Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. dubna 2019 16:55
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

REFRESHER dívka Petra: Do finále Miss jsem se dostala náhodou. Uživit se v Česku modelingem je těžké

REFRESHER dívka Petra: Do finále Miss jsem se dostala náhodou. Uživit se v Česku modelingem je těžké
Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba
REFRESHER
Uložit Uložené

Petra je moderátorka, modelka, ale i správkyně sociálních sítí.

Moderátorku a modelku Petru Mácovou pravděpodobně znáš z YouTube kanálu Refresheru, kde vystupuje v pravidelných středečních Freshnews, v anketách i rozhovorech. Pro tentokrát jsme si prohodili role a vyzpovídali jsme my ji.

Prozradila nám, jak se k moderování pro REFRESHER dostala, jak se probojovala do finále České Miss 2017, co obnáší práce správkyně sociálních sítí a mnoho dalšího. Rozhovor doplňuje série snímků od fotografa Filipa Poreby.

REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety
REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Baví tě více moderování, nebo modeling?

Stoprocentně moderování. V modelingu mě soudí jen podle vzhledu. Klient si tě prohlédne od shora dolu a kouká jen na to, jak vypadáš. Ale u moderování můžeš ukázat, že je v tobě i něco víc než jen tvář, že máš nějakou přidanou hodnotu.

Co tě přimělo poslat životopis do Refresheru?

Viděla jsem inzerát a zrovna v tu dobu jsem hledala něco ke své práci. Řekla jsem si, že to prostě zkusím. Je dost možné, že uvnitř sebe jsem to vždycky chtěla dělat, akorát jsem o tom nevěděla. A musím říci, že mě to neskutečně baví. 

Máš někdy trému?

Mám. Skoro pokaždé. I když to tak nevypadá, jsem hodně stydlivá. I to, že jsem loni v létě poslala životopis do Refresheru, pro mě bylo vystoupení z komfortní zóny. Vždy mi vadilo být před kamerou. Takže i to, že jsem byla v Miss a že jsem se přihlásila na post moderátorky v Refresheru, pro mě bylo překonání sama sebe.

Natáčíš raději Freshnews, nebo videa na ulici?

Mě baví obojí, ale nejnáročnější je natáčet ankety. Přijde mi, že se lidi tady v Praze bojí kamery a mikrofonu. Zabere spoustu času vůbec najít deset lidí, kteří odpoví alespoň na nějaké otázky. Celý ten proces trvá klidně i několik hodin.

REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety
REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Živíš se správou sociálních sítí už od střední školy. Co to obnáší?

Já jsem nikdy nevěděla, co chci dělat. Ani na základce, ani na gymnáziu. Na střední jsem se na Instagramu prezentovala hezkými fotkami, čehož si všiml jeden pražský obchodní dům, který mi nabídl spolupráci. A tím to celé začalo. Nabalovaly se další podniky, restaurace a podobně. Dělala jsem to celou dobu na sebe, až teď posledního tři čtvrtě roku pracuji v reklamce. Máme kancelář, kde lidé kódují weby, jsou tam grafici i redaktoři. Každý má svoji práci. Já jsem tam na správu sociálních sítí.

Chodíš tedy klasicky každý den do práce?

Chodím tam, když je potřeba. Většinou jednou dvakrát do týdne. Musím tam chodit jen na schůzky nebo k představení nového klienta, pro kterého budu pracovat. Máme také týdenní statusy, kde probíráme, co se událo. Jinak dělám z domova.

Máš představu, co bys dělala, kdybys nebyla moderátorkou?

Asi bych směřovala k marketingu. Už teď musím nastavovat reklamy, cílit na určité lidi a občas vymýšlím minikampaně.

Proslavila ses jako finalistka České Miss 2017. Jak vypadá zákulisí téhle soutěže a jak se do ní přihlásíš?

U mě to byla dost náhoda. V té době jsem dělala Instagram pro obchodní dům, kde se konal casting. A já tam šla natáčet Instagram Stories. Byla jsem tam s mamkou, která mě přesvědčovala, abych to šla také zkusit. Samotnou mě to ani nenapadlo. No a nakonec jsem se dostala až do finále. Soutěžily se mnou i holky, pro které to byl sen od pěti let, ale já nad tím nikdy ani nepřemýšlela. Nikdy jsem neměla ambici být modelkou. 

REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety
REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Co si myslíš o současném stavu Miss?

Myslím si, že Miss nejvíce ublížilo to, že není v televizi. I když jsou mladí hlavně na internetu, televize má pořád strašně velké publikum. A ke všemu je těch soutěží více. Není jen Česká Miss, ale i Miss Léto a další, takže možná lidé ani nevědí, která Miss je která a co sledovat.

Proč myslíš, že Českou Miss žil v 90. letech celý národ a dnes už skoro nikoho netáhne?

Byly tu jen dvě soutěže. Miss České republiky a Česká Miss. A bylo mnohem těžší se tam dostat. Nároky byly vyšší, holky musely být vysoké, hubené a krásné. Ty tři vítězky pak byly na všech společenských akcích a psalo se o nich v médiích. V dnešní době je takovýchto v uvozovkách slavných lidí spousta, takže vítězky Miss už nejsou tak výjimečné jako dřív.

Zastupuje tě agentura Pure Models. Jak funguje vaše spolupráce?

S touto agenturou měla Miss spolupráci, takže jsme do ní všechny automaticky šly. Po finále si nechala jen pár holek. Já byla mezi nimi a spolupráce pokračuje doteď. Funguje to tak, že oni dostanou nabídku třeba na focení a potřebují hnědovlasou holku. Pak se mě zeptají, zda mě mohou nabídnout, ale pořád to není jisté. Těch holek takhle nabídnou třeba dvacet.

REFRESHER dívka Petra: Do finále Miss jsem se dostala náhodou. Uživit se v Česku modelingem je těžké
Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

A jsi hodně vytížená, co se týče modelingu?

Je to občas příjemné, že si můžu vyzkoušet něco jiného než svoji normální práci, ale určitě se tím neživím. Není to můj full-time job. A myslím si, že v České republice je těžké se tím uživit. Je zde jen pár modelek, které mohou mít jen tento příjem. 

Máš nějaký sen, nějakou vysněnou spolupráci v rámci modelingu?

To ne. Nemám. Samozřejmě by bylo příjemné, kdybych byla na titulce nějakého časopisu, ale není to úplně něco, za čím bych si stoprocentně šla.

Po Miss jsi měla roční kontrakt s Juliette Armand. Co to zahrnovalo?

Jela jsem do Řecka, kde vyrábí krémy. Je to rodinný podnik, takže jsem se tam byla seznámit s majiteli. Potom jsem byla v Itálii na obrovském kosmetickém veletrhu a u moře v Řecku, kde jsme fotili. Takže i když jsem v missce nevyhrála, titul tváře kosmetické značky byl podle mě nejlepší ze všeho. 

Studuješ?

Nestuduji. Mám dostudované gymnázium, pak jsem šla na roční pomaturitní studium angličtiny. Počítala jsem s tím, že půjdu na vysokou, ale pak do toho vstoupila misska. A protože mám práci, která mě živí, neměla jsem potřebu jít dál. Vždycky říkám, že se chystám na vysokou, ačkoli tomu moc nevěřím.

A na jakou vysokou školu bys šla?

Na mediální studia na Karlově univerzitě. Hodilo by se mi to k tomu, co dělám.

Co děláš ve volném čase?Ve volném čase jsem nejvíc s Krištofem. Momentálně zařizujeme byt, takže pořád dokupujeme nějaké věci. Snažím se dost sportovat, ale v poslední době se mi to moc nedařilo, protože jsem byla trošičku líná, ale snažím se na to zase najet zpátky. Teď už je hezky, tak alespoň běhám venku. Jinak dělám klasické věci, které by člověk při pohledu na můj Instagram asi nečekal. Vařím, uklízím a dělám takové ty domácí práce.

Máte na sebe s Krištofem vůbec čas?

Máme. Je to nárazové. On musí někdy odcestovat, já někdy také, ale je to maximálně na týden, takže na sebe máme spoustu času.

REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety
REFRESHER dívka Petra Mácová: Při moderování mívám trému. Nejnáročnější je natáčet ankety Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Jaký je tvůj nejoblíbenější návrhář nebo značka?

Já asi nemám nic oblíbeného. Já jsem nikdy nebyla taková, že bych si kupovala extrémně drahé věci a high fashion. Moc na to nejsem. Stačí mi, když se mi to oblečení líbí. 

Jaký máš názor na fast fashion módu?

Vím, že se to teď hodně řeší, vím, že je to špatné. V pubertě jsem si každý pátek před akcí musela koupit něco nového, ale postupem času mi došlo, že to lidi stejně nevnímají a je to naprosto zbytečné. Teď, i když nakupuji v klasicích řetězcích, se snažím nad oblečením více přemýšlet. Kupuji si věci, u kterých počítám s tím, že mi vydrží delší dobu. 

Vyzdvihla bys nějaké focení nebo kampaň, která tě hodně bavila nebo jsi na ni hrdá?

Bavila mě moje poslední práce ve Španělsku. Poprvé jsem natáčela krátký film. Byla to pro mě nová zkušenost. Prošla jsem klasickým castingem, kde byla spousta dalších lidí. Já jsem hodně stydlivá, takže to pro mě bylo něco šíleného. Musela zahrát hádku v angličtině s cizím klukem, kterého jsem viděla poprvé v životě. Nepočítala jsem s tím, že by mě přijali, ale dva dny nato mi volali, že jsem se jim líbila a že letíme do Španělska natáčet. Zjistila jsem, že mě to baví, že asi ráda hraji a natáčím. Teď se tomu chci věnovat víc.

Takže do budoucna by sis chtěla zahrát třeba v seriálu/filmu? Asi jo. Musím říct, že nevím, protože tohle byla moje první zkušenost. Ale hodně mě to bavilo a oproti tomu focení je to neporovnatelné, protože ze sebe opravdu můžeš ukázat něco víc.

Domů
Sdílet
Diskuse