Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2019 13:14
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Na protestní kojení do banky přišlo 9 matek

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Happening se nakonec uskutečnil, ale příliš velké účastni nedosáhl.

V pondělí od jedenácti hodin proběhl protestní happening nespokojených matek, které vyrazily kojit své ratolesti do poboček Raiffeisenbank. Do pražské pobočky v paláci Astra jich dorazilo pět. Několik maminek přišlo i na pobočku v Brně. Na místě bylo více novinářů než protestujících matek. 

Matky se před pražským palácem Astra scházely už před jedenáctou. V půl dvanácté jich pět vstoupilo do pobočky a začalo kojit. Celá akce trvala zhruba pět minut. Podle některých maminek se účastnice zalekly velkého mediálního zájmu.

„Není to úplně myšleno jako kritika Raiffeisenbank i přesto, že se to odehrálo tady. Je to spíš kritika přístupu ke kojení,“ řekla redaktorům iDNES po skončení akce pořadatelka Kateřina Olivová ze sdružení Kojící guerilla

„Ti, co byli objednáni, tak své záležitosti vyřizovali v jiném patře pobočky a maminky si v klidu mohly nakojit,“ prohlásila po konci happeningu mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Doporučeno
Žena kojila v pražské bance. Ochranka ji vyhodila, na Facebooku se spustila smršť Žena kojila v pražské bance. Ochranka ji vyhodila, na Facebooku se spustila smršť 12. dubna 2019 11:00

Brněnské akce se podle informací banky zúčastnily čtyři ženy. Obě akce měly hladký průběh. Banka ani její zaměstnanci vůči ženám nezakročili a umožnili ženám demonstrovat svá stanoviska. 

Protestní happening se konal jako reakce na incident ze závěru března, kdy člen ochranky Raiffeisenbank v Paláci Astra řekl kojící Lucii K., aby se zahalila. Svými slovy ji měl ponížit před ostatními klienty banky. Její příběh rozpoutal vášnivé diskuse a banka se za člena ochranky omluvila.

Domů
Sdílet
Diskuse