prostě nestačí. K něčemu takovému se ještě hodí prémiová unibody konstrukce složená ne z hliníku, ale z odolného skla nebo rovnou jednoho kusu precizně zpracované keramiky. Podobné provedení jako ideální příklad nabízí i Mi MIX, který vizuálně navrhl průmyslový designér jménem Philippe Starck, přičemž na jeho konstrukci najdeme dokonce i trošku 18karátového zlata. Téměř celou přední stranu (přesněji 90 procent) vlajkové lodi jihokorejské špičky by měl navíc pokrývat AMOLED displej, proto se domovské tlačítko spolu se snímačem na otisky prstů přesunou přímo pod ochranné sklo displeje. Důvěryhodnost této spekulaci přidává fakt, že výrobce biometrických senzorů Synaptics nedávno jako první na světě představil optickou generaci FS9100 pro smartphony, která oproti konvenčním řešením vyniká rychlostí i přesností autentizace uživatele. A to i přesto, že je nad technologicky pokročilým snímačem až 1 milimetr tlusté sklo.

Rozpozná nás i podle očí

Jednou z klíčových specifikací hořícího Galaxy Note7 byl skener oční duhovky, tedy něco, co nás dokázalo rozpoznat, aniž bychom museli zadávat heslo, PIN nebo přikládat otisk prstu. A protože moderní technologie z Note podle tradice dostává další generace Galaxy S, výjimkou by neměla být ani tato část hardwarové výbavy, která se navíc kvůli problémům s hořením ani nestihla pořádně předvést. Skenování očí dokáže výrazně zjednodušit celý ověřovací proces, protože nevyžaduje ze strany uživatele téměř žádnou aktivitu. Pouze to, aby se na smartphone v dané chvíli pár vteřin díval ze správného úhlu.

Od displeje bez rámečků až po umělou inteligenci. 5 důvodů, proč bude z Galaxy S8 nový král smartphonů
Zdroj: tech.firstpost.com
Domů
Sdílet
Diskuse