Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2017 21:32
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Majestátní horský úkryt s restaurací v italských Dolomitech nese i výrazný slovenský rukopis

KULTURA
Uložit Uložené

Slovensko-italská spolupráce zdobící alpské vrchy, která vás nadchne svou nadčasovostí a funkčností.

Zasněžené Alpy napříč několika zeměmi Evropy každoročně během zimy navštíví i tisíce našinců s vidinou nezaměnitelného lyžování a kvalitních služeb. Není se čemu divit, protože tamní kopce nabízejí, se vší úctou k našim střediskům, nesrovnatelně větší množství sjezdovek a atrakcí, o jakých u nás zatím můžeme jen snít. V stále aktuální sezoně je jedním z největších lákadel ve známém Obereggenu (Itálie) nadčasový úkryt před nepříznivým počasím a restaurace v jednom. 


Projekt s názvem Oberholz Mountain Hut zasazený přímo vedle stanice stejnojmenné lanovky přitom nese i výrazný slovenský rukopis. Architekt od našich sousedů se podílel na majestátní stavbě v italských Dolomitech a výsledek je vskutku famózní. Zmiňovaným tvůrcem je původem Levočan Ing. arch. Pavol Mikolajčák, který i přes velmi mladý věk pracovně působí již od roku 2013 v tyrolském městě Bolzano, kde sídlí jeho vlastní ateliér. Abychom ale příliš neodcházeli od samotné stavby, ta vznikla ve spolupráci s velmi známým architektem Peterem Pichlerem na základě výhry v soutěži uspořádané investory v již jmenovaném středisku. To vše ještě v průběhu roku 2015 a už o 12 měsíců později si danou architektonickou krásu mohli vychutnávat všichni návštěvníci Obereggenu. Při pohledu na záběry níže ale určitě velmi rychle pochopíte, z jakého důvodu byla i následná realizace mimořádně rychlá.

Úchvatná nemovitost s výměrou činící rovných 320 metrů čtverečních je designově velmi čistá, jednoduchá a zároveň výrazná díky vystouplým částem, kterým jasně dominují nadrozměrná skla. Dalším prvkem, který vás udeří do očí již od prvního okamžiku, je použití černé barvy na fasádě, která úžasně kontrastuje se zasněženými sjezdovkami a okolní přírodou. Interiérové ​​prostory a terasa jsou téměř výhradně zabalené do oblíbeného dřeva, což vytváří atmosféru, po které baží mnozí mladí lidé a nejen rodiny s dětmi. Jedinými výjimkami jsou jednotlivé části stěn z betonu a toalety. To je ale snadno pochopitelné. Kompletnímu celku s dechberoucím vzhledem a nezaměnitelným výhledem dáváme 10 bodů z 10 bez nejmenšího zaváhání.

 

Pokud víte i o jiných architektonických nebo designérských studiích z našich končin, která také stojí za pozornost širšího publika, tak neváhejte a pošlete nám tip na e-mailovou adresu uvedenou v profilu výše. Děkujeme za podporu a spolupráci!

Domů
Sdílet
Diskuse