Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2017 23:25
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědcům se podařilo upravit dítě ještě před narozením. Poprvé úspěšně změnili geny lidského embrya

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Genetické inženýrství miminku zřejmě zachránilo život.

Je to tady. Vědcům se poprvé podařilo ovlivnit geny člověka ještě před jeho narozením. Experti ze Spojených států amerických úspěšně editovali genom lidských embryí, aby tak napravili mutaci. Miminko se tak narodí bez závažného onemocnění srdce, kterým by jinak trpělo. Vědci použili metodu s odborným názvem CRISPR/Cas9. Je levná a především efektivní. Pomocí ní dokáží lidé kontrolovat genetickou informaci uloženou v DNA organismů.

Embryo, které mělo predispozice k hypertrofické kardiomyopatii, má nyní upravené geny. Vědci z oregonské univerzity pracují s něčím jako miniaturní nůžky. Ty dokáží mimořádně přesně nasměrovat na danou část genetické informace a zhoubný gen jednoduše vystřihnou pryč, konkrétně šlo o gen MYBPC3. Genetická informace se pak sama opraví podle vzoru předchozích genů.

Vědcům se podařilo upravit dítě ještě před narozením. Poprvé úspěšně změnili geny lidského embrya
Zdroj: pixabay.com

Nastává zde však otázka genetického inženýrství. Mnoho lidí pochopitelně protestuje proti pozměňování dětí před jejich narozením. Nikdo neví, co se ve skutečnosti narodí, protože se mohou poškodit lidem neznámé struktury. Dále se zasahuje do toho, jaký samotný člověk bude a technicky vzato, ten člověk s tím nesouhlasil. Na druhou stranu, genetické inženýrství může zachránit život lidem, jejichž genetické predispozice jsou skutečnou hrozbou, a to ať už jde o rakovinu nebo třeba Alzheimerovu chorobu.

Domů
Sdílet
Diskuse