Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2018 19:55
Čas čtení 0:00
Jakub H.

Uber spustí projekt létajících taxi do roku 2020. Dostupný má být i pro širokou veřejnost

TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Uber chrlí jednu novinku za druhou.

Podle generálního ředitele společnosti Uber, Dary Khosrowshahiho, se rychle blíží doba, kdy budou města využívat i vertikální prostor. A to je novinka, u které chce Uber být.

 
Od roku 2020 už ucpané centrum města nebude nutným zlem na cestě do práce nebo kamkoliv jinam. Uber totiž sestrojuje létající taxíky podobné helikoptérám. Projekt Uber Air se má jako první spustit v Dallasu a Los Angeles.

Kliknutím na appku si tento technologický výstřelek zákazník jednoduše přivolá a společně se sejdou na nejbližší střeše s přistávací plošinou.


Uber Air bude mít vrtule jako helikoptéra, ale díky elektrickému pohonu bude menší, efektivnější a hlavně tišší. Což bude ve městské zástavbě nutností. Pěkně to ilustruje video níže.

Létající taxi bude dostupné pro všechny

Dara Khosrowshahi také oznámil, že zprvu bude taxi pilotované člověkem, ale do budoucna se počítá s automatickým provozem. Co dál sníží náklady na přepravu, bude chytrá síť, která taxi naplní v ideálním případě vždy čtyřmi lidmi. Tím se sníží náklady natolik, aby se létající přeprava zpřístupnila masám lidí, tvrdí dál v rozhovoru.

Tonoucí Uber se taxíku chytá

Přestože tato na první pohled jednoduchá aplikace ovlivňuje podobu dopravy osoby na celém světě, od svého založení se potýká s finančními problémy. Frank Chung i další dokonce předpovídají, že Uber do deseti let na 99 % zkrachuje.

Doporučeno
Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá 9. dubna 2024 12:00

Tato firmy ze Silicon Valley se k tomu ještě dodnes potýká s nevyřešenými aférami kolem sexismu na pracovišti, některými byznys praktikami a několika soudními spory o používané technologii. Kéž by šlo o nějakou drobnost. Návrh k soudu totiž podal samotný Google, který obvinil Uber z nedovoleného použití technologie samořídících aut. Celá story je o tom, že z Googlu odešel zaměstnanec a prý ukradl proprietární postup technologie, aby následně založil vlastní start-up, kam získané know-how vložil. Firmu pak koupil Uber.

Taxíkovým magnátem nechce být jen Uber

Létající taxi by Uber mohlo vytáhnout z problémů. Že takhle Uber uvažuje, je patrné z nové spolupráce s leteckými společnostmi Embraer, Pipistrel, Karem nebo Aurora Flight and Bell. Je známo, že Karem si vzal na starost konstrukci „auta“ a Aurora, dceřiná společnost Boeingu, zdokonaluje autonomní technologii řízení.

Nyní jich je sice pět, ale stále mají před sebou hodně práce. Z koláče profitů si chtějí ukousnout i další. A nespí, pracují. Výrobců je několik, ale většina se zatím zaměřuje jednoduše na létající auta. Najde se však i jeden, který Uberu svým taxi systémem přímo konkuruje.

Uber vs. Ehang

Ehang své taxi nazývá drony. Tento zatím vehikl pro jednoho pasažéra se testuje v Dubaji. Přes svůj ambiciózní výrok, že do léta 2017 nahradí taxi ve městě, se tak ale stále nestalo. Jak bude projekt úspěšný, ukáže až (snad ne dlouhý) čas.


Uber spustí projekt létajících taxi do roku 2020. Dostupný má být i pro širokou veřejnost
Zdroj: Alex Butterfield

Na jedno nabití vydrží letět třicet minut a je přívětivý životnímu prostředí. Rotory napájí elektřina. Dále je podle prohlášení firmy Ehang jejich létající taxi navrženo pro krátký a střední dolet kolem 16 kilometrů a létá rychlostí 97 km/h. Podívejte se sami:

Bude to na Uber stačit?

Je patrné, že zprovoznění fungujícího systému autonomních létajících taxíků doprovází mnohé strasti a zdržovačky. Na to, kdo bude ten úspěšný, si ještě počkáme. Mějme tedy na paměti blížící se závody v inovaci. Nyní už stačí jen sledovat, jak to celé dopadne.

Domů
Sdílet
Diskuse