Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2018 20:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děsivé scény jako z Pompejí. Výbuch sopky pochovával lidi v Guatemale zaživa, ničil domy, auta i okolní přírodu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sopka Fuego neměla s obyvateli Guatemaly žádné slitování.

Kdyby notoricky známá sopka Vesuv vybuchla a pohřbila Pompeje před pár desítkami let namísto roku 79 našeho letopočtu, zřejmě bys měl problém rozeznávat následující fotky od záběrů z Itálie. Svět se momentálně trápí při pohledu na Guatemalu, kde vybuchl vulkán Fuego a během pár hodin prakticky pohřbil řadu vesnic ve svém okolí.

Výbuch sopky doprovázel i mimořádně nebezpečný pyroklastický proud, což je vlastně obrovské sopečné mračno. To sestává z horkých plynů, magmatu i popela, dosahuje teploty až do 800 stupňů Celsia a je pravděpodobně nebezpečnější než samotná tekoucí láva, protože během sekundy dokáže zničit celé oblasti. Právě pyroklastický proud zničil celé Pompeje a v Guatemale není situace o moc pozitivnější.


Proud se pohybuje rychlostí více než 100 kilometrů za hodinu a místní obyvatelé neměli šanci na přírodní fenomén jakkoli reagovat. Desítky z nich proto skončily pohřbeni zaživa, což smutně zdokumentovaly i následující fotky a videa ze světových agentur. Pyroklastický proud lidi uvěznil do neproniknutelného sopečného obalu, ze kterého už není úniku, a tak obyvatelé umírali s rukama ve vzduchu a v pózách, kterými se chtěli před sopkou uchránit.

Záchranáři měli problém s tavícími se botami a popisovali momenty, kdy usmrcení lidé připomínali dokonalé sochy namísto obětí sopečného výbuchu. Vesnice El Rodeo byla pod sopečným mrakem pohřbena úplně celá a v současnosti oficiální čísla hovoří o více než 60 mrtvých, jenže toto číslo bude téměř jistě stoupat, než záchranáři pročešou všechna zasažená místa.



 

Příspěvek sdílený Jase (@jasebennett),

Domů
Sdílet
Diskuse