Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
s Twisto.
6. února 2019 17:10
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Je lepší eBay, Amazon nebo AliExpress? Srovnali jsme nejoblíbenější zahraniční e-shopy

ZAJÍMAVOSTI AMAZON
Uložit Uložené

Kde ušetříš na poštovném, kde se můžeš spolehnout na kvalitu a jakým způsobem je nejlepší platit?

Nakupování už není, co bývalo. Dnes stačí vlastnit přístroj s připojením k internetu, platební kartu a můžeš si pořídit takřka cokoli i z toho nejvzdálenějšího koutu planety. Stačí otevřít weby jako Amazon, eBay, Etsy, Wish nebo AliExpress a můžeš vesele nakupovat. Výhodou je krom pestrého výběru také cena (při nízkém poštovném).

Běžně se ale můžeš setkat i s nižší kvalitou a falešnými produkty známých značek. Proto jsme pro tebe připravili srovnání těch nejoblíbenějších e-shopů ze Spojených států a Číny. Dozvíš se, kde ušetříš na poštovném, kde se můžeš více spolehnout na kvalitu nebo s jakými obtížemi se můžeš setkat. Tak vzhůru do toho.

Amazon vs. eBay vs. Etsy

Výběr zboží

Jak eBay, tak Amazon disponují v podstatě shodnou nabídkou zboží. Nicméně, na eBay mnohem častěji najdete starší artefakty, vzácnosti nebo elektroniku, která se už nevyrábí. Jde totiž v první řadě o aukční portál a tak na něm můžete objevit všelicos, co lidé našli na půdě nebo co má historickou hodnotu. Na takové poklady narazíte i v kategorii použitých výrobků na Amazonu, ale v mnohem méně časté míře.

Doporučeno
Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista 29. listopadu 2023 10:00

Etsy se zaměřuje na ručně vyráběné a vintage výrobky. Na stránce se ale objevuje i neobvyklé strojově vyráběné zboží. Najdete zde vše od umění, přes šperky po podomácku vyráběné hračky.

Uživatelské prostředí

Všechny tři stránky jsou přehledné a nabízejí svůj unikátní design. K používání eBay a Etsy ovšem budete muset zvládat angličtinu, chybí jim totiž česká lokalizace. Amazon je přeložený, ovšem jen jeho německá verze, a tak musíte do prohlížeče zadat Amazon.de, pokud chcete brouzdat touto stránku v našem jazyce. A co se týče samotného uživatelského zážitku, je to prosté. Na Amazon si většinou jdete koupit už předem vybranou věc, zatímco eBay a Etsy nabízejí příjemnou možnost brouzdat po jejich kategoriích a objevovat fascinující kousky. 

Je lepší Ebay, Amazon nebo Aliexpress? Srovnali jsme nejoblíbenější zahraniční e-shopy
Je lepší Ebay, Amazon nebo Aliexpress? Srovnali jsme nejoblíbenější zahraniční e-shopy

Cena v poměru ke kvalitě

Nejprve si porovnejme Amazon a eBay pro jejich podobnost v nabídce produktů. Cenově jsou si obě stránky podobné. Nicméně na eBay najdete nové produkty také v aukcích, kde začínají na podstatně nižších částkách, přičemž se samozřejmě vyšplhají téměř vždy na původní cenu.  Ceny u „Buy It Now“ produktů bývají o trochu vyšší než na Amazonu.

Doporučeno
Work-life balance podle manažerky vzdělávání v Amazonu: Zaměstnanci mají individuální potřeby Work-life balance podle manažerky vzdělávání v Amazonu: Zaměstnanci mají individuální potřeby 1. srpna 2022 16:30

Na obou stránkách můžete najít jak nové tak použité produkty. I v tomto ohledu jsou cenovky stejné, ačkoli na eBay je daleko širší výběr použitého zboží od toho úplně nefunkčního až po zánovní. Etsy je o něčem úplně jiném. Výrobky zde jsou buď velmi kvalitní nebo velmi kýčovité a nekvalitní. Je tedy zcela na vás, kolik jste ochotní dát za co. Cenovky ale bývají úměrné kvalitě výrobku.

Poštovné 

A zde se dostáváme k nejproblematičtější části nákupu. Na eBay najdete zboží ze všech koutů světa, a tak se poštovné velmi liší nabídku po nabídce. Obecně ale na poštovném zaplatíte méně než na Amazonu. Navíc si můžete zboží zakoupit od prodejce z okolních zemí nebo z Číny, což vám vyjde levněji. Často se také stává, že poštovné je zdarma, ale zároveň se to odráží na cenné zboží.

Produkty z amerického Amazonu mívají velmi vysoké poštovné, které mnohdy převyšuje cenu nakupovaného výrobku. Proto doporučuji nakupovat přes Amazon.de, který nabízí daleko příjemnější ceny, ale pokud si chcete koupit třeba iPhone, počítejte, že kvůli clu moc neušetříte a cenovka na americké verzi webu bude výrazně jiná (ovšem navýšená o poštovné). Etsy funguje na podobném principu a poštovné se různí podle místa odeslání a podle požadavků prodejce. 

Platba

Na eBay můžeš zaplatit kreditní a debetní kartou nebo přes PayPal. Amazon umožňuje platbu debetní a kreditní kartou, převodem a pomocí vlastní platebních metod (Amazon Pay, Amazon PayCode). Na Etsy nakoupíte s debetkou, kreditkou a přes PayPal. Spojovacím prvkem všech tří e-shopů je úhrada pomocí platební karty. Ta je nejrychlejší, nejefektivnější a nejrychlejší. A i když nakupujete přes důvěryhodné servery, doporučujeme platit kartou kreditní, protože neriskujete ztrátu svých peněz. Vhodná je třeba tato služba, která nabízí nejvýhodnější směnný kurz na českém trhu. 

Aliexpress vs. Wish

Výběr zboží

AliExpress a Wish se chlubí velmi podobným sortimentem. Přestože první jmenovaný je čínský e-shop a druhý je americký.  Oba ale distribuují zboží z čínského trhu. Najdete zde podobné produkty. Jejich kvalita je diskutabilní, stává se, že zboží vypadá úplně jinak než na obrázku a je z nekvalitních materiálů. Tyto e-shopy tedy doporučujeme především pro nákup maličkostí – obalů na telefony, dekorativních materiálů nebo doplňků do domácnosti, ač je třeba probrat se nánosy kýče. 

Uživatelské prostředí

Pro české zákazníky je na první pohled příjemnější Wish. Nejenže je kompletně lokalizován do češtiny, ale je také přehlednější a má modernější vzhled než AliExpress. Ten zase lépe pracuje s kategoriemi, které jsou přehledně seřazeny. Další věc, která vás udeří do očí je fakt, že na obou serverech je vše zlevněno. Doslova každý kousek zboží je ve slevě. Jde o součást obchodních praktik, které nepovažujeme za příliš sympatické. 

Je lepší Ebay, Amazon nebo Aliexpress? Srovnali jsme nejoblíbenější zahraniční e-shopy
Je lepší Ebay, Amazon nebo Aliexpress? Srovnali jsme nejoblíbenější zahraniční e-shopy

Cena v poměru ke kvalitě

Většinu sortimentu tvoří drobnosti, které stojí pár korun. Klidně si zde koupíte 10 položek a zaplatíte 150 korun. Bohužel je cena vykoupena špatnou kvalitou. Výrobky jsou z materiálů nejnižší kvality a jejich trvanlivost moc dlouhá není. Pokud porovnáte ceny shodných výrobků, zjistíte, že na AliExpressu jsou o něco levnější, přestože na Wish podléhají drastičtějším „slevám“. 

Poštovné 

Cena za odeslání balíčku z Číny je velmi nízká, avšak je vykoupena dlouhou čekací dobou. Pokud si chcete pořídit něco z těchto e-shopů, můžete čekat i několik týdnů až měsíců. Poštovné je opět různé a na obou serverech podobné. Najdou se i případy, kdy je produkt zdarma a stačí zaplatiti jen poštovné. Opět jde ale o obchodní trik a poštovné je navýšené o cenu zboží, takže ve skutečnosti nic zdarma nedostaneš. Nicméně, na AliExpressu si můžeš připlatit za rychlejší dobu dodání.

Platba

Na první pohled je platba na Wish daleko snadnější než na AliExpressu. Stačí jen zadat svoji  adresu a kartu a na dalším nákupu už půjde o věc jednoho kliknutí. I volba platebního nástroje je jednoduchá – buď platební karta nebo nic. AliExpress funguje stejně, plus máte možnost použít službu WebMoney. Opět doporučujeme použít k nákupu kreditní kartu, neboť neriskujete ztrátu svých financí a třeba v případě AliExpressu můžete využít nabídky této platební appky a získat z nákupu část peněz zpátky.

Závěrem

Každý z uvedených e-shopů má své výhody a nevýhody a různá zaměření. Pro českého zákazníka je ideální volbou eBay, neboť nabízí širokou škálu produktů od vzácných artefaktů po běžnou elektroniku a můžete cíleně nakupovat od prodejců z okolních zemí, aby se vám neprodražilo poštovné.

Doporučeno
Satelitní internet Starlink Elona Muska si už můžeš objednat i v Česku Satelitní internet Starlink Elona Muska si už můžeš objednat i v Česku 23. února 2021 14:36

Nicméně, platí, že pro různé doplňky do domácnosti, ručně vyráběné dekorace či fan arty je zase jednoznačnou volbou Etsy. A pokud si chcete za pár korunek pořídit něco drobného na sebe či do domácnosti a nezáleží vám na kvalitě, zvolte AliExpress, který je přeci jen levnější než konkurenční Wish, ačkoli nabízí to samé zboží.

Při nákupu se nezapomeň vždy přesvědčit, zda některá z konkurenčních stránek nenabízí to samé zboží o pár stovek levněji, a pokud máš tu možnost, plať kreditní kartou, abys měl svoje peníze v bezpečí. Pokud kreditku nemáš, můžeš pro internetové nákupy využít například tuto českou službu, která ti navíc za registraci věnuje pětistovku.

Domů
Sdílet
Diskuse