Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2017 13:03
Čas čtení 0:00
Jakub P.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže

MÓDA
Uložit Uložené

Každý muž by měl mít v šatníku jisté věci. Toto je desítka těch, které tam prostě nemohou chybět.

Je dobře známo, že čím dál více mužů se zajímá o módu a není jim lhostejné, co si obléknou a jak celkově vypadají. To je samozřejmě jen pozitivní, protože šaty, vedle jiných věcí, dělají člověka. Pánská móda, stejně jako dámská, podléhá vlivu trendů, které se každou sezónu mění, čemuž se mnoho pánů snaží přizpůsobit, a tak si jejich šatník pravidelně prochází menšími nebo většími úpravami.
 
Na sledování trendů není v podstatě nic špatného, ​​pokud to člověk dělá s rozumem. Pravdou však zůstává, že vystavět si šatník na nadčasových, trendům nepodléhajících kouscích je mnohem důležitější než bezhlavé kupování věcí, které už za pár měsíců nebudeš nosit. Zmíněné nestárnoucí kousky jsou totiž odzkoušeny lety a nikdy nezklamou. Navíc jsou většinou snadno kombinovatelné a i cenově poměrně dostupné. Ve vzorovém pánském šatníku jich najdeme mnoho, my jsme ale vybrali 10 snad nejpodstatnějších, z nichž ani jeden by neměl chybět u tebe ve skříni.

Jednobarevná trička

Čím je vhodnější začít než absolutní klasikou dnešní doby? Kdo nenosí obyčejné jednobarevné trička, neví, co je dobré. Jsou cenově dostupná - koupíš je téměř v každém obchodě, v H&M, na asos, ale i jinde, přičemž jejich cenovka se často pohybuje kolem stovky korun. Díky jejich jednoduchosti vypadají dobře snad se vším, a tak nemusíš příliš přemýšlet, co si k nim oblečeš. Jistě se vyplatí nakoupit si z nich několik kusů, protože si je velmi snadno oblíbíš. Jediné dvě věci, na které si je třeba dávat pozor, jsou barva a střih. Růžovou, červenou, zelenou a podobné raději nech být a sáhni po černé, bílé, šedé, béžové či navy modré. U střihu rozhodně sáhni po tom nejobyčejnějším - kapsy, zipy, véčka a různá prodloužení nech těm, co nevědí.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Patrik Giardino

Černá a bílá košile

Obyčejné tričko nemůžeš nosit při každé příležitosti, protože občas nadejde den, kdy je třeba ho vyměnit za formálnější kousek, jakým je košile. Ať už nosíš košili rád, nebo si ji oblékneš pouze tehdy, když prostě musíš, vyplatí se mít v šatníku alespoň dva kusy, jeden v bílé barvě a jeden v černé. V kombinaci s pěknými kalhotami a vhodnou obuví z tebe udělají elegantního muže, který si zakládá na jednoduchosti a účinnosti. Dobrou alternativu najdeš v množství prodejen, ale je třeba si vybírat i na základě materiálů. Krátkému rukávu se raději vyhni, dlouhý je v tomto případě totiž mnohem lepším řešením.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: H&M
10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Grant Harder

Oblek

Co bys to byl za muže, kdybys neměl doma v šatníku oblek. Skutečně povinná výbava každého pána, který má za sebou maturitu, z tebe při správném použití dokáže udělat Jamese Bonda. A co myslíme pod tím správným použitím? Přece střih odpovídající postavě, vhodnou barvu a také doprovodnou obuv, no a jistěže i náležitě zvolené doplňky v podobě kravaty či jiných věcí. Pokud nejsi líný a nečekáš, že ti vyhovující oblek spadne z nebe, po čase určitě narazíš na to, co hledáš. O tom, jak zvolit ten pravý oblek, jsme už jeden článek napsali, a tak se zde nebudeme zbytečně příliš rozepisovat, přečíst si ho můžeš zde. Ačkoli ti obleky možná nevoní, pamatuj, že ženám chlapi v nich ano.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Eric Ray Davidson

Pěkná a jednoduchá střední vrstva

Zimu jen v tričku a vrchní vrstvě nepřežiješ, potřebuješ i vhodnou a pěknou střední vrstvu. Ideálním řešením tohoto problému je většinou svetr, rolák nebo mikina. Ty ti poskytnou teplo, pohodlí a pokud máš trochu vkusu, tak i vylepší tvůj celkový vzhled. Opět platí ostřílené pravidlo - v jednoduchosti je krása. U svetrů a roláků se rozhlédni zejména po jednobarevných, mohou být pletené, ale i obyčejné. V případě, že ti do oka padne nějaký s obrázkem, raději se vyhni kýčům a násilně vtipným nápisům. Stejná věc platí u mikin, ať už na zip, nebo bez něj. Výhodou při podobných kouscích je i fakt, že je koupíš za velmi přátelské ceny.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Givenchy

 

Jeansy

Jeansy jsou jednou z největších klasik v oblasti kalhot a také díky svému neopakovatelnému vzhledu by neměly chybět v žádném šatníku. Na mysli máme hlavně tradiční modré v různých odstínech, které vypadají skvěle v kombinaci s enormním množstvím kousků. Mezi nejlepší, a přitom ty nejzákladnější kombinace patří ta s bílým tričkem a pěknými botami. Při koupi se vyplatí přihlížet i na kvalitu, protože dobré jeansy ti mohou vydržet celý život. Střih přizpůsob své postavě a pokud chceš, klidně se poohlédni i po roztrhaných, respektive vyšívaných, s trochou štěstí totiž najdeš mnoho zdařilých provedení.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Gucci

Kožená nebo riflová bunda

Existuje pár druhů bund, které se hodí snad každému muži a kožená a riflová mezi ně jednoznačně patří. Obě jsou snadno kombinovatelné, koupíš je téměř ve všech obchodech s oblečením a už po krátkém nošení si je zamiluješ. Tradičně jsou dostupné v černé, respektive modré barvě, ale pokud si troufáš, klidně se porozhlédni i po jiných rozumných provedeních, na škodu to jistě nebude. Pokud však chceš, aby ti kožená bunda něco vydržela, vyplatí se našetřit a sáhnout raději po pravé kůži než po kožence. Koneckonců, rozdíl pocítíš i ty sám. Ke kožené bundě si obleč rifle, bílou košili a pěkné boty a budeš za největšího fešáka na ulici.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Alasdair McLellan
10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: upscalehype.com

Kabát

Když už máš v šatníku svůj vyvolený oblek, je třeba mít připravený i kousek, který si na něj oblečeš v případě, že nebude nejlepší počasí. Tehdy, ale i v mnoha jiných, zcela běžných situacích, ti poslouží kabát. Další z pravých džentlmenských věcí, na kterých se dá vybudovat vynikající, a přitom jednoduchý outfit. Určitě vsaď na již ostřílené verze, experimentovat se v tomto případě nevyplatí, protože kdoví, jak všelijak to může dopadnout. Námořnická modrá, šedá, černá a camel, to jsou asi nejčastější volby, ale zatracovat rozhodně není třeba ani tmavozelenou či herringbone šedou. Díky kabátu budeš navíc vypadat starší a serióznější, což jistě ocení zejména páni, od kterých stále chtějí občanku.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Dan Roberts

Slušná obuv

Dalo by se říci, že existují dva typy dní - ty, kdy si můžeš obout cokoli, a ty, kdy si musíš obout něco slušnějšího a elegantnějšího, protože to prostě vyžaduje situace. Z tohoto očividného důvodu je třeba, aby se v tvém šatníku nacházely i pěkné a slušné boty vhodné například k obleku (ale nejen k němu). Samozřejmě, existuje mnoho způsobů, jak tuto otázku vyřešit, přičemž se možná zkus spolehnout i na jiné než obyčejné černé oblekové lakovky. Zkus vsadit na chelsea boots, jodhpur boots, mokasíny nebo derby shoes. Barevně určitě zůstaň u klasiky, čili černé a možná hnědé či béžové, lesk necháme na tobě. Jen se, prosím, vyhni jakékoliv obuvi se čtvercovou špičkou, tu nech těm, co už mají děti.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Instagram

 

Jednoduché tenisky

Jelikož slušnější obuv nebudeš nosit každý den, jak jsme si vysvětlili výše, šatník by ti měl poskytovat i vhodnou alternativu do běžných podmínek. Jinak řečeno, měl bys v něm mít vzhledné tenisky, za které se nebudeš stydět. Ideálně by měly být pohodlné a kvalitní, aby něco vydržely a nemusel jsi po 3 procházkách kupovat druhé. V nabídce prodejen je nespočet tenisek, které toto splňují, a tak věříme, že jsi už našel své oblíbené. Pokud se tak ale ještě nestalo, Footshop ti rád pomůže. Několikrát jsme opakovali, že v jednoduchosti je krása, proto například černobílé Old-Skooly jsou favoritem mnohých, avšak dobrých kousků je mnohem víc.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: sneakerbardetroit.com

 

Vkusné spodní prádlo a ponožky

Nezáleží jen na věcech, které jsou vidět na první pohled. Toto tvrzení platí nejen o životě obecně, ale také o oblečení. Proto by si měl dát každý člověk záležet na tom, jaké věci nosí pod oblečením, které lidé pozorují. Po vzoru dam se stále více pánů zajímá o tuto tematiku, což je pozitivní. Na ponožky a spodní prádlo se vyplatí pustit korunku, protože si platíš nejen za pohodlí, ale i za na první pohled možná neviditelné, avšak důležité detaily. Přece jen, je rozdíl mezi zelenými ponožkami s nápisem „sport“ a pěknými Happy Socks. Když ti někdo příště pochválí nové grafické ponožky, vzpomeň si na tento odstavec. A když ti příště přítelkyně pochválí nové spodní prádlo, také si na něj vzpomeň.

10 základních kousků oblečení, které by neměly chybět v šatníku žádného muže
Zdroj: Calvin Klein

Pro více informací a ispirace ze světa módy sleduj Móda Refresher

Domů
Sdílet
Diskuse