Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2019 10:07
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Džíny s nízkým pasem nebo vykukující kalhotky. Nenáviděná a zároveň milovaná móda z minulosti vstává z popela

Džíny s nízkým pasem nebo vykukující kalhotky. Nenáviděná a zároveň milovaná móda z minulosti vstává z popela
Zdroj: Victor Boyko/Getty Images
MÓDA
Uložit Uložené

Móda z přelomu tisíciletí byla svérázná. Co si z ní v současnosti pomaličku přebíráme?

Džíny s proklatě nízkým pasem, odhalené kalhotky a bříška, velurové soupravy, rejverské sluneční brýle, šílené dámské i pánské účesy hýřící všemožnými barvami, piercing v pupíku, vysolárkovaná pokožka, kozí bradka u mužů a tak dále ve většině vzbuzují spíše hrůzu než nadšení. Móda z přelomu tisíciletí je něco, na co se množství z nás pokouší zapomenout.

To, co dlouhá léta předváděly kontroverzní módní ikony své doby Paris HiltonChristina AguileraLindsay LohanBritney SpearsJennifer Lopez nebo Keira Knightley si však skrze módní mola a šatníky dnešních topmodelek opět dere svou cestu na vrchol.

Instagramové profily jako @popcultureangel@paris2000s@2000s.babe@y2ktrashy a stovky jim podobné toto období, popové hvězdičky a v neposlední řadě tehdejší módu oslavují a jejich úspěchy a reakce komentujících jen poukazují na to, že navrátit se do přelomu tisíciletí prostřednictvím našich šatníků nebylo nikdy vhodnější.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by not your typical barbie girl (@paris2000s) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by angel from the 2000s (@y2ktrashy) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 90s and 00s luvr (@2000s.babe) on

Džíny s nízkým pasem

Džíny s nízkým pasem jsou nenáviděné a zároveň milované. Po skoro dvou desetiletích se v nezanedbatelné míře vyskytují v šatnících topmodelek jako Bella a Gigi Hadid, Bella Thorne nebo Emily Ratajkowski, které dnes můžeme s klidným svědomím porovnávat s výše uvedenými ikonami, k vidění jsou však i v nejnovějších kolekcích některých z nejvyhlášenějších značek současnosti.

Jak je ale možné, že se do módy dostalo něco, co veřejnost obecně dlouhá léta příliš nerespektovala? Pro zodpovězení této otázky musíme nahlédnout na věc z několika úhlů pohledu.

V posledních letech se v módním průmyslu s džínovinou experimentuje ve velkém. Skvělým příkladem je někdejší obliba roztrhaných džín, dvoubarevných džín a džínových korzetů. Dnes už také není žádným zločinem proti módě takzvané kanadské tuxedo – džínová bunda s džínami stejné barvy. Džínovina je zkrátka nesmrtelným materiálem, se kterým budeme pracovat už navěky.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Daphne (@daphnegroeneveld) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

Doporučeno
Letošní džínové trendy děsí svojí ujetostí i návratem do minulosti. Troufnete si na ně? Letošní džínové trendy děsí svojí ujetostí i návratem do minulosti. Troufnete si na ně? 6. února 2019 10:10

A samozřejmě, vše se neustále vrací. Pro skutečného nadšence není nic lehčího, než nahlédnout do archivů a vytáhnout něco v současnosti neokoukaného. Taky je třeba zohlednit i fakt, že móda je v dnešní době častokrát spíše ironická než praktická – stačí si vzpomenout na úspěchy šílených kreací od Balenciaga.

V dnešní době dochází i díky sociálním sítím k větší a větší odvaze uletět si (v dobrém slova smyslu) se svým outfitem. Ti lidé, pro které je móda hobby, se nebojí vystrčit z davu a ukázat se v o něco extravagantnějším kousku.

Pro úplné zkompletování už jen doplníme, že džíny s nízkým pasem započaly svou pouť někdy v šedesátých letech, kdy si je ve velkém oblíbily rockové hvězdy jako Jimi Hendrix, Jim Morrison nebo Mick Jagger. V devadesátých letech je znovuzrodil jeden z nejvýznamnějších módních návrhářů všech dob, Alexander McQueen, který tak připravil půdu pro největší trend několika příštích let.

Vykukující kalhotky

Ruku v ruce s nízko položeným pasem jdou i vykukující kalhotky. Tato vulgární (ale zatraceně sexy) záležitost, která si svého času vysloužila pořádnou vlnu kritiky, není už vůbec pro každého. Popravdě, v ulicích si ji nedokážeme představit vůbec. Možná se však některá z našich influencerek k tomu odhodlá alespoň kvůli fotce. Nikdy nevíš.

V případě vykukujících kalhotek jde o magazínovou módu.

Nemusíš se tedy v žádném případě pohoršovat

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleali (uh•lay•lee) (@alealimay) on

V tomto okamžiku musíme na věc opět nahlédnout i jinak. Celebrity se už odnepaměti velmi rády ukazují a tím nemyslíme jen přepychovým životem nebo luxusním oblečením. U zvláštních, ale i méně zvláštních příležitostech stále častěji a sofistikovaněji poukazují na svá dokonalá těla.

Nahota je v kurzu, viz letošní akce Met Gala. Zde můžeme hledat další důvody pro vzrůstající trendy džínů s nízkým pasem nebo vykukující kalhotky, které vyzývají k pohledu na poodhalené boky.

Doporučeno
Katy Perry převlečená za lustr a Kanye West v bomberu za tisícovku. Co předvedly známé tváře na Met Gala 2019? Katy Perry převlečená za lustr a Kanye West v bomberu za tisícovku. Co předvedly známé tváře na Met Gala 2019? 7. května 2019 12:57

Nejpamětihodnějším momentem show od Versace na letošním milánském týdnu módy bylo vystoupení Belly Hadid, jejíž kalhotky mohl vidět celý sál. Přehlídka byla věnována zesnulému frontmanovi skupiny Prodigy Keithu Flintovi a nesla se tedy v glamour rejverském duchu. Dotvářely ji barevné účesy a na první pohled nedbale nakombinované outfity.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace) on

Doporučeno
Keith Flint miloval Česko a nikdy se nepřizpůsoboval trendům. The Prodigy navždy ovlivnili taneční scénu Keith Flint miloval Česko a nikdy se nepřizpůsoboval trendům. The Prodigy navždy ovlivnili taneční scénu 4. března 2019 18:55

Met Gala jsme zmínili již výše. Na každoroční oslavě šílených kreací se celebrity prošly v nejrůznějších outfitech odhalujících téměř cokoliv, Hailey Baldwin například v pořádně odvážných šatech od amerického módního návrháře Alexandra Wanga. S vykukujícími tangy a odkazem na ikonický look herečky Gillian Anderson na oskarové party od Vanity Fair z roku 2001.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by alexanderwang (@alexanderwangny) on

Kitten heels

Před dvaceti lety byly více než oblíbenými také boty s nízkým a úzkým podpatkem, takzvané „kitten heels“. Velmi často se kombinovaly právě s džínami s nízkým pasem, širokými džínami, crop topy, tričky s nápisy nebo dokonce i mikinami. Byly jakýmsi článkem mezi ležérní a elegantní obuví. Ale později byly pořádně nenáviděné.

Tedy až do doby, doku nepřišli módní návrháři Demna Gvasalia (kreativní ředitel pro Balenciaga) a Maria Grazia Chiuri (kreativní ředitelka dámské kolekce pro Dior) a nevytvořili z nich must have kousek několika posledních sezón. Prakticky nezávisle na sobě jim vrátili zašlou slávu, kterou zažívaly v padesátých a šedesátých letech a později na přelomu tisíciletí.

Kitten heels takříkajíc patřil virální paparazzi lookbook od Balenciaga

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior) on

Další a další

Dalším skvělým příkladem neustálého koloběhu trendů je i návrat cyklistických šortek, které v módě prakticky definovala princezna Diana. Po více než třiceti letech jde o jeden z nejžhavějších kousků léta. Po vzoru princezny z Walesu s nimi můžeš vykouzlit sportovní outfit s teniskami a mikinou, ale také elegantní outfit s botami na podpatku a sakem.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by (@bellahadid) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Také znovuzrození ikonických milionářských slunečních brýlí od Louis Vuitton, které po několika letech do kolekce opět zařadil současný kreativní ředitel značky Virgil Abloh. Ty vznikly původně ještě v roce 2004 jako výsledek spolupráce zpěváka Pharrella Williamse, Niga (zakladatele japonské streetwearové značky Bape) a Marca Jacobse, tehdejší hlavy Louis Vuitton.

Svého času šlo o nejvyhajpovanější sluneční brýle a o neodmyslitelnou součást uniformy správného rapera. K jejich popularitě dopomohl například i Kanye West a množství dalších. Pharrell je na svém vlastním webu označil jako „zčásti Tony Montana a zčásti Notorious B.I.G.“ Mluvil samozřejmě o stylu, kterým působí.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Swagg Man® (@theswaggmantv) on 

Připomenout je třeba také, že i zvířecí vzory, zejména tedy ten leopardí, zažívaly boom právě v období před dvaceti lety. Trendy se zkrátka neustále vracejí a vzhledem k rychlosti jejich obměňování a stále rozšířenějšímu fenoménu udržitelné módy se nám oblečení už ani nevyplatí vyhazovat. Rozumnější nákup a popřemýšlení nad využitím toho kterého kusu i v budoucnosti jsou základními předpoklady pro udržitelnější šatník a zdravější konzum.

Pokud se k vlivům módy z přelomu tisíciletí začne uchylovat stále více světových celebrit a influencerů ze sociálních sítí, je docela pravděpodobné, že již brzy zasáhne tento trend i širší publikum. Vítáš džíny s nízkým pasem s otevřenou náručí, nebo na ně nadále koukáš skrz prsty? Dříve či později se totiž určitě vrátí. 

Domů
Sdílet
Diskuse