Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2018 12:35
Čas čtení 0:00
Sona O.

Mladá fotografka bojuje proti ženským stereotypům. Čínské dívky ukazuje jako nezávislé a silné

KULTURA ČÍNA FEMINISMUS
Uložit Uložené

Luo Yang je 34letá fotografka, která chce změnit vnímání žen v zemi.

Ženy jsou krásná, jemná, dokonalá stvoření. Alespoň tak je často vnímá většinová společnost. Už dávno sice neplatí, že žena patří pouze do kuchyně, ale stále přetrvávají určité stereotypy přinášející očekávání i předsudky. O to více ve státech, jako je například Čína, kde dívky i ženy žijí v přísných podmínkách a jejich pozice ve společnosti je častokrát jasně stanovena.

Proti těmto stereotypům se rozhodla bojovat čínská fotografka Luo Yang. Ženy zobrazila v pronajatých apartmánech, přirozené, nedokonalé, nahé, zranitelné i silné a nezávislé. „Mým cílem bylo zachytit primitivní, mladý stav žen, který je podle mě krásný,“ řekla 34letá umělkyně pro CNN. „Všechno jsou to dívky a ne pouze věkem. Jde spíše o dívčí stav mysli.“

Ženy zobrazila v různých polohách. Některé stojí na balkonech a pozorují ruch města pod nimi, jiné kouří cigarety nebo jsou zachyceny s partnery. Luo chtěla tímto intimním pohledem do jejich života ukázat, jak žije generace dnešních mladých lidí v Číně, ale také bojovat proti stereotypům.

„V Číně existuje pro ženy mnoho tradičních definic a limitů. Já jsem se ale rozhodla ukázat děvčata s ochlupením a nedokonalostmi, protože spolu protestujeme proti většinovým stereotypům o ženách. Většina objektů v sérii jsou nezávislé a svobodné a takových dívek vidím v Číně čím dál více.“

Luo se nebojí ani nahoty nebo sexuálních menšin.

„Doufám, že dívky kolem mě, budou moci žít svobodněji a hnát se za svými sny stejně jako já,“ řekla mladá umělkyně.

Domů
Sdílet
Diskuse