Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2018 10:08
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Každý z nás má v mozku tunely. Vědci objevili novou strukturu v lebce a už tuší, co vlastně dělá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O tunelech v lebce jsme dosud vůbec netušili.

Naše tělo je tím nejvzácnějším, co máme, avšak stále jsme ho plně neprozkoumali. Pro vědce totiž jde stále o místo, kde se dějí velké záhady. Překvapení jsme se dočkali i nedávno, když se vědcům z Harvard Medical School podařilo objevit nevelké tunely, které se nacházejí v našich hlavách.

Kromě lidí byly také nalezeny u myší a jedná o tunely či kanály spojující kostní dřeň lebky s okraji mozku, o jejichž existenci jsme dosud neměli ani ponětí.

Každý z nás má v mozku tunely. Vědci objevili novou strukturu v lebce a už tuší, co vlastně dělá
Zdroj: Herrison et al./Nature Neuroscience

Navzdory objevu se však stále nevědělo, na co tyto tunely slouží. Nejnovější poznatky však naznačují, že by mohlo jít o jakousi únikovou cestu. V případě zdravotního problému (například úrazu) ji rychle využijí buňky související s imunitním systémem či opravami tkání, aby se ke zdroji problému dostaly v co nejkratším čase. Dosud se myslelo, že buňky tradičně využívaly krevní oběh.

Vědci dokázali buňky sledovat mazanou metodou – množství z nich jednoduše obarvili červeným nebo zeleným fluorescenčním nátěrem (podle původu buněk), díky čemuž pozorovali celou jejich cestu lidským tělem.

Domů
Sdílet
Diskuse