Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2018 17:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Peking letos zavede vstup do metra jen přes oskenování otisku prstu nebo obličeje

TECH ČÍNA
Uložit Uložené

Čínské metro dostane technologie, které by se v orwellovském románu jen vyjímaly.

Některé asijské země byly technologicky vždy o krok napřed a posledním důkazem je i metro v hlavním městě Čínské lidové republiky – Pekingu. V letošním roce tu totiž Číňané chtějí představit zavedení rozpoznávání osob podle biometrických údajů.

V praxi to bude znamenat, že turnikety na všech stanicích metra budou před vstupem vyžadovat buď otisk prstu, nebo sken obličeje. Po identifikaci se pak z jeho bankovního účtu strhne cena za jeden lístek. Vyspělá technologie bude mít naprostou kontrolu nad tím, kde konkrétní cestující nasedl a na jaké stanici vystoupil. V kombinaci s kamerami s automatickým rozpoznáváním obličeje bude pak moci pokrýt jeho pohyb na stanici, což by teoreticky mohlo také zvýšit bezpečnost cestujících

Peking letos zavede vstup do metra jen přes oskenování otisku prstu nebo obličeje
Zdroj: snowyowls/Wikimedia Commons

Čína si tímto krokem slibuje také velké zefektivnění dopravy. „Zkrátí se doba přepravy cestujících a sníží náklady. Některé prostory stanic jsou příliš stísněné a přestupy obtížné. Zvláště v dopoledních a večerních špičkách se na stanicích tvoří dlouhé fronty,“ popsal pro China Daily Liu Šjaoming z čínského ministerstva dopravy. Pekingské metro každodenně přepraví více než 10 milionů cestujících na linkách o celkové délce 608 kilometrů. 

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Podobnou technologii v minulosti už zavedla Šanghaj, která od cestujících u turniketů požaduje otisk prstů. Naskenovaný otisk se pak okamžitě porovná s databází a po identifikaci vpustí člověka dovnitř. Podle cestovního řádu tu mají volný průchod na základě platného otisku prstu např. zdravotně postižení, senioři, nevidomí, veteráni nebo zranění policisté.

Domů
Sdílet
Diskuse