Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2018 16:32
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na Marsu našli vědci jezero plné kapalné vody. Ukrývá se pod povrchem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci světu oznámili mimořádně důležitý nález.

Vědci o podobném nálezu snili dlouhá léta a nakonec se stal skutečností. Na tiskové konferenci dnes odborníci z Italian National Institute for Astrophysics světu představili svá zjištění učiněná pomocí radarové technologie Mars na palubě sondy Mars Express.

Pod jižním pólem planety Mars objevili vodu v kapalné formě, která by se dala klasifikovat jako jezero. Nejde o žádnou louži, ale o jezero široké přibližně 20 kilometrů. Zatím se vědcům nepodařilo zjistit, jak hluboká by vodní plocha mohla být, přičemž prvotní odhady hovoří o hloubce jeden metr.

Na Marsu našli vědci jezero plné kapalné vody. Ukrývá se pod povrchem
Zdroj: NASA

Již v minulosti našli vědci na rudé planetě stopy po vodě. Kdysi dávno měla volně téct i po jejím povrchu, jenže příliš tenká atmosféra způsobila, že většina z ní z povrchu zmizela a zůstala ve formě ledové pokrývky. Povrch Marsu pro lidi nepředstavuje dobré místo pro život, avšak pod povrchem, kde se nachází i samotné jezero, by to mohlo vypadat jinak.

Nález kapalné vody však neznamená téměř nic pro život na Marsu. Pokud tam i nějaký existuje, získali jsme jen pomůcku, díky které ho budeme moci hledat na konkrétnějších místech. Nic bližšího nevíme ani o teplotě vody či jejím chemickém složení, které by mohlo vodu na Marsu od té naší odlišovat.

Momentálně by měli vědci svá měření vícekrát zopakovat, vyzkoušet je i na jiných částech planety a vědec Matt Balme z Open University dokonce nevyloučil v případě potvrzení nálezu ani potenciální novou misi na Mars. Během ní by mohlo lidstvo vyvrtat do planety otvor a pokusit se k vodě dostat.


Domů
Sdílet
Diskuse