Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2017 10:19
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Z Bratislavy do Brna jen za pár minut. Futuristický vlak Hyperloop odhaluje další evropskou zastávku, přidat se má i Praha

TECH BRNO
Uložit Uložené

Vzdálenost bude jednoho dne nepodstatná.

Dopravní prostředek s fascinující rychlostí kolem 1 200 kilometrů za hodinu, za kterým stojí vizionář Elon Musk, se pomaličku přeměňuje na realitu. Přestože jde pouze o prvotní analýzy prostředí nebo dostupných možností, čerstvé informace vynesly na světlo světa i trasu mezi zastávkami v hlavním městě Slovenska a nedalekém Brně. Dosud se mluvilo víceméně pouze o linkách do Vídně či Budapešti, ale díky oficiální Facebook stránce Hyperloop dnes můžeme říci, že první etapa budování nízkotlakého potrubí pro levitující přepravní kapsle nabere reálné kontury na našem a slovenském území. Pokud bychom předpokládali i dosažení zmiňované rychlosti, cesta Bratislava-Brno, respektive opačně, potrvá pouze několik směšných minut. A nevylučuje se dokonce ani Praha, která bude prý hned další ze zastávek.

 

Vyplývá to z jen nedávno podepsané smlouvy mezi společností Hyperloop Transportation Technologies a městem Brno, která si poprvé vůbec klade za cíl najít způsob, jak vzájemně propojit prostřednictvím zmíněného způsobu dvě mezinárodní města. A nejen ta. Hyperloop má za úkol již v blízké budoucnosti spojit všechny kouty Evropy do jednoho rychlého, bezpečného a zejména ekologického dopravního systému příští generace. HTT s tím navíc určitě pomůže i nedávno nabytá 100milionová finanční injekce, kterou využijí k realizaci dalších etap naplánovaných projektů a urychlení celého průběhu. Nyní si už musíme jen trpělivě počkat, kdy oznámí nové lokality zastávek zelenou elektřinou poháněného vlaku.

Domů
Sdílet
Diskuse