Jak může dopadnout, když na silvestrovské pohoštění použijeme Tucky?
Silvestr je za dveřmi a je na čase se zamyslet, jak zajistíš nezbytné pohoštění. Chlebíčky jsou nuda, chce to něco speciálního. Něco, co tě bude bavit, co chutná úplně jinak a čím na největším mejdanu roku zaručeně zaujmeš.
Zamířili jsme proto do supermarketu, abychom se podívali, co nabízí tamní regály. Stačilo zapojit trochu fantazie a zázrak je na světě: připravili jsme pohoštění, kde hlavní ingredienci tvoří sušenky TUC. Můžeme prozradit, že výsledek předčil naše očekávání, a proto recepty posíláme dál. Hodně štěstí při vaření!
Cheesecake se slaným karamelem
Korpus
- 200 g TUC krekrů
- 100 g másla
Cheesecake
- 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
- 120 g Lučiny
- 120 g cukru moučka
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka soli
- 3 vejce
Slaný karamel
- 100 g cukru krystal
- 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
- 45 g másla nakrájeného na malé kousky
- 1/2 - 1 lžička soli podle chuti
Postup:
Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhni z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V mixéru rozdrť sušenky a máslo rozpusť. Smíchej a směs vtlač na dno formy. Dej ztuhnout do lednice na zhruba 30 minut. Troubu předehřej na 160 stupňů a na její dno umístni nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.
Vyšlehej tvaroh, Lučinu, cukr a sůl do hladkého krému. Náplň nalij na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchni o kuchyňský stůl, abys odstranil případné bublinky vzduchu.
Cheesecake peč 30–35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. Vypni troubu, pootevři dvířka trouby a nech v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout. Pak přemísti do lednice, kde ho nech alespoň dvě hodiny ztuhnout.
Do hrnce dej cukr a vodu a nech na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchej! Až bude cukr hnědý, stáhni hrnec z ohně a přidej máslo nakrájené na malé kousky.
Vrať zpět na plotnu a malým pramínkem přilévej smetanu. Promíchej, nech prohřát a přidej sůl. Horký karamel nech čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchej a poté jej přeceď přes sítko. Až je karamel trochu ztuhne, přelij ho přes cheesecake a nech chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.
Quiche s parmskou šunkou
- 200 g TUC krekrů
- 100 g másla
- vajíčko
- smetana ke šlehání 250 ml
- vejce 2 ks
- parmazán 3 lžíce
- pórek 1/2 ks
- parmská šunka 10 dkg
- hrst sušených rajčat
- sůl, pepř
- TUC mini na ozdobu
Postup:
Základem je těsto ze sušenek TUC. Sušenky rozmixuj v mixéru a přidej máslo a jedno vajíčko. Takto připravené těsto natlač do formy a dej péct na 10 minut. Mezitím si připrav náplň ze 250 ml smetany ke šlehání, 2 vajec, čerstvě mletého pepře a 3 lžic parmazánu.
Do korpusu naskládej pórek, parmskou šunku a sušená rajčata, zalij směsí s vajíčky a peč asi 20 minut při 190 °C, dokud směs nezezlátne. Povrch můžeš ozdobit několika křupavými TUC mini.
Rozpečené Tucky
- TUC rozpečené s čedarem a paprikovou salsou
- TUC rozpečené s mozzarelou a šunkou
- TUC rozpečené se slaninou a hruškou
Postup:
TUCky rozlož na plech, na každou dej dle chuti buď plátek čedaru a paprikovou salsu/ čili papričku a koriandr, tenký plátek mozzarely a plátek šunky nebo plátek slaniny a hrušky a dej na pár minut rozpéct do předehřáté trouby).
DIP z pečeného česneku
Postup:
Předehřej troubu na 180 °C. Jednu palici česneku rozřízni na půl, pokapej olivovým olejem a dej péct v alobalu cca na 30 minut. nech vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkej ze slupek.
Promíchej pečený česnek s 250 g zakysané smetany, hrstí nasekané petržele, 2 lžícemi olivového oleje a lžíci nadrobno nasekaných sušených rajčat. Osol a ozdob hoblinami parmazánu. Použij k servírování s krekry TUC.