Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2019 12:17
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Kanye West a 2Pac mají stejnou slovní zásobu. Drake, DMX a Travis Scott jsou nejhorší textaři na světě

Kanye West a 2Pac mají stejnou slovní zásobu. Drake, DMX a Travis Scott jsou nejhorší textaři na světě
HUDBA
Uložit Uložené

Díky zajímavému projektu jsme se dočkali analýzy textů skoro stovky amerických raperů. Zjistilo se, že tvůj oblíbený současný raper není až takový inovátor, jak by se mohlo zdát.

Pokud patříš mezi fanoušky amerického rapu, pravděpodobně ses už zamýšlel nad tím, co vlastně interpreti dávají do textů. Sice dokážeme jednoduše odsoudit za jednoduchou lyriku jednotlivce, ale hodnotit tuto problematiku v globálu už chce o trochu hlubší analýzu. Dobrou zprávou však je, že se našli lidé, kteří byli ochotni věnovat americkým rapovým textům čas.

Analýza vznikla na základě prvních 35 tisíc slov, které autoři napsali do svých počátečních 3–5 projektů přičemž měly prioritu hlavně studiové nahrávky. Sice se kvůli tomu autoři dostali do situace, kdy nemohli hodnotit i umělce jako například Biggieho nebo Chance the Rappera, ale jde o nejrelevantnější způsob, jak porovnat současné tvůrce s těmi z minulého tisíciletí.

Samotné výsledky určete mnohé překvapí a na to, abys je dokázal opravdu pochopit, úplně stačí, aby sis všiml rozložení barev. Podle všeho platí, že právě rapeři z nové éry si už na lyrice dávají záležet o něco méně a počet unikátně použitých slov je o polovinu, resp. až dvě třetiny nižší než v případě starších raperů působících v minulé dekádě.

Podle očekávání dopadli nejhůře Lil Uzi Vert či 21 Savage. Do komentářů nám určitě napiš, co na tyto výsledky říkáš a my začínáme pracovat na tom, abychom ti podobnou statistiku přinesli i z Česka a Slovenska.

Kanye West a 2Pac majú rovnakú slovnú zásobu. Drake, DMX a Travis Scott sú najhorší textári na svete
Kanye West a 2Pac majú rovnakú slovnú zásobu. Drake, DMX a Travis Scott sú najhorší textári na svete
Domů
Sdílet
Diskuse