Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2018 14:49
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pražský orloj se rekonstruuje součástka po součástce, dostane původní podobu. Jak bude vypadat?

KULTURA
Uložit Uložené

Staroměstský orloj prochází rekonstrukcí. Jaká bude jeho podoba?

Každý, kdo za poslední dobu procházel pražským Staroměstským náměstí kolem orloje, si nemohl nevšimnout, že historickou atrakci v současnosti překrývá plenta s natištěným orlojem a dírou, v níž je umístěna LED obrazovka. Na ní se pak pravidelně promítá animace, aby o zážitek ze středověkých astronomických hodin nepřišli ani zrovna přítomní turisté.

Vnitřní prostory věže stále nejsou úplně objeveny a při každém novém pátrání přinesou nějaký nový nález. Během rozsáhlé rekonstrukce byly objeveny kamenné sochy zvířat a také dopis od sochaře, který se o opravu staral po skončení druhé světové války. Vytvářel dřevěné plastiky apoštolů a dalších soch umístěných na orloji. Podle obsahu dopisu se mu nelíbilo směřování rekonstrukce. Tajemné prostory byly prohledávány i kvůli údajné tajné místnosti, tu však odborníci nenašli.

Pražský orloj se rekonstruuje součástka po součástce, dostane původní podobu. Jak bude vypadat?
Zdroj: Mircea Iancu /Pexels

Nynější rekonstrukce se snaží z předchozích chyb poučit, k čemuž může i velmi dobře posloužit současná pokročilá technologie. Orloj teď mají v rukou zkušení klempíři. Podoba orloje se vrátí ke skleněným malovaným okénkům, která ho zdobila až do roku 1911. Poté sem přišly vitráže a v 70. letech pak kus plechu, který svým zpracováním měl vitráže imitovat.

„Já se domnívám, že to tehdy udělali, protože měli poruchu, okénka se neotevřela a apoštolové vitráž patrně rozbili hlavami,“ řekl pro Týden restaurátor Petr Skála. O orloj se stará už od roku 2009 a vlastní obrázky, podle kterých  bude na orloji pracovat. Že byla okna opravdu skleněná, je podle nich patrné, není však známá jejich barva.

Pražský orloj se rekonstruuje součástka po součástce, dostane původní podobu. Jak bude vypadat?
Zdroj: Pixabay/Pexels

Astroláb, tedy ikonické oranžovo-modré zařízení s kruhy určující čas, dostane také novou podobu. Předlohou budou opět historické dokumenty. Zlatou barvou se zvýrazní linie kružnic a nyní ho také čeká druhý nátěr. Zlaté prvky budou vyčištěné a vyleštěné, svěžejší podobu dostanou i sochy apoštolů. 

Už v první fázi oprav byla zlepšena statika kamenů. Původní podoba orloje by se podle odhadů měla na Staromák vrátit zhruba v září tohoto roku. Rekonstrukce vyjde na 48 milionů korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse