Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2019 15:23
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nejluxusnější a nejrychlejší SUV planety? Nově už Bentley Bentayga Speed

Nejluxusnější a nejrychlejší SUV planety? Nově už Bentley Bentayga Speed
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.bentleymedia.com/en/newsitem/902-bentley-launches-worlds-fastest-most-luxurious-suv" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bentleymedia.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Bentley má důvod k radosti.

Bentayga patří rozhodně k tomu nejkontroverznějšího na trhu, Bentley se však raduje, neboť po stránce poptávky jde o velmi úspěšný počin. Odstupem času navíc britská značka citelně rozšířila nabízené portfolio verzí, takže se okruh zájemců ještě zvětšil. Kromě dvanáctiválcové verze se totiž do nabídky později začlenila nafta, benzínová V8 a nakonec i varianta Hybrid.

Teď exkluzivita modelu Bentayga opět narůstá. Automobilka přichází s verzí Speed, která má být tím nejluxusnějším a nejrychlejším SUV na světě. To je vskutku odvážné tvrzení, zejména, pokud je na scéně Rolls-Royce Cullinan a Lamborghini Urus.

fdsfsd
fdsfsd Zdroj: www.bentleymedia.com

Nicméně, Bentley má dostatečně silné alibi, protože 6litrová W12 twin-turbo dostala ve verzi Speed výkonnostní doping – disponuje silou 467 kW/635 koní a 900 Nm. Díky těmto hodnotám, osmistupňové automatické převodovce a pohonu všech čtyř kol dokáže Bentayga Speed vystřelit na stovku za neuvěřitelné 3,9 sekundy a uhánět může rychlostí až 306 km/h. To je v kontextu s váhou 2 491 kilogramů opravdu famózní výsledek.

Pravdou je, že 2200kilogramový Urus má 650 koní a akceleraci zvládne za 3,6 sekundy, jeho maximálka je ale 305 km/h. Co se maximální rychlosti týká, je opravdu novinka rekordérem. I když velmi těsným...

fdsfsd
fdsfsd Zdroj: www.bentleymedia.com

Verze Speed se pyšní propracovaným softwarem motoru, převodovky, vylepšeným výfukovým potrubím a tužším podvozkem s upraveným režimem Sport. Designové změny jsou minimální – vpředu přibylo decentní lízátko, vzadu střešní spoiler a novinka stojí na nových 22" discích, které za příplatek schovávají karbon-keramické brzdy. Autosalonová premiéra je naplánována na blížící se autosalon v Ženevě.

Domů
Sdílet
Diskuse