Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2018 12:44
Čas čtení 0:00
Sona O.

71letá babička bourá fitness mýty. Posiluje, chodí na soutěže a vyzývá ostatní ženy, aby se nebály těžkých vah

SPORT
Uložit Uložené

Kdo říká, že posilovna je pouze pro mladé svalovce?

Dr. Catherine Walterová z Anglie oslaví v říjnu své 72. narozeniny. Před více než 6 lety začala mít pocit, že ztrácí kondici a zdravotně už na tom není tak jako dřív. Proto se rozhodla, že musí se svým tělem něco udělat, než jí vypoví službu.

Při hledání ideálního cvičení se obrátila na svého syna. Ten se už pár let posilování věnoval a řekl si, že právě tento druh pohybu by mohl být ideální i pro jeho tehdy 65letou mámu.

„Řekl mi, že je to celkově lepší než kardio a také to nemusím dělat až tak často. Znělo to docela dobře,“ vyjádřila se babička pro britský Independent.

Během kariéry na univerzitě Oxford se seznámila s kolegou, který se věnoval trénerství. Díky němu se naučila zvedat těžké zátěže a svého rozhodnutí vyzkoušet tento sport nikdy nelitovala. „Moje fakulta Linacre College má nejlepší posilovnu zdarma na celé Oxfordské univerzitě. A já mám na posilování zkrátka talent,“ pousmála se houževnatá doktorka.

71letá babička bourá fitness mýty. Posiluje, chodí na soutěže a vyzývá ostatní ženy, aby se nebály těžkých vah
Zdroj: Twitter (Dr Catherine Walter)

V roce 2013 již dokonce poprvé soutěžila v předpřípravě na ZOH v Soči spolu se svým týmem z Linacre College. Jejich poznávacím znamením se tehdy staly duhové ponožky, které nosí dosud.

Momentální trénuje 2krát týdně, pracuje na dřepech, na bench pressu, mrtvém tahu i na zvedání zátěží nad hlavu. Posiluje s přibližně 70 % své maximální váhy, pět sérií po pěti opakováních.

„Miluju, když vidím, jak je váha stále těžší a těžší. Miluji i to, že někdy musím žít s tím, že váha stagnuje nebo se snižuje, například když jsem po nemoci, protože mě to učí odolnosti. Když mám na zádech opravdu velkou zátěž, mám pocit, jakoby moje tělo bylo stvořeno na posilování," vysvětlila svou vášeň, „Když zvedám, musím být v přítomném okamžiku, nemohu myslet na nic jiného, je to jako cvičení všímavosti."

Dr. Walterová tvrdí, že ženy, které cvičí v jejím týmu, to nedělají proto, aby měly krásné těla nebo se líbily mužům. Soutěží pouze samy se sebou, dělají to pro radost a pro výsledky, které si určují.

Do svých 72. narozenin by chtěla mrtvým tahem zvednout celkově 3265 kilogramů, což je asi 55krát více než její vlastní váha. Ty si rozloží na opakování po 60 kilogramech. Sama momentálně váží 58,5 kilogramu.

Během studia a v mládí ji všichni přesvědčovali, že na sport není stavěná a měla by se raději věnovat něčemu jinému. „Zjevně mi to zabralo pouhých 65 let, než jsem našla ten pravý sport pro mě."

Ve věku 71 let má díky cvičení hustotu kloubů jako 20letá žena.

Domů
Sdílet
Diskuse