Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2018 18:55
Čas čtení 0:00
Radka T.

Začínala jako uklízečka, nyní je uznávanou šéfkuchařkou v michelinské restauraci. Maria si úspěch tvrdě vydřela

Uložit Uložené

Rodačce z Dominikánské republiky nechyběla vytrvalost, ale dostala i skvělý nápad.

U příběhu lidí jako Maria Marte si mnozí uvědomí, že na úspěch není nikdy pozdě. Ale jen za předpokladu, že člověk na sobě poctivě maká. Přesně jako Maria. Začínala jako uklízečka, ale nyní je šéfkuchařkou restaurace oceněné michelinskými hvězdami. Rodačce z Dominikánské republiky nechyběla vytrvalost, ale dostala i skvělý nápad, dokázala ho zrealizovat a nyní si může říct, že se z ní stala skutečně úspěšná žena.

Maria odešla z Dominikánské republiky do Španělska, kde začala pracovat jako uklízečka v madridské restauraci Club Allard. Opustit rodnou zemi pro ni nebylo jednoduché, zanechala tam po sobě dvojčata, ale do Španělska se rozhodla jít za svým starším synem, kterého porodila ještě jako teenagerka. Toho si však vzal s sebou právě jeho otec do Madridu.

V restauraci začala pracovat jako uklízečka, na starosti měla udržování kuchyně. S vařením však měla už dávno své zkušenosti, protože její matka byla šéfkuchařka a otec vlastnil restauraci. Už jako malá se místo hraní s panenkami raději motala v kuchyni. Jenže když chtěla v restauraci v Madridu požádat o místo kuchařky, vysmáli se jí. Když se uvolnila další pozice, šéf jí dal přece jen šanci pomáhat v kuchyni a asistovat mu. Ale jen za podmínky, že bude i nadále mýt nádobí. „Vzala jsem to jako výzvu,“ zavzpomínala.

Maria ale měla kvůli tomu tolik práce, že v restauraci byla téměř nonstop. „Bylo hodně dní, když jsem nemohla jít domů,“ řekla. Nakonec se však na ni přece jen usmálo štěstí. Nadřízení si všimli, jak umí vařit, a tak navrhli, aby se již více nemusela věnovat další práci. Postupně se tak dostávala k soběstačnější práci a když šéfkuchař náhle v roce 2013 z podniku odešel, byla to Maria, kdo převzal jeho místo. I s velkými cíli – udržet dvě michelinské hvězdy z let 2007 a 2011. A i když pochybovačů bylo tehdy dost na každém kroku, nakonec se platnost michelinských hvězd podařilo potvrdit.

Bývalá uklízečka a pomocnice, nyní už šéfkuchařka, však nikdy nezahálela a rozhodla se trochu překopat menu. „Každé jídlo, které od ní přišlo, bylo úspěšné,“ přiznala ředitelka restaurace Luisa Orlando. Tajemstvím Mariina úspěchu bylo, že se rozhodla nabízet asijskou, středomořskou, ale i karibskou kuchyni. Hostům proto na talířích nechybí například květiny ibišku. Maria zároveň doufá, že se restauraci podaří získat i třetí michelinskou hvězdu a opět tak potvrdí, že je ve svém oboru absolutní profesionálkou.

Domů
Sdílet
Diskuse