Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2018 16:41
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vinyly a CD byly loni v Americe výdělečnější, než stahování hudby

HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Hudební trh prochází neustálými změnami.

Podle organizace The Recording Industry Association of America opět dochází ke změnám na půdě hudebního průmyslu. Tentokrát se tyto změny projevují na prodejích hudby po internetu. Legální nákup hudby na síti už totiž zdaleka netáhne tak, jako dříve.

Vůbec poprvé od roku 2011 prodeje fyzických nosičů, jako jsou CD disky a vinyly, překonaly výdělky dosud dominujícího digitálního stahování hudby. Příjmy z fyzického prodeje dosáhly 1,5 miliardy dolarů, což dělá něco přes 30 miliard korun, kdežto stahování 1,3 miliardy dolarů, tedy 26,6 miliard korun. Je to známka toho, že stahovat se chce stále méně lidem.

Vinyly a CD byly loni v Americe výdělečnější, než stahování hudby
Zdroj: Acid Pix/Flickr

Asociace totiž stahování a streamování ve svých statistikách vede zvlášť. V posledních letech se z něj stala nejzajímavější platforma ke konzumaci hudby. Tvoří 60 procent všech výdělků, kdežto stahování je na 15 procentech a vypadá to, že bude stále klesat. Ostatně, to už si uvědomuje i Apple, který podle kuloárních informací plánuje standardní prodej hudby přes iTunes ukončit.

Domů
Sdílet
Diskuse