Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2018 13:16
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děsivá nahrávka zachytila moment, kdy skončila první světová válka

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Válka, která si vyžádala miliony lidských životů.

Od roku 1914 do roku 1918 v Evropě zuřila první světová válka. Miliony vojáků a civilistů zemřely v bojích. Po čtyřech letech neustálé střelby a bombardování se velmoci dohodly na uzavření míru. Dohoda zněla tak, že všechny bojující strany složí zbraně přesně 11. listopadu 1918 v 11 hodin.

Dodnes nezapomenutelné datum si momentálně připomínáme prostřednictvím 100. výročí od konce první světové války. Muzeum Imperial War Museum se při této příležitosti pustilo do spolupráce se společností Coda to Coda, kde pracují vynikající zvukoví inženýři.

Společnými silami zvládli digitalizovat nahrávku vytvořenou speciální technikou, kterou se vojska před 100 lety pokoušela co nejpřesněji lokalizovat polohu dělostřelectva nepřítele.

K zachycení zvuku šesti mikrofony byly využívány fotografické filmy a muzeum několik z nich, pořízených na americkém frontě u řeky Mosela, využilo při zkompletování děsivě znějící nahrávky posledních momentů války.

Následující nahrávka zachytila poslední desítky sekund předtím, než odbyla 11. hodina 11. listopadu 1918. Přestože bylo příměří dohodnuto dopředu a velmoci jen formálně určily čas, jak zjistíš z nahrávky, vojákům to ani zdaleka nepřekáželo.

Střílelo se až do posledních možných sekund, avšak po odbití 11. hodiny nastalo ticho. Zanedlouho už byli opět slyšet ptáčci, kteří trefně zakončili tehdy nejkrvavější konflikt v historii lidstva.

Domů
Sdílet
Diskuse