Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2018 13:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Irové v referendu odhlasovali zrušení zákazu potratů. Mladí i staří odstranili z ústavy část z roku 1983

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ostrovní země konečně zvládla zrušení zákona z roku 1985.

Možná jsi ani nezachytil, že v Irsku včera proběhlo mimořádně důležité referendum. Dlouhé týdny příprav a kampaní vyvrcholily v hlasovacích místnostech, kde měli Irové před sebou důležitou otázku. Irové měli odpovědět, zda si přejí odstranění nebo ponechání části ústavy, která je známá pod názvem Eighth Amendment.

Do ústavy přibyla v roce 1983 a v silně katolickém Irsku zajistila stejná práva na život těhotné ženě, ale i nenarozenému dítěti. Článek v ústavě způsobil za poslední desetiletí řadu problémů. Irské ženy nemohly potraty podstupovat ve své domovině, a tak rychle rostla takzvaná potratová turistika, což v praxi znamená, že ženy odcházejí do sousedních zemí, kde podstupují potraty, ke kterým se doma nemohou dostat.

Irové v referendu odhlasovali zrušení zákazu potratů. Mladí i staří odstranili z ústavy část z roku 1983
Zdroj: TASR/AP

I když oficiální výsledek referenda zatím není znám, protože momentálně probíhá počítání hlasů, exit polls z The Irish Times a RTÉ ukazují, že za odstranění článku z ústavy hlasovalo zřejmě až 68 či dokonce 69,4 procenta lidí. Dosud mohly ženy podstoupit potraty pouze v případě, že byl ohrožen jejich život, jenže zákon to ženám zakazoval v situacích, kdy byly oplodněny následkem znásilnění, incestu nebo jejich plod trpěl fatální anomálií.

Trest za podstoupení ilegálního potratu podle článku přitom dosahoval až 14 let za mřížemi. Po zveřejnění oficiálních výsledků plánuje vláda zpřístupnit potrat ženám do 12. týdne těhotenství, zatímco do 24. týdne těhotenství bude interrupce dostupná, pokud bude žena v ohrožení života či vážného poškození fyzického nebo mentálního zdraví.

Domů
Sdílet
Diskuse