Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2019 13:46
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit

Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit
Zdroj: Refresher – Matúš M.
REFRESHER
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Ladislav kvůli své práci přestal věřit v Boha. Když viděl všechny mrtvé děti a batolata, bylo mu jasné, že to je jen výmysl a spravedlnost neexistuje.

V rozhovoru se zmiňují citlivá témata jako smrt, rakovina či podrobné popisy mrtvých těl; rovněž obsahuje znepokojující fotografie.
Nedoporučujeme ho číst slabším povahám.

V životě lze dělat mnoho rozličných povolání a některá z nich jsou natolik neobvyklá, že o nich nikdo v dětství ani neuvažuje. Jen málokdo si jako práci snů představuje starat se o mrtvé, ale pro 66letého Ladislava Kányaia z Bratislavy je to denní rutinou už desetiletí.

Už 42 let pracuje s mrtvolami. Viděl shnilá lidská těla plná červů rozkládající se i dva roky, lidské pozůstatky mu jednou byly předány v igelitovém pytli a zesnulé připravuje na jejich poslední cestu. Po práci s mrtvolami dokonce přestal věřit v Boha.

Obléká je, myje stolici, moč či zvratky a nejhůře mu je, když vidí roztrhané lidské maso. Jak vypadá práce, na kterou potřebuješ snad nejsilnější žaludek ze všech zaměstnání?

V tomto článku se dozvíš:
  • kde končí mrtvoly po smrti a jak se připravují na pohřeb;
  • co se děje, když je tělo natolik rozložené, že je plné červů;
  • proč někdo skrývá mrtvolu i dva roky;
  • jak se mrtvola upravuje před pohřbem a co vše z ní po smrti vyteče;
  • zda bývá Ladislavovi při tom zápachu špatně a zda nemá noční můry;
  • co se dělá s useknutými nohami nebo rozkouskovaným lidským tělem;
  • proč lidé při této práci pijí alkohol;
  • jak je možné, že mrtvoly vydávají zvuky;
  • kolik si takovýto „uklízeč“ mrtvol může vydělat.

Umývač zosnulých: Môj najhorší prípad bolo 2 roky rozložené telo plné červíkov a hniloby. Pozerať sa mŕtvym do očí je hrozný pocit
Umývač zosnulých: Môj najhorší prípad bolo 2 roky rozložené telo plné červíkov a hniloby. Pozerať sa mŕtvym do očí je hrozný pocit Zdroj: Refresher – Matúš M.

Jak se vlastně říká vašemu povolání?

Nemá to přesný název, všude je to jinak. Pracuji v různých pohřebnictvích. V jednom z nich, v Marianumu, se to jmenuje řidič a oblékač zesnulých. Tak je to evidované i v registrech. Lidově je to pohřebák, ale ti obvykle jen vozí mrtvoly. Já je vozím, nakládám těla v rozkladu, čistím je...

Jak se člověk dostane k úpravě mrtvol?

Musí se na to člověk narodit. To nemůže dělat kdokoliv. A taky k tomu nějak přijdeš, já jsem začal v pohřebnictví po válce přes nevlastního otce, ten mi nabídl práci. A někteří to možná dělají kvůli penězům. Ale nevím, u nás ty odměny takové dobré nejsou.

Byl jsem věřící, ale jak vidím ta mrtvá těla dětí a batolat, už nevěřím, že Bůh existuje.

Ve vašem případě to však není jen úprava mrtvol.

To fakt ne. Dohromady mám s parťákem tak 30 až 35 pohřbů na měsíc, vše v pracovní dny. Vždy je pro tu mrtvolu potřeba zajet, nejčastěji na patologii, kam těla přicházejí z nemocnic. V Bratislavě jsou tři taková výdejní místa mrtvol na Antolské, Sasinkové a na onkologii na Kramárech.

Mrtvá těla naložíme do auta, do rakve, a vezeme je k nám. Vše koordinují příbuzní, ti vybírají rakev, věnce a diktují i to, jak bude zesnulý vypadat. Jak ho máme oholit, ostříhat či obléci. Jednoduše mrtvolu proměníme ve slušného zesnulého, který jde na uctivou poslední cestu. Jedna úprava trvá tak do dvou hodin plus převoz.

A v jakých stavech tato těla bývají?

V dobrém i ve špatném. Na těch z Kramárů je například vidět tu rakovinu. Je to hrozné. Zejména mladí lidé. Dívat se jim do obličeje.

Jednou jsem dostal člověka v igelitovém pytli. Rozmetaného na kousky po výbuchu.

Co je nejhorší?

Jsou případy, kdy je najdou až dva tři měsíce po smrti. Těla jsou v rozkladu, všude jsou bílí červíci. To potom naložíme, ale musí se to zpopelnit, protože je to hygienicky závadné.

Měníte veškeré oblečení, i spodní prádlo?

Jak kdy. Někdy se tomu nevyhneme. Ale je to odporné. Ten dotek, je to studené, nechutné. Husí kůže po celém těle, jsou to nepopsatelně zvláštní pocity.

Mají mrtvoly otevřené oči?

Některé ano, ale raději se do nich nedívám. Když jsem začínal, tak jsem to dělal a vždy jsem byl rozklepaný. Dějí se však mnohem horší věci. Když toho člověka upravuji, tak ta těla vydávají zvuky. Uvnitř se převalují hnijící vnitřnosti, zbytky tekutin a unikají z nich i plyny, zejména z těch tlustých.

Zřejmě to pořádně smrdí.

Nepopsatelně. Není to vtip. Člověk je všežravec, takže smrdí ještě více než mrtví koně či krávy, kteří jsou býložravci. A pokud přijdeš na byt, kde jsou dokonce dva nebo tři měsíce stará těla, totálně rozložené a hnilobné případy, tak se ti to dostane mezi zuby. Jsou to extrémy, tři dny to cítím v ústech a ani žvýkačka nepomůže.

Můj nejhorší případ byla psychicky nemocná žena, která nechala svého mrtvého manžela 2 roky hnít na posteli vedle sebe.

Měl někdo oddělenou končetinu?

Kvůli rozkladu ne, tak to nefunguje. Kosti vždy zůstanou pohromadě, červi a bakterie a jiný hnus sežerou pouze maso. To jen vražda nebo havárie zničí kostru.

Ale v Dúbravce jednou tramvaj srazila člověka a ten měl obě dolní končetiny mimo. To se ale nejprve pošle na soudní pitvu, protože jde o kriminální čin.

Byly i extrémnější případy než nohy useknuté tramvají?

Kdysi v bratislavském podsvětí úřadoval mafián přezdívaný Tuti, velmi známý a vlivný člověk. Bylo to po revoluci. Zemřel při výbuchu. Dostal jsem ho v pytli, totálně rozmetaného. Kusy těla, ruce, uši. S tím se už nedá nic dělat.

Můj nejhorší případ byla psychicky nemocná žena, která nechala svého mrtvého manžela 2 roky hnít na posteli vedle sebe. Dva roky trvalo sousedům zjistit, co se děje. Že zmizel a proč smrdí celé patro.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63104 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • jak se mrtvola upravuje před pohřbem a co vše z ní po smrti vyteče;
  • zda bývá Ladislavovi při tom zápachu špatně a zda nemá noční můry;
  • co se dělá s useknutými nohami nebo rozkouskovaným lidským tělem;
  • proč lidé při této práci pijí alkohol;
  • jak je možné, že mrtvoly vydávají zvuky;
  • kolik si takovýto „uklízeč“ mrtvol může vydělat.
Domů
Sdílet
Diskuse