Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. května 2019 17:49
Čas čtení 0:00
Denisa Bodková

Mladí chtějí být jen influencery, ale mně nevadí měnit plenky. Zdravotní sestřička říká, že svou práci vnímá jako poslání

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

23letou zdravotní sestřičku Enikő nejvíce šokovalo, že v soukromých nemocnicích mají na pokojích mýdlo i toaletní papír.

Zdravotní sestra na není pro mladé v dnešní době nejatraktivnějším povoláním. Ve státních nemocnicích je nedostatek sestřiček i kvůli tomu, že mnohé to zabalily a šly do zahraničí za lepším platem, o kterém zde mohou jen snít. Pracují do úmoru, často ve špatných podmínkách nemocnic a aby si alespoň trochu přivydělaly, berou mnoho přesčasů.

My jsme se rozhodli vyzpovídat 23letou Enikő, která první rok pracuje jako zdravotní sestra v soukromé nemocnici s poliklinikou ProCare Medissimo v Bratislavě na oddělení angiologie a chirurgie. Popsala nám, jaké to pro ni bylo být na praxi ve státní nemocnici, jaký je nástupní plat, zda jí nevadí měnit plenky starým lidem a také to, zda by své rozhodnutí změnila, kdyby mohla.

 

sestra
sestra Zdroj: Enikő Csőz

V článku se dozvíš:

  • Proč se rozhodla být zdravotní sestrou
  • Zda na škole učí vše, co potřebuje zdravotní sestra umět v praxi
  • Kolik vydělá zdravotní sestra v zahraničí a kolik u nás
  • Co ji překvapilo nejvíce, když přišla pracovat do soukromé nemocnice
  • Proč jsou kolektivy ve státních nemocnicích špatné
  • Zda jí nevadí měnit plenky pacientům
  • Jak zvládá nepříjemné pacienty

Proč ses rozhodla stát se zdravotní sestrou?

Pôvodne som chcela ísť na medicínu, ale nakoniec padlo rozhodnutie na zdravotnú sestru. Všetci z rodiny ma odhovárali, iba mama a otec nie. Dokonca aj na škole mi hovorili, že je to špinavá a náročná robota, že si v nej málo zarobím, no ja som aj tak chcela. Tak som si podala prihlášku na strednú zdravotnú školu. 

V škole nám rovno povedali, že to, čo nás tam naučia, nám v praxi stačiť nebude.

Je studium zdravotní sestry v našich končinách dostačující?

Základy sa naučíte, ale to zďaleka nestačí. Nám aj rovno v škole povedali, že to, čo nás tam naučia, nám v praxi stačiť nebude a mali pravdu. Napríklad aj učebnice sme mali 19-ročné. Keď som prišla pracovať sem, boli tu úplne iné, moderné metódy. Napríklad tu som sa prvýkrát stretla s femostopom, ktorý zabraňuje vykrvácaniu, predtým na škole som ani netušila, že niečo podobné existuje. Školstvo je v tomto viac-menej zaostalé. 

Mnoho mladých sester odchází pracovat do sousedního Rakouska nebo dále do zahraničí. Ty jsi nad tím neuvažovala?

Jasné, že uvažovala. Môj pôvodný plán bol, že pôjdem do Rakúska, ale bohužiaľ, nemám dobrú nemčinu. Teraz by som však už nemenila. Mala som šťastie, že ma vzali do Medissima. Tu je to úplne iné ako v štátnej nemocnici. Máme hlavne dobrý kolektív a to robí veľa.

Nástupný plat sestry na Slovensku je asi 800 € v hrubom. Predavačky zarábajú viac.

Předpokládám, že do zahraničí jsi chtěla odejít především kvůli lepšímu platu. Víš, jak se pohybuje platové ohodnocení zdravotních sester například v Rakousku?

Mám informáciu od jednej známej, že v súkromnej nemocnici aj 2 500 € mesačne. 1 500 € je minimum, čo v takom Rakúsku sestra dostane. To sa nedá s našimi platmi ani porovnať. Nástupný plat sestry je asi 800 € v hrubom. Predavačky zarábajú viac, pritom my nemáme druhý pokus. Pacient žije alebo zomrie.

sestra
sestra Zdroj: Enikő Csőz

Momentálně působíš v soukromé nemocnici s poliklinikou na oddělení angiologie a chirurgie. Máš zkušenosti i s prací ve státní nemocnici?

Áno, počas školy som praxovala v nemocnici v Nitre aj v Dunajskej Strede. Tam by som nikdy nechcela pracovať.

Do štátnej nemocnice si musí pacient so sebou priniesť dokonca aj príbor. 

Proč?

Museli sme stále šetriť s materiálom, nič tam poriadne nebolo. Keď som prišla do Medissima, najviac ma šokovalo to, že na izbách boli mydielka, uterák aj toaletný papier pre pacientov. V ostatných nemocniciach som to nevidela, bol to luxus. Do štátnej nemocnice si musí pacient so sebou priniesť dokonca aj príbor. 

Jak dlouho jsi tam chodila na praxi?

V Nitre 3 roky a v Dunajskej Strede 4 roky. Každý týždeň 2 dni. 

Jak ses dostala do soukromé nemocnice hned po škole?

Mala som šťastie. Môj známy tu pracoval a vravel, že zháňajú sestry, tak som poslala životopis a vybrali ma. Pamätám si, že som bola z toho veľmi milo prekvapená. V júli to bude rok, čo tu pracujem. Tu je super, nemenila by som. 

Sestry nám na praxi hovorili, že o jednej poobede mali raňajky a až o tretej mohli ísť prvýkrát na WC.

sestra
sestra Zdroj: Enikő Csőz

Zmínila jsi, že nyní máš v práci dobrý kolektiv. V jiných nemocnicích to tak není?

Je známe, že v nemocniciach nie sú dobré kolektívy. Staršie sestry sú vyhorené, veľa pracujú, berú nadčasy, aby mali viac peňazí. Nadčasy majú byť takou motiváciou. Mladé sestry končia aj preto, lebo si myslia, že dostanú neskôr lepší plat, ktorý nedostanú. V štátnych nemocniciach majú veľa pacientov a sestier je nedostatok. Sestry nám na praxi hovorili, že o jednej  poobede mali raňajky a až o tretej mohli ísť prvýkrát na WC. Tu našťastie také neexistuje.

Dnes nie je v móde byť sestrou. Mladí chcú byť influencermi, sedieť doma a zarábať, alebo byť rovno riaditeľmi.

Je tato práce stresující?

Závisí od toho, kde pracuješ. Na našom oddelení máme maximálne 17 lôžok, sme na to dve všeobecné sestry a jedna staničná. U nás na oddelení sa zatiaľ nestalo, že by pacient zomrel, môže dostať náhlu mozgovú príhodu, ale inak tu máme oproti takej onkológii pokoj. 

Byť sestrou je hlavne poslanie, nie je to o peniazoch.

Myslíš, že mladé ženy nechtějí být sestrami pouze kvůli platu?

Dnes nie je v móde byť sestrou. Mladí chcú byť influenceri, sedieť doma a zarábať, alebo byť rovno riaditeľmi. Byť sestrou je hlavne poslanie, nie je to o peniazoch. Samozrejme, keby sme zarábali toľko, čo v zahraničí, mali by sme sa lepšie a bolo by toto povolanie aj atraktívnejšie. 

Máš nějakou negativní zkušenost s pacientem?

Ja asi nie, ale kolegyne áno. Väčšinou pacienti, ktorí sú nepríjemní, majú problémy v rodine, cítia sa zle, alebo majú bolesti a my to musíme chápať. 

Mladé baby nechcú ísť za sestry, lebo si myslia, že každý deň budú pacientom meniť špinavé plienky.

Určitě není příjemné dívat se na nemocné lidi v bolestech. Jak to zvládáš?

Na strednej škole sa mi raz stalo, že som videla pacientku vo veľkých bolestiach, nevedela ani rozprávať, len plakala. Mala preležaniny, bola vychudnutá na kosť a my sme ju preväzovali. Keď som videla, ako sa jej od bolesti hrnú slzy do očí, nezvládla som to a povedala som triednej, že musím odísť.

sestra
sestra Zdroj: Enikő Csőz

Nedávno se v košické nemocnici stal případ, že pacient zemřel kvůli transfuzi krve, zaevidovala jsi to?

Áno, ale nechápem, ako sa to môže stať. Každý doktor by mal poznať svojho pacienta aj keby bol prvý deň v práci. Pacient sa dá ťažko zameniť, jedine, že by mal rovnaké meno, alebo neviem. V každom prípade je to smutné.

Na začátku jsi říkala, že ti to na škole rozmlouvali kvůli tomu, že práce sestry je špinavá. Nemáš problém s vyměňováním plenek u starých lidí?

Mne to odporné nie je. Možno aj preto, lebo som praxovala v domove dôchodcov, kde som bežne plienky menila. Mladé baby nechcú ísť za sestry, lebo si myslia, že každý deň budú pacientom meniť špinavé plienky, ale to závisí aj od toho, na akom sú oddelení. My tu toho toľko nemáme, v štátnych nemocniciach je to asi častejšie. Niekedy to robia aj ošetrovatelia, ale tak je to súčasť tejto práce. 

Domů
Sdílet
Diskuse