Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2017 16:37
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pastor objevil v Sierra Leone 706karátový diamant v hodnotě 1,5 miliardy korun. Zařadil se mezi ty největší, jaké kdy lidé našli

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jde o jeden z největších diamantů na světě.

Byznys s krvavými diamanty způsobil v posledních desetiletích v některých afrických zemích obrovské problémy a někde dokonce i občanské války. Výjimkou nebylo Sierra Leone, kde se před pár dny podařilo pastorovi Emmanuelu Momohovi v regionu Kono objevit obrovský 706karátový diamant. Odborníci po zhlédnutí drahého kamene předpokládají, že by mohlo jít o desátý největší diamant, jaký se kdy lidem na naší planetě podařilo objevit.

Místo toho, aby ho Emmanuel rychle někam ukryl a pak ho vynesl ven ze země, rozhodl se vzácný nález předat místní organizaci, která ho přinesla přímo prezidentovi Sierra Leone. Pastor dostal od prezidenta velké poděkování za to, že odmítl diamant propašovat a v následujících měsících bude probíhat posudek ze strany odborníků, aby Sierra Leone zjistilo, kolik by za nalezený kámen mohli dostat peněz. Zatím není známo, zda diamant trpí nějakými výraznými vadami, protože ho nejdříve musí důkladně prozkoumat, ale se svými 706 karáty by se mohl prodat za částku dosahující klidně 1,5 miliardy korun, což je už slušný výdělek za to, že ho našel obyčejný pastor. Peníze pak poputují do státní pokladny Sierra Leone a možná se prezident rozdělí i s pastorem, který mohl začít nový život, kdyby si ho byl nechal jen pro sebe.




Domů
Sdílet
Diskuse