Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. května 2017 17:59
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Facebook dostal od Evropské unie pokutu 110 milionů eur za sbírání citlivých dat o uživatelích z WhatsAppu

TECH WHATSAPP
Uložit Uložené

Z Bruselu slyšíme zvuk otevírání pokladny.

Když jste největší hráč na trhu, musíte si dávat extrémní pozor na to, co přislíbíte a zda to i reálně dodržíte. Zejména, pokud jste sociální síť spravující soukromé informace stovek milionů až pár miliard uživatelů, kteří by jistě neradi viděli, jak se jejich data šíří bez souhlasu bůhví kde. A právě jeden ze slibů týkajících se sdílení Facebook chtě či nechtě porušil, čímž si od Evropské unie vysloužil nemalou pokutu 110 milionů eur.
 
Podle tiskové zprávy společnost oklamala evropské regulační úřady, když uvedla, že po akvizici WhatsAppu v roce 2014 nebude vnitřně propojovat profily uživatelů s těmi na Facebooku. V roce 2016 bylo však ze strany WhatsAppu oznámeno částečné propojování uživatelských profilů včetně telefonního čísla, což je v rozporu s některými pravidly EU o slučování společností.

Facebook dostal od Evropské unie pokutu 110 milionů eur za sbírání citlivých dat o uživatelích z WhatsAppu
Zdroj: Facebook, Whatsapp

Německo požádalo Facebook o zastavení sběru citlivých dat od uživatelů WhatsAppu již v září 2016. Společnost souhlasila s ukončením odesílání dat v listopadu (alespoň ve Spojeném království), avšak očividně se jim nepodařilo splnit všechny požadavky unie. „Dnešní rozhodnutí vysílá jasný signál společnostem o dodržování všech aspektů pravidel EU o spojování včetně povinnosti poskytnutí správných informací. Facebooku byla uložena přiměřená a odrazující pokuta,“ potvrdila komisařka Margrethe Vestagerová.
 
Události tento týden také předcházela třímilionová pokuta (v eurech) WhatsAppu od Itálie poté, co aplikace požádala uživatele o sdílení informací s Facebookem. A přestože se Facebook ohradil slovy, že chyby v žádosti z roku 2014 byly neúmyslné a zároveň jednali v dobrém úmyslu, mastné pokutě se zřejmě nevyhnou. Vadí vám, když si sociální sítě vyměňují vaše informace, nebo to považujete za zbytečně nafouknutou kauzu?

Domů
Sdílet
Diskuse