Akce Košice Street Food Festival trvá od 21. do 23 dubna.
Když před necelým měsícem na náměstí před Starou tržnicí v Bratislavě zaparkovaly stánky, bistra a food trucky plné dobrot, ostatní města mohla pouze tiše závidět. Nyní se však karta obrátila a neodolatelné vůně naopak zaplavily košické ulice.
Ano, na parkovišti před kinem Úsmev se na celý víkend rozložil košický Street Food Festival, konkrétně jeho druhé, jarní vydání. Svá chutná street foodová jídla sem kromě loňských oblíbenců přišli nabídnout i mnozí nováčci.
Na akci, která do Košic přináší kvalitní pouliční jídlo, si na své přijde opravdu každý. Z nabídky jednotlivých prodejen si totiž můžeš kromě klasiky, jakou jsou burgry a hotdogy, taktéž vybrat i belgické hranolky, čokoládový kebab a mexické, japonské či ukrajinské speciality. Seznam všech obchůdků najdeš na oficiální facebookové události.
K dobrému jídlu samozřejmě patří i kvalitní pivo. Dobrou zprávou pro všechny milovníky zlatého moku je, že na festivalu se čepuje třikrát chmelený Excelent, který je díky své plné, ale ne příliš hořké chuti, skvělou volbou ke všem dobrotám.
Pojď se podívat, jaká jídla jsme na festivalu ochutnali my a které prodejny bys určitě neměl na košickém Street Food Festivalu přehlédnout. O fotografie se postaral talentovaný rodák Dominik Mecko, jehož na Instagramu najdeš pod nickem janyck_m.
Mezi prvními jsme v oblíbeném Bistru Tabačka ochutnali Chimichangas s hovězím masem. Burito se jemně rozplývalo na jazyku. Pokud tak uděláš i ty, uvnitř na tebe čeká mexická směs - kukuřice, fazole a červená cibule, příjemná je i decentní pikantnost citelná při doznívání chutí. V nabídce tu mají i hummus z medvědího česneku.
Pro milovníky sladkého určitě doporučujeme Churros. Jde o lahodné křupavé těsto podobné šiškám, dokonale křupavé a jemné uprostřed. My jsme si jako příchuť zvolili nutellu a skořicovou drobenku. Na výběr tu mají i další polevy, například hořkou či z bílé čokolády.
Ve food trucku Jadło na kółkach jsme od našich polských sousedů vyzkoušeli Japonský hot dog. Plněný byl kuřecími prsy marinovanými v omáčce teriyaki s okurkou, avokádem, růžovým zázvorem a nudlemi. Maso bylo skvěle připravené, houska křupavá a vláčná. Maso spolu se zázvorem vytváří lahodnou specifickou nasládlou příchuť. Nudle a avokádo ji velmi dobře doplňují. Mňam.
Jako poslední jsme vyzkoušeli burito z prodejny Calavera Mexican Grill. Tento polský stánek nabízel tradiční mexická jídla se širokým výběrem. Ochutnali jsme burito s fresco omáčkou a kuřecím masem. Navenek nám připomínal kebab, ale chutnal rozdílně. Zeleninová obloha, kuřecí maso, samotná omáčka, rýže a fazolová pasta spolu vytvářejí zajímavou a exotickou chuť netradiční pro domácího zákazníka. Chutě se zajímavě mísí, placka je správně křupavá a zároveň jemná.
Tak co, inspirovali jsme tě a vidíme se zítra?