Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2018 11:16
Čas čtení 0:00
Sona O.

Nestíháš ráno kávu? Mozku pomůže i její vůně

ZAJÍMAVOSTI KÁVA
Uložit Uložené

Pití kávy nám pomáhá zůstat ve stavu bdělosti, lépe se soustředit i podávat lepší výkony. Platí však to samé o její vůni?

Kolik z nás by ráno nikdy neodešlo z bytu bez šálku voňavé kávy? Právě její vůně však úplně stačí k tomu, aby tě nakopla. Alespoň to tvrdí vědci ze Stevens School of Business, Temple University a Baruch College ve studii publikované v Journal of Environmental Psychology.

Do pokusu zařadili stovky studentů z obchodní akademie. Rozdělili je na dvě skupiny, jedné dali psát testy při běžných školních podmínkách, ale druhou skupinu během celého testování provázela vůně čerstvě uvařené kávy. Podle odborníků dosáhla druhá skupina výrazně lepších výsledků. Přitom nápoj vůbec nemusel obsahovat kofein.

Nestíháš ráno kávu? Mozku pomůže i její vůně
Zdroj: pexels.com

Aby experti potvrdili příznivé účinky aromatu, po testování se zúčastněných zeptali, zda si myslí, že vůně mohou opravdu ovlivnit výkon člověka. Většina se shodla na tom, že s kávovou vůní v místnosti by se jim psalo snadněji.

Jak je to možné? S největší pravděpodobností jde o placebo efekt. Kávová vůně způsobila v studentech očekávání, a tak se jejich tělo připravilo na pořádnou dávku kofeinu, ačkoli žádnou nedostali.

Pokud tedy nebudeš příště stíhat dopít šálek kávy, docela ti postačí její vůně a pracovní či školní den může být hned lepší.

Domů
Sdílet
Diskuse