Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Čtvrtek 28. 1. 2021 svátek má Otýlie

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Kultura - Architektura
0
Richard Balog
5. duben 2017, 21:32

Majestátní horský úkryt s restaurací v italských Dolomitech nese i výrazný slovenský rukopis

Slovensko-italská spolupráce zdobící alpské vrchy, která vás nadchne svou nadčasovostí a funkčností.

Richard Balog
5. duben 2017, 21:32
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Majestátní horský úkryt s restaurací v italských Dolomitech nese i výrazný slovenský rukopis

Zasněžené Alpy napříč několika zeměmi Evropy každoročně během zimy navštíví i tisíce našinců s vidinou nezaměnitelného lyžování a kvalitních služeb. Není se čemu divit, protože tamní kopce nabízejí, se vší úctou k našim střediskům, nesrovnatelně větší množství sjezdovek a atrakcí, o jakých u nás zatím můžeme jen snít. V stále aktuální sezoně je jedním z největších lákadel ve známém Obereggenu (Itálie) nadčasový úkryt před nepříznivým počasím a restaurace v jednom. 


Projekt s názvem Oberholz Mountain Hut zasazený přímo vedle stanice stejnojmenné lanovky přitom nese i výrazný slovenský rukopis. Architekt od našich sousedů se podílel na majestátní stavbě v italských Dolomitech a výsledek je vskutku famózní. Zmiňovaným tvůrcem je původem Levočan Ing. arch. Pavol Mikolajčák, který i přes velmi mladý věk pracovně působí již od roku 2013 v tyrolském městě Bolzano, kde sídlí jeho vlastní ateliér. Abychom ale příliš neodcházeli od samotné stavby, ta vznikla ve spolupráci s velmi známým architektem Peterem Pichlerem na základě výhry v soutěži uspořádané investory v již jmenovaném středisku. To vše ještě v průběhu roku 2015 a už o 12 měsíců později si danou architektonickou krásu mohli vychutnávat všichni návštěvníci Obereggenu. Při pohledu na záběry níže ale určitě velmi rychle pochopíte, z jakého důvodu byla i následná realizace mimořádně rychlá.

 

Úchvatná nemovitost s výměrou činící rovných 320 metrů čtverečních je designově velmi čistá, jednoduchá a zároveň výrazná díky vystouplým částem, kterým jasně dominují nadrozměrná skla. Dalším prvkem, který vás udeří do očí již od prvního okamžiku, je použití černé barvy na fasádě, která úžasně kontrastuje se zasněženými sjezdovkami a okolní přírodou. Interiérové ​​prostory a terasa jsou téměř výhradně zabalené do oblíbeného dřeva, což vytváří atmosféru, po které baží mnozí mladí lidé a nejen rodiny s dětmi. Jedinými výjimkami jsou jednotlivé části stěn z betonu a toalety. To je ale snadno pochopitelné. Kompletnímu celku s dechberoucím vzhledem a nezaměnitelným výhledem dáváme 10 bodů z 10 bez nejmenšího zaváhání.

 

Zobrazit galerii 24

 

 

Pokud víte i o jiných architektonických nebo designérských studiích z našich končin, která také stojí za pozornost širšího publika, tak neváhejte a pošlete nám tip na e-mailovou adresu uvedenou v profilu výše. Děkujeme za podporu a spolupráci!

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
NAHORU
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.