Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2019 21:35
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Samsung představil první skládací telefon. Stojí 45 tisíc korun, má 6 kamer a 12 GB RAM

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Samsung otevírá dveře budoucnosti.

Již od konce loňského roku nás jihokorejský výrobce elektroniky Samsung napínal s infomacemi o možném uvedení ohebného telefonu. A právě dnes nadešel ten čas.

 

Přivítejte nový Samsung Galaxy Fold, prvního zástupce budoucnosti v oblasti ohebných telefonů.

Galaxy Fold přináší hned několik prvenství, se kterými se výrobci museli poprat. Je potřeba si uvědomit stavbu celého telefonu, která tak zabránila jakémukoliv vycentrování prvků přímo na střed telefonu, jako například napájecí konektor nebo výřez displeje.

Samsung představil první ohebný telefon, obsahuje 6 kamer a 12GB RAM
Samsung představil první ohebný telefon, obsahuje 6 kamer a 12GB RAM

Ten je u tohoto modelu umístěn v pravém horním rohu, obsahuje duální kamery a potřebné senzory, to značně zvětšilo i jeho velikost, která může být někomu esteticky na obtíž.

Dva displeje

Ve složeném stavu telefon nabízí displej o velikosti 4,58 palce s rozlišením 840 × 1 960 pixelů, v rozevřeném stavu nám pak poskytuje úhlopříčku tabletu o velikosti 7,3 palce a rozlišení 2 152 × 1 536 pixelů.

Venkovní displej je na dnešní dobu již trochu minimalistický, jako by společnost chtěla, aby se uživatelé zaměřili právě na potenciál toho vnitřního. Ten má totiž opravdu co nabídnout.

Zajímavostí je tu rozhodně schopnost multitaskingu. Máte na výběr až 3 rozdílná okna, tuto funkci můžete nejlépe znát z operačních systémů Windows i Mac OS, kde tento princip funguje již dlouhé roky.

Několik fotoaparátů

Samsung vsadil na počet nejen u displejů, ale také fotoaparátů. Na telefonu jich najdete hned šest. Dva najdeme uvnitř s rozlišením 10 a 8 megapixelů. Na zadní straně se pak nachází 12megapixelový snímač s proměnou clonou, 16megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 12megapixelový teleobjektiv a v poslední řade je tu také 10megapixelová kamera na přední straně s funkcí selfie kamery.

Co najdeme uvnitř

Zapomenout nesmíme ani na vnitřek tohoto skvostu. O výkon se bude aktivně starat procesor Snapdragon 855 od Qualcommu v kooperaci s 12GB RAM pamětí a až 512GB úložištěm.

Několik fotoaparátů, displejů a větší operační paměť vyžaduje větší baterii. Zde se museli inženýři poprat s poměrně úzkým tělem telefonu, připravili proto dvě rozdílné baterie, které následně propojili a fungují tak jako jedna, její kapacita je 4 380 mAh.

Kdy a za kolik

A konečně se dostáváme k jedné ze zásadních otázek. Na kolik vás Samsung Galaxy Fold vyjde a kdy se ho dočkáme?

Společnost Samsung za tento model chce 1 980 dolarů, tedy zhruba 44 800 korun (1 744 eur). Pro někoho se tato cena může zdát přehnaná, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, jaké technologické novinky telefon přináší.

Do prodeje telefon půjde již 24. dubna. Otázkou zůstává, kdy se dostane na náš trh.

Domů
Sdílet
Diskuse