Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2017 9:18
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Tesla se dočkala svého prvního přemožitele v dojezdu. Model S v reálném provozu překonal nový Bolt

TECH
Uložit Uložené

O podrobný test se postaral známý magazín Consumer Reports.

Jak se říká, papír snese všechno, a pokud mluvíme u automobilů o spotřebě či  u elektromobilů o dojezdu, většinou jsme svědky toho, že to, co deklaruje daná značka, je nejednou daleko od reality. Své by o tom mohl říci americký magazín Consumer Reports, který je známý tím, že jednotlivá vozidla testuje dlouhodobě a do posledního detailu, přičemž se samozřejmě nevyhýbá ani měření reálné spotřeby. V případě elektrických automobilů se obvykle spotřeba neudává, respektive automobilky jí nejednou oficiálně nepřikládají až takový důraz, protože směrodatná není ani tak spotřeba kWh, ale dojezd na jedno nabití.
 
Podstatou nejnovějšího testu magazínu byl nový Chevrolet Bolt, tedy elektromobil, na který se zejména za velkou louží obrací velká pozornost. Jak ukázal jejich test, reálný dojezd elektrické novinky překonal i odhad agentury EPA. Ta certifikuje Bolt s reálným dojezdem na úrovni 238 mil/383 kilometrů, během dlouhodobého testu ale Consumer Reports informuje, že Bolt zvládne standardně (při běžné jízdě) absolvovat na jedno nabití v reálném provozu až 250 mil/402 kilometrů. Díky těmto údajům tak Bolt překonává i Tesly, nakolik předešlý test Modelu S ve verzi 75D ukázal, že na jedno nabití dokáže ve skutečnosti absolvovat „jen“ 235 mil/378 kilometrů, ve smyslu EPA má jít přitom o hodnotu 259 mil/417 km. Jak přitom uvádí magazín, v předešlých testech měli i verzi 90D a výsledek v dojezdu byl sice o něco lepší, Bolt ho ale i tak překonal. Nejvýkonnější verze Tesly (P100D) má přitom ještě o něco vyšší dojezd, dané provedení však má v konečném důsledku dvojnásobnou cenu oproti Chevroletu (Bolt v USA začíná s cenou 37 tisíc €). Bolt tak získává úspěch za úspěchem, i když na hype Tesly pochopitelné nemá, a to je jistý kámen úrazu (všech elektromobilů). Svými parametry, zejména kompaktními rozměry a relativně nízkou cenu, však určitě zaujme.

Domů
Sdílet
Diskuse