Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. ledna 2017 17:47
Čas čtení 0:00
Pavel B.

Tom Hardy je v chladném a špinavém seriálu Taboo bezcitným mstitelem ochotným udělat všechno pro to, aby získal, co mu právem patří (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY TOM HARDY
Uložit Uložené

Taboo je společný projekt anglického herce a jeho otce.

Americká stanice FX a britská BBC od 7. ledna (v USA od 10.ledna) spouští společně novou 8dílnou minisérii pod názvem Taboo. Nacházíme se v 19. století, kde narůstá mocenský vliv a do Londýna přichází Tom Hardy v roli Jamesa Delaneyho. Chce se pomstít a získat majetek po zesnulém otci, který mu náleží. 

 

39letý anglický herec se zároveň podílí i na produkci seriálu, jejíž součásti je Ridley Scott. Projekt nejdříve začal jako konverzace s otcem Edwardem Hardym, později spolu vytvořili hlavní dějovou linku a doladili postavy, přičemž jako scénář jej aplikoval uznávaný a v roce 2004 na Oscara nominovaný Steven Knight. Ten už s Hardym spolupracoval na filmu Locke (2013) a na historickém seriálu Peaky Blinders odehrávajícím se v Birminghamu ještě v 20. letech minulého století, kdy gangy vládly městu.

James Keziah Delaney se vrací po deseti letech z Afriky. Nikdo v Londýně nevěří vlastním očím, James je považován za mrtvého. Po otcově smrti majetek (ostrov Nootka - důležité obchodní místo) propadá dceři a odkoupit se ho chystá východoindická společnost. Delaney však přichází včas a jako hlavní dědic nastoluje vlastní podmínky. Rozhodne se nerozprodat rodinný majetek, chce mít pod dohledem obchodní cesty a budovat vlastní impérium, čímž se s obchodní společností, kterou zastupuje Britská monarchie, dostává do nepříjemné konfrontace.

Doporučeno
Recenze: Al Capone v podání Toma Hardyho nosí pleny, slintá a trápí ho halucinace. Měl bys film vidět? Recenze: Al Capone v podání Toma Hardyho nosí pleny, slintá a trápí ho halucinace. Měl bys film vidět? 13. května 2020 16:26

Kolují o něm zvěsti, že je ďábel. Jako duch se zjeví právě na pohřbu vlastního otce. Jeho chování je často agresivní, panovačné a bezcitné. James Delaney nevyjednává, chce okamžitě to, co mu patří. Nezáleží přitom, kdo mu stojí v cestě – je připraven prolít krev. „I have sworn to do very foolish things,“ prozrazuje svému podřízenému.

Tom Hardy je v chladném a špinavém seriálu Taboo bezcitným mstitelem ochotným udělat všechno pro to, aby získal, co mu právem patří (Tip na seriál)
Zdroj: Zdroj: Robert Viglasky/FX

Tom Hardy přiznává, že postava Jamese Delaneyho je směsí několika postav. Hannibal Lecter, Oedipus či Sherlock Holmes údajně inspirovali britského herce, který už má dostatek zkušeností s méně i více zvrácenými charaktery. V roce 2008 ztvárnil zmateného britského vězně Bronsona, o tři roky později nezvladatelného bojovníka MMA ve filmu Warrior, a není to ani tak dávno, co hrál maskovaného Banea v závěrečném filmu trilogie o temném rytíři.

Existují dokonce obrázky, které dokazují, jak moc je Hardy osobně zainteresován do postavy Jamese Delaneyho. Na jím nakreslených obrázcích, které byly zveřejněny již dávno před natáčením, je muž oděný v černém kabátě a s kloboukem velmi podobným hlavnímu hrdinovi v seriálu. Herec tedy nejen pomáhal budovat příběh, ale kreslil i siluety postavy, kterou sám ztvárňuje.

Tom Hardy je v chladném a špinavém seriálu Taboo bezcitným mstitelem ochotným udělat všechno pro to, aby získal, co mu právem patří (Tip na seriál)
Zdroj: Zdroj: FX

Nová televizní minisérie s sebou přináší velmi pozitivní dojmy. Dávka tajemna a mysticismu, kterou s sebou přináší hlavní postava, pomáhá v chladném vizuálu vybudovat napětí. James Delaney je totiž dominantní, ostatní postavy o něco méně výrazné a místy jen vyplňují prázdnější místa. Navíc Hardyho projev je tak výrazný, že se Taboo v jistých momentech stává jeho vlastní one man show. Mezi postavami, co se jejich hloubky týče, vzniká propastný rozdíl, protože se příběh intenzivně soustředí na jeden objekt a jen zřídka nahlédneme do světa těch vedlejších postav, kterým následně chybí dostatečná motivace k tomu, jak jednají. Malou výjimkou může být Jamesova nevlastní sestra, se kterou ho hodně spojuje a spolu mají nevyřešené věci z minulosti, proto můžeme očekávat zajímavý posun i v této vedlejší dějové lince.

Doporučeno
Tom Hardy měl hrát mladého Wolverina. Režisér X-Men: First Class hovoří o sequelech, které nikdy nemohl natočit Tom Hardy měl hrát mladého Wolverina. Režisér X-Men: First Class hovoří o sequelech, které nikdy nemohl natočit 31. května 2019 12:28

Pilotní díl je intenzivní. I přesto, že má konverzační charakter a příběh potřebuje uvést, připravuje nás na následující díly. Vzbuzuje zvědavost a přináší otázky, na které chceme najít odpověď. Plní očekávání můžeme být i v tom, jak se James s nečekanými komplikacemi a s lidmi, kteří se ho snaží odstranit, vypořádá a zda je opravdu schopen provést natolik špatné věci, jak o sobě sám tvrdí. Dlouholetý pobyt v Africe a to, jak ho poznamenal (myšlenkami se tam neustále vrací), totiž zůstává i nadále záhadou. Taboo upřednostňuje formu a styl před hloubkou scénáře a postav, výsledný dojem je však pozitivní a první epizody jsou vzrušující, plné zajímavých momentů. Nová 8dílná minisérie nastavila již na začátku roku laťku poměrně vysoko.

Domů
Sdílet
Diskuse