Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2018 v 9:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Za používání jednorázových plastů můžeš skončit ve vězení. V Bombaji tě nové nařízení může připravit i o slušné peníze

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Inspektoři už tvrdě zasahují proti lidem, kteří nařízení nerespektují.

Boj proti plastům nabral v posledních měsících na intenzitě. Nejnověji se do seznamu měst a zemí, které zakázaly používání jednorázových plastových výrobků, zařadilo i obrovské indické město Bombaj. Nové regulace začaly platit od pondělí a inspektoři okamžitě tvrdě pracují na tom, aby všichni obyvatelé nařízení dodržovali. Tresty nejsou vůbec nízké.


Při prvním přestupku můžeš dostat pokutu ve výši 5 000 rupií (1 625 Kč), ale pokud budeš v používání jednorázových plastů pokračovat, klidně můžeš dostat pokutu 25 000 rupií (8 120 Kč) a na tři měsíce poputuješ do vězení. Obyvatelé Bombaje byli nařízením mírně zaskočeni, protože zbavit se plastových obalů nikdo moc rychle nedokáže. Místní byli zvyklí na to, že si většinu svých jídel či nákupů nosívali v plastových taškách, a proto budou muset přejít na ekologičtější alternativy.

Na sociálních sítích se již objevily zprávy od lidí, kteří tvrdí, že mnozí inspektoři si pokuty spletli s vydíráním lidí, a tak z nich jen tahají peníze namísto napomínání a úmluvy. Tříměsíční vězení bude zřejmě dostatečně silnou motivací k tomu, aby Bombaj začala žít bez plastů. Statistiky přitom neukazují, že by Indie využívala nadměrné množství plastových výrobků na jedno použití, avšak nakládání s plastovým odpadem je v této zemi katastrofické, což často končí taškami, obaly i brčky rozházenými po ulicích měst.


Domů
Sdílet
Diskuse