Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2018 15:00
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

15 hereckých hvězd, které filmové roli podvolily vše a nechaly si ostříhat vlasy.

Filmový průmysl je zábavou jen navenek. Uvnitř soukolí kinematografie často panuje napětí, stres a neustálý tlak. V tomto odvětví se točí neuvěřitelné množství peněz a jejich zhodnocení je hlavním úkolem filmových studií.

Ta neváhají přeplácet nejslavnější herecké hvězdy, které pak do kinosálů natáhnou miliony platících diváků. Až by se zdálo, že udělat si jméno v Hollywoodu je vstupenka do věčné pohody v obklopení luxusu. 

Částečně tomu tak sice je, ale nesmíme zapomínat na fakt, že každá hvězda může zhasnout a dobře si to uvědomují i herečky a herci, kteří jsou momentálně na vrcholu. I oni se tedy musí neustále snažit překonávat sami sebe, pokud nechtějí, aby se na ně nezapomnělo.

Proto slýcháme o hercích jako Tom Cruise, který si sám natáčí nebezpečné akční scény nebo Christian Bale, který shazuje a nabírá desítky kil podle toho, jakou roli si vybere. 

Největší obdiv pro svou odvahu a sebeobětování si však zaslouží herečky, které se kvůli herecké roli nechaly ostříhat dohola.

Ačkoli se naše společnost posunula již do takové míry, že krátké vlasy na ženách nejsou ničím nepatřičným, shodit své, dlouhé roky pěstované, dlouhé vlasy muselo být pro herečky těžkým rozhodnutím. Přesto však v sobě našly odvahu a my jim za to vzdáváme hold. 

Sigourney Weaver (Alien 3)

Třetí Vetřelec pod rukama Davida Finchera v příliš opěvovaný film nevyrostl. Sága, kterou 13 let předtím započal Ridley Scott a na níž o několik let později navázal James Cameron, tímto dílem víceméně skončila, alespoň co se kvality týče. I tak však nejde o tak převratný film, jakými byli jeho předchůdci.

Do hlavní role se opět vrátila Sigourney Weaver, která nouzově přistála na vězeňské planetě Fiorina 161. Na své lodi však mezi zloděje a vrahy přivezla Vetřelce, musí se tedy jako jediná žena mezi hordami nebezpečných mužů postavit mimozemskému zlu.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Twentieth Century Fox

A aby lépe zapadla a přitáhla šokované obecenstvo, David Fincher se rozhodl, že by jí slušela holá hlava. 

A herecká legenda překvapivě souhlasila. Později prohlásila, že se po oholení hlavy cítila lehčí a mělo jí těšit, že její role bude nyní zranitelnější.

Podle názoru, který prezentovala v magazínu Starburst Magazine, jí totiž oholení hlavy dodalo přesvědčení, že se nyní diváci budou o to více soustředit na výrazy jejího obličeje. 

Natalie Portman (V for Vendetta)

Natalie Portman není jen kráska s izralesko-americkými kořeny, která do kin láká davy návštěvníků na svůj půvab. Je to také herečka, která se nebojí svým rolím odevzdat všechno.

Za vše svědčí její ztvárnění mladé Britky Evey Hammond ve filmu V jako Vendetta od Jamese McTeigua. Kvůli roli se naučila britský akcent, přečetla biografii Megachama Begina, lídra sionistického hnutí, a studovala tématicky podobné snímky.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Warner Bros. Entertainment Inc

Svou oddanost filmu však nejvíce dala najevo tím, že si během jedné ze scén nechala oholit hlavu. V průběhu děje je totiž uvězněna a mučena na rozkaz V (Hugo Weaving), který ji hodlá využít ve svém plánu na revoluci.

Během jejího věznění je jí oholena hlava. A musíme říci, že pohled na zkroušený výraz, který nasadila, zatímco jí přejížděl strojek přes hlavu, je opravdu nepříjemný. 

Charlize Theron (Mad Max: Fury Road)

Blonďatá kráska vám po zhlédnutí Mad Maxe už nikdy nebude připadat jako křehké stvoření. Z filmu si jí budete pamatovat jako holohlavou drsňačku se začerněným čelem, která neustále v rukou svírá zbraň.

Jako imperátorka Furiosa osvobozuje pět manželek krutovládce Immortan Joa, k čemuž jí nakonec pomůže Tom Hardy v roli Maxe Rockatanskyho

Aby byla podtržena odvaha a síla Furiosy, tvůrci se rozhodli, že by si její představitelka měla oholit hlavu. Charlize Theron na to přistoupila a podobně jako Sigourney Weaver, i ona se nechala slyšet, že to byl osvobozující pocit.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Warner Bros. Entertainment Inc.

Dokonce během oscarového večírku reportérům pověděla, že by to samé měla vyzkoušet každá žena. Odvážná to slova.

Mimochodem, právě sestřih Charlize Theron měl přesvědčit seriálovou herečku Millie Bobby Brown, aby se nechala také ostříhat dohola pro roli ve Stranger Things. Byl to pro ni důkaz, že i holohlavé ženy mohou vypadat skvěle. 

Demi Moore (G.I. Jane)

Demi Moore je ukázkovým důkazem toho, jak filmový svět dokáže zamíchat kartami přesně v opačném gardu, než se čekalo.

Hlavní role v G.I. Jane od Ridleyho Scotta měla být vrcholem její kariéry. Film však naprosto propadl, dočkal se kritických reakcí odborné veřejnosti i diváctva a Demi Moore si místo vytouženého Oscara vysloužila Zlatou malinu.

Její kariéra se po tomto fiasku už nikdy nevrátila do předchozích výšin. A to i přesto, že pro svoji roli obětovala vše – dokonce i své vlasy.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Hollywood Pictures

Její role vojačky Jordan O’Neill vyžadovala holou hlavu. Ve filmu se přihlásila do U.S Navy Seals a měla svému fiktivnímu okolí i divákům v reálném světě ukázat, jak se dokáže poprat s genderovými nerovnostmi a náročnými podmínkami vojenského programu.

Kromě obdivuhodného odhodlání jít dohola kvůli filmové roli však předvedla jen slabý herecký výkon, za který se na ni snesla vlna kritiky.

Cate Blanchett (Heaven)

Australská herečka, kterou jsme si všichni zamilovali jako Galadriel z Pána prstenů, má za sebou celou řadu skvělých rolí, které ji vynesly dva Oscary.

Ke svému talentu navíc dostala přirozenou krásu, která nic neztratila ani poté, co si nechala oholit hlavu pro roli v italském filmu Heaven.

V něm si střihla roli učitelky, která musí čelit tragickému úmrtí svého manžela a několika studentů. Ti se předávkovali drogami z dílny místního mafiánského bosse.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Miramax Films

Cate Blanchett jako Philippa Paccard burcuje místní policii k prošetření případu. Ta je však lhostejná, a tak se rozhodně jednat sama a na mafiána přichystá bombu.

Místo něj však zemře parta dětí a Philippa následně utíká z vězení se soudním tlumočníkem Filippem Carabinerim. Oba si na útěk oholí hlavu. 

A přestože by to pro některé ženy mohlo být velmi těžké rozhodnutí, Cate Blanchett se nechala slyšet, že oholení hlavy je osvobozující a vlasy na krátko si stříhá pravidelně. 

Tilda Swinton (Doctor Strange)

Držitelka Oscara za vedlejší roli v dramatu Michael Clayton a především skvělá herečka, kterou si pamatujeme z celé řady projektů, se rozhodla ve svých 55 letech jít dohola. 

Učinila tak kvůli roli v marvelovce Doctor Strange, v níž ztvárnila roli postavy nesoucí jméno Prastarý. Ta sice v původním komiksu byla holohlavým asiatem, ale Hollywood zde znovu předvedl whitewashing, přičemž navíc změnil postavě pohlaví. 

Herečka se však vyjádřila, že chtěla postavě, kterou ztvárnila, zachovat obojpohlavnost, a tak se jí volba jít dohola zdála být perfektním řešením.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

Navíc se domluvila na skvělém marketingu, který spočíval v tom, že se na veřejnosti holohlavá neukázala do prvního traileru, v němž ji šokovaná divácká obec viděla vůbec poprvé bez vlasů.

Tehdy 55letá dáma se situací zjevně bavila a oholení hlavy pro ní nebylo žádným zdrcujícím zážitkem, nýbrž aktem vykonaným pro potřeby umění. 

Cara Delevingne (Life in a Year)

Přitažlivá modelka s hustým obočím debutovala v roce 2012 ve snímku Anna Karenina. V té době již měla slibně rozjetou kariéru v módním průmyslu, to jí však nestačilo, a tak začala dobývat srdce fanoušků kinematografie.

Ty si mohla získat ve filmech jako Valerian a město tisíce planet nebo Papírová města

S hereckou kariérou však nehodlá seknout zřejmě ani náhodou. Do budoucna pracuje na třech filmech a donedávna natáčela v Praze seriál Carnival Row spolu s Orlandem Bloomem.

Jedním z filmů, ve kterých jí uvidíme bude Life in a Year. V něm se objeví po boku Jadena Smitha, syna Willa Smithe, který si zahraje 17letého mladíka, jehož přítelkyně (Delevingne) je v závěrečné fázi rakoviny a zbývá jí jen rok života.

Mladík se jí tedy rozhodne nachystat rok nabitý dobrodružstvími, které by jinak zažila za celý život. A právě kvůli této roli se herečka nechala ostříhat dohola. 

Ellen Page (Mouth to Mouth)

První hereččina hlavní role pro ni hned znamenala pořádnou změnu. Po několika projektech, v nichž ztvárnila vedlejší postavy, se upsala britskému filmu Mouth to Mouth, pro nějž si ve svých 14 letech musela oholit hlavu na ježka.

Snímek vyprávěl o dívce jménem Perry (Page), která se přidá na britském předměstí do tlupy dětí, které utekly z domova. Začíná žít na ulici a postupem děje si zkracuje vlasy.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: timebandits films

Pro její kariéru byl však daleko důležitější až následující snímek Hard Candy, v němž už s částečně dorostlými vlasy nastoupila na zářnou dráhu herecké kariéry, která jí vynesla zatím jednu nominaci na Oscara.

Ve svých 31 letech toho má však ještě spoustu před sebou. 

Kristen Stewart (Underwater)

Pořád si Kristen Stewart spojujete se sérií Twilight? Možná je konečně čas to nechat plavat. Nebo se podívat na artový snímek Personal Shopper, po jehož zhlédnutí na hereččiny kvality změníte názor.

Teprve 28letá Američanka už má za sebou celou řadu rolí, v nichž prokázala svůj talent, a i když si vybírá spíše artové filmy, její herecký koncert je radost sledovat.

I přesto, že si vysloužila již 8 nominací na Zlaté maliny. Ale všichni známe kvality tohoto udílení anticen.

V dalším filmu, ve kterém ji uvidíme, si zahraje mechaničku pracující v prostoru na oceánském dně. Pro potřeby filmu si oholila hlavu téměř dohola.

Když se jí moderátoři TV stanice Today ptali na tuto skutečnost, prozradila jim, že pobídku k oholení hlavy přijala s radostí, protože to stejně chtěla jednou udělat. 

Anna Hathaway (Les Misérables)

Slavné dílo Bídnící od Victora Huga snad není třeba nikomu, kdo prošel maturitní zkouškou, představovat. Budu ale nedůvěřivý a dám vám malou nápovědu. Tou je hlavní postava jménem Jean Valjean.

Ve filmu ji ztvárnil Hugh Jackman, který se tak objevil po boku Russella Crowa, Heleny Bonham Carter, Amandy Seyfried, Eddieho Redmayna a konečně i Anny Hathaway. Ta si střihla roli Fantine, tovární dělnice.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Universal Pictures

Pro tento herecký akt, který se jí mimochodem náramně vyvedl, si nechala ostříhat vlasy na ježka. Šokovala tím divácké publikum, ale také sama sebe.

Když se prý poprvé podívala do zrcadla, připadalo jí, že se na ní dívá její starší homosexuální bratr. 

Karen Gillan (Guardians of the Galaxy)

Herečka, kterou si široká veřejnost zapamatovala pro její roli zrzavé asistentky Doctora Who, si ještě větší pozornost vysloužila pro svou roli Nebuly v sérii Guardians of the Galaxy.

A nutno říct, že jako záporačka ve filmu funguje perfektně. Když se přihlašovala do castingu, dopředu věděla, že pokud roli získá, bude si muset nechat oholit hlavu dohola. 

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Marvel

V rozhovoru uvedla, že se ziskem hereckého angažmá na takovém projektu ani nepočítala, a tak do toho šla naplno. Když však mělo jít do tuhého, teprve si uvědomila, že musí opravdu kompletně shodit své dlouhé vlasy.

Rozhodla se to tedy alespoň natočit na video. A následně překvapila fanoušky na Comic-Conu, kam přišla s parukou, kterou v jednom momentě nečekaně sundala a hodila do davu.

Olivia Cooke (Me & Earl & The Dying Girl)

Také jste si tuto herečku zamilovali díky seriálu Bates Motel? Nejste sami. Právě tato role jí přinesla širší publicitu, která byla ovšem díky jejímu hereckému talentu naprosto zasloužená.

Naposledy jste ji mohli vidět v parádní jízdě Ready Player One a letos se objeví ještě v romantickém dramatu Life Itself

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Twentieth Century Fox

Pro tento článek je ovšem důležitější fakt, že se rozhodla během natáčení snímku Me & Earl & The Dying Girl jít dohola.

Ne, že by úplně měla na výběr, dostala totiž roli dívky, která onemocněla rakovinou. Ve filmu ji spojí přátelství s třídním outsiderem, který má podivnou zálibu v tvorbě parodií. Výsledkem je příjemně smutný teenagerský film.

Kate Hudson (Sisters)

Herečka, která proslula díky své roli ve filmu Almost Famous, za níž byla nominována na Oscara, momentálně pracuje na projektu zpěvačky Sii Furler.

Půjde o snímek, který ponese název Sisters a vycházet bude z jednostránkového příběhu, který kdysi Sia napsala. Ten se točí kolem drogového dealera a jeho autistické sestry.

 

Příspěvek sdílený Kate Hudson (@katehudson),

Jakou roli v příběhu ztvární Kate Hudson nevíme, známe však její rozhodnutí připravit se o své bohaté kadeře.

Prozrazují to fotografie z natáčení, na nichž je herečka v účesu na ježka a s úsměvem od ucha k uchu.  Natáčení jí zjevně baví a z holé hlavy si nic nedělá.

Danai Gurira (Black Panther)

V době, kdy Walking Dead ještě stálo za to, v něm úřadovala Danai Gurira v roli badass Michonne, kterou si nepamatuji jinak než s katanou v ruce.

Rok se s rokem sešel a herečka se od seriálu propracovala k filmu a následně k jednomu z největších blockbusterů letošního roku – Black Pantherovi. V něm ztvárnila postavu Okoye, válečnice s holou potetovanou hlavou.

15 hereček, které si kvůli filmové roli oholily hlavu
Zdroj: Marvel Studios

Ale měla to štěstí, že nebyla sama. Všechny herečky, které také ztvárnily bojovnice musely jít dohola, a tak si mezi sebou alespoň mohly tuto nepříjemnou skutečnost dělit. 

Danai Gurira prý ze začátku přistupovala k oholení s chladnou hlavou, když však měla jít pod strojek, začala být nervózní

Angelina Jolie (Gia)

Dcera Jona Voighta, filmová Lara Croft a zatím stále ještě manželka Brada Pitta, proslula nejen svými rolemi, ale také svou dobročinností. S manželem si adoptovali děti z různých koutů světa.

Angelina se ujala již čtyřikrát také režisérského kormidla, naposledy u dokumentu First They Killed My Father, v němž přiblížila kruté osudy civilistů během revoluce v Kambodži. 

Ještě v začátcích své kariéry však natočila televizní film Gia, v němž ztvárnila supermodelku, kterou však sláva poblouzní a upadne až na samotné dno.

Propadne drogám a v průběhu filmu si oholí hlavu. To samé musela udělat pro potřeby natáčení také Angelina Jolie.

Ke kinematografii patří i troška sebeobětování a odhodlání učinit pro filmovou roli vše potřebné. Výše uvedeným ženám patří za jejich odvahu vystoupit proti normám poklona.

Domů
Sdílet
Diskuse