Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2018 16:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rusové prý vyšlou první misi na Mars již v roce 2019. Vladimir Putin tvrdí, že v nových vesmírných závodech se budou zabývat i Měsícem

TECH
Uložit Uložené

Mise na Mars v roce 2019 bude i pro Rusy těžkým oříškem.

Vesmírné závody hrály během studené války obrovskou roli. Sovětskému svazu se podařilo dostat do vesmíru prvního člověka a Spojeným státům americkým zase prvního člověka na Měsíc, ale po letech ticha a klidu závody zdánlivě znovu začaly. NASA nedávno ohlásila svůj vlastní program objevování rudé planety Mars, kam by chtěla vyslat misi už v roce 2020, ale plány jim očividně zkříží mise z Ruska.

Prezident Vladimir Putin se v novém dokumentu, který byl vydán krátce před volbami, rozpovídal i o ruských vesmírných plánech a všechny překvapil svým prohlášením o tom, že Rusko se do boje o Mars zapojí velmi radikálně. Zdánlivě předčí i misi agentury NASA, protože Putin v dokumentu tvrdí, že Rusové už nad zkoumáním Marsu přemýšlejí dlouho a první bezpilotní misi k rudé planetě vyšlou již v roce 2019.


Zatím není jasné, co všechno bude mise obsahovat, ale pravděpodobně nepůjde jen o zařízení zkoumající povrch Marsu z výšky. Ruská mise by mohla obsahovat i přistávací vozidlo, přičemž o přistání na Marsu se Rusko ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou pokoušelo již v roce 2016. Tehdy se přistát na Marsu nepodařilo, ale mise ExoMars pokračuje i nadále.



Rusko bude zároveň pokračovat i ve zkoumání našeho Měsíce. Putin tvrdí, že ruští vědci by chtěli prozkoumat zejména póly Měsíce, kde by se prý mohla nacházet voda. Není známo, kdy se o ruském vesmírném programu a misích na Mars a Měsíc dozvíme více, ale zdravá konkurence ve vesmírných závodech nikdy není na škodu. Nesmíme samozřejmě zapomínat ani na Elona Muska, který se svými převratnými plány možná ještě americkou i ruskou vládu předčí.

Domů
Sdílet
Diskuse