Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2017 14:02
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Vzácný slizký červ, který vypadá, jako kdyby ani nepatřil na naši planetu. Až dosud se ho žádnému vědci nepodařilo prozkoumat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše moře a oceány jsou stále neprozkoumané.

V pravém slova smyslu to není červ, ale jeden z nejzajímavějších příslušníků kmene měkkýšů. S latinským názvem kuphus polythalamia se mu až dosud podařilo unikat vědcům a až před pár dny se konečně na veřejnost dostala jeho první analýza od odborníků, kteří červa objevili v jedné filipínské zátoce, kde si ho všimli díky dokumentárnímu filmu. O jeho existenci jsme přitom věděli již přibližně od 18. století, protože červ ve skutečnosti přežívá ve skořápce umístěné na dně moře a odtud se v bezpečí živí bakteriemi či anorganickými látkami.
 
Už před pár staletími lidé nacházeli dlouhé skořápky, ve kterých se červ během života skrývá, jenže až donedávna se nikomu nepodařilo narazit na skořápku, kde by se ukrýval živý červ. Z filipínské zátoky se nakonec do laboratoře dostalo až pět živých červů a i když se vědci snažili o co nejlepší analýzu, dost dlouho jim trvalo, než objevili užitečné informace. Náš giant shipworm, jak je červ známý v angličtině, se nejraději živí usazeninami na dně moře a kromě toho si prý díky speciálním bakteriím umí pochutnat i na sirovodíku, kvůli kterému by zřejmě nevoněl velmi přívětivě.

Vzácný slizký červ, který vypadá, jako kdyby ani nepatřil na naši planetu. Až dosud se ho žádnému vědci nepodařilo prozkoumat
Zdroj: University of Utah
Domů
Sdílet
Diskuse